logo ABAX SERVISNÍ CENTRUM s.r.o.

Naučte se správně pečovat o baterii v notebooku. Vydrží vám mnohem déle!

Nejste si jistí, jak přistupovat k baterii svého důležitého pracovního nástroje a nechcete se dopustit zbytečných chyb, následkem kterých zkrátíte její životnost? Pak zapomeňte na vše, co jste si o problematice doposud četli. Společně s odborníky ze servisního centra ABAX vám prozradíme jediná správná pravidla chování k moderním bateriím včetně nejčastějších chyb.

Zvyk je železná košile. V případě baterii ji okamžitě převlékněte za jinou, protože zvyklosti, které s sebou vláčíte z minulosti, již dávno nemusí platit. Servis notebooků Asus ubezpečuje, že u současných modelů již není zapotřebí novou baterii několikrát po sobě úplně vybít a nabít, jak bylo vhodné v době, kdy se používaly baterie typu NiMH.

Zatímco nikl-metal hydridové články byly náchylné na rychlý úbytek kapacity, současné Li-Ion (lithium-iontové) či Li-Pol (lithium-polymerové) baterie jsou, co se kapacity týče, mnohem stabilnější.

Oba typy vydrží mnohem déle - samozřejmě za předpokladu příkladné údržby.

Jak dlouho by měla vydržet Li-Ion baterie?

Baterie se liší počtem článků. Čím je jich více, tím má vyšší kapacitu. Životnost průměrného akumulátoru se pohybuje mezi cca 400 - 1000 nabíjecími cykly v závislosti na typu.

Běžný uživatel si s novou baterií vystačí zhruba dva až tři roky. Samozřejmě ji můžete používat mnohem déle - pokud se smíříte se snižující se kapacitou a celkovou výdrží.

Jak o akumulátor pečovat?

Akumulátor si svou původní kapacitu zachová mnohem déle, dodržíte-li zásady správného nabíjení. V zásadě jde o nabíjení v okamžiku, kdy je baterie nabita mezi 30 - 80% (podle některých zdrojů mezi 20 - 80%).

Z výše uvedeného logicky vyplývá, že není vhodné akumulátor zbytečně vybíjet, a rozhodně ne úplně, jak bylo doporučováno u baterií typu Ni-MH. Ideální však není ani přebíjení. Notebook by neměl být napájen, je-li stav nabití baterie nad 80%.

Dalším faktorem, který má zásadní vliv na celkovou životnost baterie, je teplota okolního prostředí. Za optimum se považují hodnoty kolem 20 °C, v případě teploty nad 30 °C notebook vyžaduje efektivní chlazení.

Na druhou stranu však baterii neprospívají ani nižší teploty kolem 5 °C. Dejte si proto pozor, kde notebook skladujete: chystáte-li se ho na delší dobu odložit, najděte pro něj místo v prostředí s teplotou vzduchu kolem 15 °C a baterii předem alespoň z větší části nabijte.

Asus servis Olomouc připomíná, že životnost akumulátoru mohou negativně ovlivnit i další vlivy - především prach a vlhkost.

Kdy je nejvyšší čas na výměnu?

Jakmile budete mít pocit, že má baterie jen část původní kapacity, vyměňte ji. To samé platí i pro případ, že se akumulátor jakkoliv zdeformuje (např. vyboulí). Vyboulená baterie obvykle vede ke snížení výkonu a může způsobit poruchu dalších interních součástí zařízení.

A zřejmě nemá smysl připomínat, že výměna baterie je mnohem levnější než oprava notebooku Asus či jiné značky.

Další články k tématům - akumulátor - baterie - Li-Ion - Li-Pol - nabíjení - Ni-MH - notebook

Článek ABAX SERVISNÍ CENTRUM s.r.o. ze dne pondělí 30. prosince 2019

Další články od ABAX SERVISNÍ CENTRUM s.r.o.

Naučte se správně pečovat o baterii v notebooku. Vydrží vám mnohem déle!