logo Adobe Systems s.r.o.

Adobe AIR 2.5: platforma Adobe Flash i pro televizory, mobilní zařízení a počítače

Adobe uvádí SW Adobe AIR 2.5 pro televizory, tablety, chytré telefony a operační systémy osobních počítačů. AIR tvoří klíčový prvek platformy Adobe Flash a umožňuje vývojářům využívat stávající kód k vytváření a poskytování samostatných aplikací pro různá zařízení a platformy.

Adobe AIR nyní podporuje chytré telefony a tablety založené na operačních systémech BlackBerry Tablet OS, Android a iOS a rovněž osobní počítače s operačními systémy Windows, Macintosh a Linux. Samsung se navíc stane prvním výrobcem televizorů, který integruje podporu pro Adobe AIR 2.5 do svých produktů SmartTV, a dále se očekává, že koncem tohoto roku a začátkem roku 2011 začnou Acer, HTC, Motorola, RIM, Samsung a další výrobci dodávat předinstalovaný runtime v řadě přístrojů včetně tabletů a chytrých telefonů.

Díky Adobe AIR mohou vývojáři využívat známé nástroje včetně Adobe Flash Professional CS5, Adobe Flash Builder a Flex k vytváření samostatných aplikací s bohatou funkční výbavou. Stovky z nich jsou již dnes k dispozici v nabídce Android Market, centra Intel AppUp a App Store společnosti Apple. Kromě AIR 2.5 společnost Adobe představila novou službu Adobe InMarket, která umožňuje vývojářům snadno distribuovat a prodávat aplikace pro různé typy zařízení v obchodech s aplikacemi Acer, Intel a dalších společností. Adobe InMarket bezproblémově funguje na pozadí a umožňuje koncovým uživatelům stahovat aplikace přímo z nabídek obchodů.

"Po vydání AIR 2.5 mohou nyní více než tři miliony vývojářů vytvářet jednotlivé hry nebo aplikace a snadno je distribuovat do mnoha obchodů s aplikacemi a přístrojů," řekl David Wadhwani, viceprezident Creative and Interactive Solutions Business společnosti Adobe. "Jedná se o obrovský krok kupředu pro vývojáře, kteří chtějí vytvářet atraktivní aplikace s bohatou funkční výbavou, ale dříve museli vynaložit značné náklady na jejich vývoj pro jednotlivá zařízení a platformy."

AIR 2.5 umožňuje vytvářet aplikace s bohatou funkční výbavou prostřednictvím řady nových funkcí, mezi něž patří podpora akcelerometru, fotoaparátu, videa, mikrofonu, vícedotykové ovládání a gesta. Podpora pro geologickou polohu umožňuje vývojářům vytvářet aplikace a služby založené na poloze. AIR 2.5 dokáže rovněž zobrazovat nativní prvky prohlížeče v aplikaci, což poskytuje možnost integrace obsahu HTML a .SWF.

Díky podpoře SQLite mohou vývojáři snadno ukládat databáze a pracovat s mezipamětí přímo v rámci aplikace AIR. Adobe AIR má navíc k dispozici hardwarovou akceleraci pro zařízení od všech předních partnerů vyvíjejících čipy včetně Broadcom Corporation, Intel, NVIDIA, ST Microelectronics, Trident, Texas Instruments, Qualcomm a dalších společností.

Odezvy partnerů

"HTC Experience se soustředí na spokojenost zákazníků a tento přístup demonstruje přidání aplikace Flash Player 10.1 do mnoha našich telefonů, například Droid Incredible od HTC, HTC Evo4G a HTC Desire," řekl John Wang, vedoucí marketingu HTC Corporation. "Jsme nadšení tím, že můžeme poskytnout zákazníkům úžasné možnosti práce s telefonem a výsledky společného úsilí miliónů vývojářů AIR z celého světa."

"Jako dlouhodobého partnera společnosti Adobe nás nadchlo, že uživatelé získají příležitost využívat na svých zařízeních aplikace AIR včetně obsahu," řekla Christy Wyatt, podniková viceprezidentka řízení produktů pro software a služby ze společnosti Motorola. "Od července jsme oznámili uvedení sedmi chytrých telefonů se systémem Android s podporou Flash Player 10.1, včetně prvního telefonu, v němž funguje Flash od prvního zapnutí. AIR 2.5 představuje dokonalý doplněk aplikace Flash Player a dává zákazníkům možnost svobodné volby mezi využíváním bohatého obsahu uvnitř i vně prohlížeče."

"BlackBerry Tablet OS nabízí vývojářům flexibilní platformu, která integruje Adobe AIR s vysokou úrovní optimalizace audia, videa a grafiky, stejně jako podporu pro třídu WebView a nativní rozšíření jazyka C++," říká Tyler Lessard, VP Global Alliances & Developer Relations Research In Motion. "Díky vestavění těsné integrace s nástroji Adobe do našeho BlackBerry Tablet OS SDK pro Adobe AIR mohou nyní vývojáři optimalizovat své aplikace pro zařízení ve formě tabletu a nabízet koncovým uživatelům větší možnosti využití. Jsme ohromeni šíří obsahu, kterou bude moci vývojářská komunita poskytovat pro tablety BlackBerry PlayBook s využitím nových vývojových nástrojů a platformy AIR."

