logo AEC a.s.

Security dominuje mezi českými bezpečnostními konferencemi

Již 24. ročník konference Security přilákal 17.2. 2016 do pražského kongresového hotelu Clarion více než 500 účastníků z řad českých a slovenských bezpečnostních specialistů a manažerů. I když pořadatelem je společnost AEC, je konference pořádána jako zcela nezávislá.

Dobrá pověst této akce se neomezuje jen na české prostředí, již před časem se stala stěžejní událostí také pro zástupce slovenských podniků a organizací. Její renomé se rozšiřuje i do dalších zemí, ostatně v letošním roce tvořili zahraniční mluvčí z celé Evropy plnou polovinu programu. Účastníkům se tak naskytla unikátní možnost srovnání aktuální situace u nás a v cizině.

Programový výbor tvoří zejména nezávislí bezpečnostní konzultanti, kteří striktně dbají na odbornou úroveň jednotlivých přednášek. Důraz je kladen zejména na maximální přínos pro účastníky a praktickou využitelnost příspěvků. Vstupy jsou koncipovány tak, aby přinášely různé pohledy na daný bezpečnostní problém, snaží se ukázat rozdíly mezi představou zákazníka a dodavatele, které doplňují výkladem odborníka na konkrétní problematiku, právníka či zástupců provozní složky organizace.

Konference tradičně proběhla paralelně ve dvou sálech s rozdílným programem. Účastníci mohli mezi přednáškami volně přecházet a sestavit si tak vlastní program, který plně vyhovoval jejich zájmům. V manažerském sále zazněly přednášky na téma Security Operation Center (SOC), aktuálních hrozeb a principů, bezpečnosti sociálních sítí a bezpečnosti dat uložených v cloudovém prostředí.

V technickém sále byla představena sofistikovaná bezpečnostní řešení a pokročilé nástroje s ukázkou jejich využití. Hlavním cílem bylo přinést nezávislý pohled na celé spektrum aspektů aktuálních bezpečnostních útoků, jejich detekce a principů účinné obrany. Program doplňovaly přednášky na atraktivní téma Internetu věcí - IoT.

Mezi mluvčími nejvíce zaujala prezentace testovacích útoků na uživatele sociálních sítí od lektora JUDr. Jana Koloucha, Ph.D., šokující odhalení sběru dat v přednášce Sociální sítě jako Velký bratr od Martina Klubala z pořadatelské společnosti AEC a koncentrovaný pohled na kauzu úniku dat ze společnosti Hacking team Doc. Dr. Ing. Petra Hanáčka z Fakulty informačních technologií VUT v Brně. Mezi zahraničními řečníky sklidil největší úspěch Magnus Sköld ze společnosti Check Point. Nejzajímavější případovou studií byl vyhodnocen detailní rozbor phishingového útoku na banku od Marka Zemana z Tatra banky.

Konference potvrdila, že je ideálním místem pro networking a výměnu zkušeností. V programu mělo své místo osm panelových diskuzí. Stále oblíbenější doprovodnou akcí je hackerská soutěž, ve které účastníci plní stanovené úkoly, za které sbírají body. Pod vedením penetračních testerů AEC provádí útoky a snaží se prolomit různá zabezpečení.

Pořádající společnost AEC již nyní zahájila přípravy jubilejního 25. ročníku konference Security. Z velkého množství ohlasů účastníků, vyplněných anketních lístků a proběhlých rozhovorů vyplynula další zajímavá témata pro příští ročník. Organizátoři by touto cestou rádi poděkovali všem přednášejícím, účastníkům i všem ostatním, kteří se podíleli na vytvoření nezaměnitelné atmosféry Security 2016.

Zároveň slibují, že udělají vše proto, aby i další ročník byl místem, kde řada bezpečnostních odborníků nalezne inspiraci pro svou nelehkou práci.

Další články k tématům - bezpečnost - cloud - Hacking - hrozby - IoT - konference - networking - phishing - zabezpečení

Článek AEC a.s. ze dne středa 2. března 2016

Další články od AEC a.s.