logo 3M Cesko s.r.o.

Hlavní nádraží v Ostravě přitahuje pozornost novou grafikou z materiálů 3M

Díky fóliím 3M a speciálnímu počítačovému zpracování mění grafika svou podobu dle okolních světelných podmínek.

Ostravský architektonický ateliér PROJEKTSTUDIO, který navrhl rekonstrukci hlavního nádraží v Ostravě, si vybral pro oživení prosklených ploch grafiku z materiálů od společnosti 3M. Grafika je umístěna na čelní prosklené ploše budovy a je tvořena z motivů oblaků a prolínajících se textů. Na základě okolních světelných podmínek jsou tyto grafické motivy schopny měnit svou podobu. Při výrobě grafiky bylo na ostravském nádraží použito nejmodernějších technologií instalovaných ve firmě SPYRON, která je autorizovaným partnerem společnosti 3M pro výrobu a aplikaci grafiky, a materiálů 3M se zárukou 3M MCS (Matched Component System) na 7 až 10 let. Fólie byla na plochu o rozloze přibližně 600 m2 aplikována speciálně vyškoleným týmem pro výškové práce.

Zástupce společnosti PROJEKTSTUDIO k tomu říká : "Při hledání vizuálního a grafického konceptu řešení rekonstruovaných prosklených fasád a především exponované vstupní východní fasády, obrácené k tramvajové smyčce a prostoru před nádražím, jsme se zabývali otázkou jak podpořit celý architektonický koncept budovy. A právě nejexponovanější a zároveň největší východní plocha si svým rozměrem přímo říkala o zajímavý nápad v podobě kvalitního zpracování a technologie 3M, které splňovaly všechny naše požadavky na výraz a funkci grafiky. Nejen že tato technologie umožňuje měnit vzhled grafiky v každé denní době a přitom propouští přirozené světlo do interiéru, ale zároveň dokáže ovlivnit tepelně-technické vlastnosti použitých dvojskel. Originalita tohoto návrhu spočívá především v použití dvou základních motivů – naznačených oblaků v pozadí a prolínajících se nápisů „OSTRAVA“ a „HLAVNÍ NÁDRAŽÍ“. Ty mění své chování dle osvětlení. Věříme, že prolínání obou hlavních grafických motivů a zároveň jejich schopnost se doplnit nebo i potlačit, dodají budově hlavního nádraží v Ostravě zcela novou tvář."

Martin Richter, výrobní ředitel a jednatel společnosti Spyron, autorizovaného partnera 3M pro výrobu a aplikaci grafiky dodává: "Motiv na čelní stěnu budovy byl podle představ architektů upraven tak, aby za denního světla působil jako obrovský v oblacích utopený nápis „OSTRAVA“ a po setmění se za přispění vnitřního osvětlení budovy objevil velký translucentní nápis „HLAVNÍ NÁDRAŽÍ OSTRAVA“. Neustále se měnící světelné podmínky a poměr mezi vnitřním a venkovním osvětlením způsobují, že motivy se mezi sebou s různou intenzitou prolínají a grafika tak nevypadá prakticky v žádnou denní dobu stejně. Vysoká kvalita a produktová rozmanitost materiálů 3M nám poskytla volnost a možnost přiblížit se co nejvíce představám zadavatele grafiky a přitom bez kompromisů vyhovět vysokým nárokům na kvalitu a životnost."

Na skleněnou nádražní stěnu byla použita kombinace fólií 3M s vysokou životností a speciálním rastrováním. Díky složení těchto grafických fólií bylo dosaženo toho, že ve chvíli, kdy je venku světlo větší než uvnitř budovy, je motiv na čelní straně zcela viditelný a do objektu není vidět. Výhled z budovy ven je ovšem stále zachován, protože grafika je jednostranně průhledná. Ve večerních a nočních hodinách, kdy vnitřní osvětlení v budově převažuje nad venkovním, motiv z čelní strany prakticky zmizí a na prosklené ploše se zviditelní průhledné nápisy aplikované ze strany vnitřní. Díky tomu, že je grafika z velké míry ovlivňována právě okolním osvětlením, je motiv velmi proměnlivý.

3M MCS (Matched Component System) je ucelený záruční program společnosti 3M, který je v grafickém odvětví považován za nejsilnější záruční program. Zajišťuje předem stanovenou délku záruky výrobcům grafiky, kteří k výrobě používají výhradně produkty 3M a společností, které jsou do programu zařazeny a splňují podmínky, pokyny a technologie schválené společností 3M. Firma SPYRON, která byla do tohoto programu zahrnuta, má tak možnost zpracovávat zakázky, které jsou plně podporovány a kryty zárukou 3M MCS. Nadstandardní záruční systém dává jistotu barevné a mechanické stálosti materiálů po celou dobu životnosti, stejně jako jejich snadnou odstranitelnost po skončení doby využití.

Divize komerční grafiky společnosti 3M poskytuje zákazníkům po celém světě velkoformátová grafická řešení na podporu budování značek. 3M vyrábí a certifikuje velkoformátový grafický software, hardware, inkousty, tonery, grafické filmy a flexibilní materiály na výrobu velkoformátové hotové grafiky, která je konzistentní, spolehlivá a odolná.

Článek 3M Cesko s.r.o. ze dne čtvrtek 20. března 2008

Další články od 3M Cesko s.r.o.