Flash Player 10.1

Flash Player 10.1 přináší do mobilních zařízení bohatý obsah založený na technologii Flash v rámci prohlížeče a již dnes zaujímá přední postavení mezi bezplatnými aplikacemi v nabídce Android Market, kde získal od více než 50 000 uživatelů hodnocení 4,5 z pěti hvězdiček. Runtime má nyní certifikaci pro téměř tucet přístrojů se systémem Android a v následujících týdnech až měsících bude k dispozici pro další desítky přístrojů.

Společnost Adobe rovněž oznámila více než dva milióny stažení aplikace Flash Player 10.1 ze stránek Android Market. Kromě služby Android Market je runtime distribuován přímo provozovateli a výrobci zařízení prostřednictvím předinstalovaného softwaru a aktualizací operačního systému. Dnes je Flash Player 10.1 k dispozici v systémech Android a Google TV a očekává se, že bude podporován také na platformě BlackBerry, HP webOS 2.0, v budoucích verzích Windows Phone, LiMo, MeeGo a Symbian OS.

Nástroje pro platformu Flash

Společnost Adobe také ohlásila předběžné verze vývojářských nástrojů, které zefektivní postup vývoje pro různá zařízení. S novými verzemi nástrojů pro platformu Flash včetně sady pro vývoj softwaru (SDK) AIR 2.5 mohou vývojáři vytvářet mobilní a přenosné aplikace pro chytré telefony, tablety a televizory při maximalizované produktivitě návrhu a vývoje. Aktualizovaný open source framework Flex poskytuje vývojářům společný rámec pro vytváření webových, počítačových a nyní i mobilních aplikací. Vývojáři mohou vytvářet samostatné mobilní aplikace Flex stejně snadno a ve stejné kvalitě jako na webových a počítačových platformách.

Předběžná verze Adobe Flash Builder je rozšířena o možnosti, které umožní vývojářům vytvářet aplikace s využitím známých jazyků, komponent a nástrojů, což pomůže snížit náklady na vývoj aplikací pro různá zařízení. Mezi nové funkce patří vytváření a rozšiřování aplikací Flex pro mobilní zařízení, ladění přímo v přístroji, programovací nástroje pro urychlení vývoje, podpora pro nové komponenty Spark v prostředí Flex a mnoho dalších.

Dostupnost

K dispozici jsou Adobe AIR 2.5 a Adobe AIR 2.5 SDK pro Android a operační systémy osobních počítačů včetně Windows, Macintosh a Linux. BlackBerry Tablet OS SDK pro Adobe AIR, který pracuje s Adobe AIR 2.5 SDK na vytváření aplikací pro BlackBerry Tablet OS, je k dispozici prostřednictvím RIM a očekává se, že runtime bude předinstalován v BlackBerry PlayBook.

Článek Adobe Systems s.r.o. ze dne pondělí 29. listopadu 2010

Další články od Adobe Systems s.r.o.

Creative Cloud: iniciativa Adobe pro tvorbu obsahu na tabletových zařízeních

Adobe Premiere Elements 10: výkonný program pro editaci videa

Adobe Photoshop Elements 9 Editor v Mac App Store

Adobe Digital Enterprise: nová platforma pro řízení zkušeností zákazníků

MAX 2011: registrace na konferenci zahájena

Adobe Photoshop Touch pro Apple iPad

Adobe Creative Suite 5.5: zaměřeno na platformy SmartPhonů a tabletů

Den digitální fotografie s Adobe

Daňové přiznání pohodlně v interaktivních PDF zdarma

Adobe Digital Publishing Suite pro tablety se systémem Android

Technologie Flash Player a AIR na mobilních platformách

Adobe AIR 2.5: platforma Adobe Flash i pro televizory, mobilní zařízení a počítače

Interaktivní marketing: Adobe definuje nové reklamní formáty mobilní reklamy

Upgrady na české kolekce CS4 se slevou 15 %

VELKÁ LETNÍ AKCE na české kolekce Adobe Creative Suite 3 Design a Web

Adobe Creative Suite CS3 s cenou nižší o 25 %

Adobe již dodává Acrobat 9

Adobe Creative Suite 3.3 je již k dispozici

Adobe oznamuje výsledky za druhé čtvrtletí

Seminář Adobe Acrobat 9 brzy v Praze a v Bratislavě

Seminář Adobe Acrobat 9 brzy v Praze a v Bratislavě

Adobe uvádí Acrobat 9

Nový Adobe Acrobat 9 Pro vylepší sadu Creative Suite 3.3

Adobe on AIR European Tour brzy v Praze

Velká jarní akce na Adobe Photoshop CS3

Adobe sjednocuje mobilní operace s budováním platformy

Adobe uvádí beta verzi Photoshop Lightroom 2.0

Adobe spouští veřejné betatestování aplikace Photoshop Express