logo 3M Česko s.r.o.

Nový ochranný oblek Chemprotex od 3M pomáhá při záchraně lidských životů

Společnost 3M, přední výrobce osobních ochranných prostředků, uvedla na český trh nový ochranný oblek Chemprotex s filtroventilační jednotkou 3M Jupiter, který poskytuje maximální ochranu v situacích, kde hrozí nebezpečí chemického a biologického zamoření.

Při jeho výrobě bylo použito nejmodernějších výrobních postupů, materiálů a technologií, díky nimž se Chemprotex stal spolehlivým osobním ochranným prostředkem spojujícícm plynotěsnost a chemickou odolnost, které spolu s filtroventilačním zařízením zajišťují vysoký stupeň ochrany povrchu celého těla a dýchacích orgánů před vnější kontaminací. Oblek byl navržen pro použití při evakuaci obětí katastrof, při likvidaci škod a havárií, při plošné dekontaminaci a dekontaminaci vozidel, při přepravě obětí a k plnění dalších úkolů. Vhodný je i pro práci v rámci údržby průmyslových zařízení.

Oblek Chemprotex si mohli na vlastní kůži vyzkoušet i pražské základní složky Integrovaného záchranného systému, včetně Městské policie a epidemiologů z Hygienické stanice hlavního města Prahy během setkání, které v červnu uspořádala společnost 3M.

Ochranný oblek Chemprotex se skládá z plynotěsné kombinézy, z filtroventilační jednotky 3M Jupiter napájené baterií a obsahuje vysoce účinné filtry. Díky tomu, že baterie dodává energii filtroventilační jednotce umístěné uvnitř neprodyšného obleku a vně obleku jsou umístěné pouze filtry, eliminují se možné netěsnosti. Součástí obleku jsou i speciální boty a rukavice, které umožňují uplatnit dostatečnou manuální zručnost i při řešení řady zdravotních úkolů.

Oblek Chemprotex je vyroben z materiálu Tychem TK, jež je vysoce ochranný materiál používaný k zabránění průniku rozličných mimořádně nebezpečných chemikálií a látek a vyznačuje se vysokou pevností a odolností proti roztržení. Své fyzikální vlastnosti si uchovává i v širokém teplotním rozmezí. Ochranné filtry vně obleku mají velmi vysokou filtrační účinnost na různé částice, průmyslové plyny, výpary a bojové chemické látky.

Mezi výhody Chemprotexu patří především schopnost poskytnout svému nositeli pohodlí a jistotu. Konstantní proud vzduchu dodávaný ventilátorem a prostorná náhlavní část zajišťují ochlazování celé hlavy i těla a poskytují tak uživateli větší pohodlí, což mu umožní lépe se soustředit na prováděný úkol. Volná náhlavní část navíc předchází jakýmkoli klaustrofobickým pocitům a tlaku, který by mohla způsobovat obličejová maska nebo těsně nasazený obličejový štít.

Další výhodou je čirý panaromatický zorník, který umožňuje zachraňovaným lépe vidět zachránci do obličeje, což má pozitivní vliv na jejich uklidnění a zachránce tak může přátelsky s obětí komunikovat. Chemprotex je mnohem lehčí než ostatní plynotěsné obleky, méně se dotýká těla a usnadňuje dýchání, čímž snižuje fyziologické zatížení. Systém kontrolního panelu zabudovaný v náhlavní části jednoduše a srozumitelně informuje o stavu filtroventilačního systému a tím uživatele uklidňuje a dává mu pocit jistoty a bezpečí.

Chemprotex je v nedotčeném stavu okamžitě připraven pro jednorázové použití při likvidaci škod a havárií. Je konstruován tak, aby mohl být uchováván po dobu až 5 let a v případě potřeby okamžitě použit.

Článek 3M Česko s.r.o. ze dne středa 6. srpna 2008

Další články od 3M Česko s.r.o.