logo ABB s.r.o.

Synchronní motor ABB o výkonu 44 MW dosáhl téměř 100% účinnosti

Provedené zkoušky na šestipólovém synchronním motoru prokázaly krátce před předáním zákazníkovi o 0,25% vyšší účinnost, než bylo 98,8% stanovených v dodavatelské smlouvě. To je světový rekord v účinnosti elektromotoru!

"Vzhledem k tomu, že náklady na elektrickou energii jsou zdaleka největší položkou celkových nákladů vlastnictví motoru, mají tyto úspory výrazný dopad na zisk. Vedle extrémně vysoké účinnosti jsou synchronní motory známé svou osvědčenou kvalitou a spolehlivostí, kterou zaručuje jejich odolná konstrukce společně s nízkou provozní teplotou a nízkou úrovní vibrací. Jako technologický průkopník a lídr energetické revoluce je společnost ABB v rámci své strategie Next Level pevně odhodlána vyvíjet technologie, které zvyšují účinnost a produktivitu," říká Sami Atiya, prezident divize ABB Robotika a pohony.

Průměrná účinnost tohoto typu synchronního motoru se pohybuje od 98,2 do 98,8%. Při nepřetržitém chodu znamená zvýšení účinnosti o 0,25% roční úsporu energie ve výši 1000 MWh, což odpovídá roční spotřebě elektřiny 240 evropských domácností.

Celosvětová poptávka po energii je téměř dvojnásobná oproti stavu před třiceti lety a podle prognózy Mezinárodní energetické agentury do roku 2030 vzroste o dalších 50%. K uspokojení této poptávky jsou nutné nejen nové zdroje energie, ale zásadní význam má i efektivní využívání stávajících energetických zdrojů.

Velký potenciál úspor energie v průmyslu je právě v oblasti pohonů s elektrickými motory. Frekvenční měniče a vysoce účinné motory mohou přispět ke snížení spotřeby a ztrát obvykle o 20 až 50%.

Co je to synchronní motor

Účinnost motoru je poměr mechanického výkonu a elektrického příkonu. Světového rekordu bylo dosaženo během zkoušek provedených společně se zákazníkem, který bude synchronní motory ABB využívat. Motory budou sloužit k pohonu kompresorů ve stanici pro výrobu průmyslových plynů ze vzduchu.

Toto zvýšení účinnosti může během dvacetileté životnosti motoru ušetřit přibližně půl milionu dolarů na nákladech za elektřinu.

Synchronní motor je zvláštní druh motoru na střídavý proud. Je velký přibližně 5 x 4 x 4 metry a jeho výkon činí 44 MW. Synchronní motory se obvykle používají pro pohon ventilátorů, čerpadel, válcoven, důlních výtahů a kompresorů v odvětvích, jako jsou výroba technických plynů, těžba a zpracování ropy a zemního plynu, v chemickém průmyslu, námořní dopravě, metalurgii, těžebním průmyslu, vodárenství a při výrobě papíru a celulózy.

ABB (ABBN: Six Swiss Ex) je lídr a průkopník v oboru elektrotechnických výrobků, robotiky a pohonů, průmyslové automatizace a energetiky. Zákazníci ABB pocházejí z odvětví energetiky, průmyslu, dopravy a infastruktury z celého světa.

V návaznosti na více než 125 let tradice inovací společnost ABB dnes tvoří budoucnost průmyslové digitalizace a je hybnou silou energetické a čtvrté průmyslové revoluce.

ABB působí ve více než 100 státech a má přibližně 132000 zaměstnanců.

Článek ABB s.r.o. ze dne pátek 25. srpna 2017

Další články od ABB s.r.o.