logo Alcatel-Lucent Czech, s.r.o.

Alcatel-Lucent jako první představuje 100 gigabitový ethernet

Alcatel-Lucent představuje jako první na světě 100 Gigabitové Ethernet rozhraní, jehož funkcionalita je založena na vlastní unikátní čipové sadě, která umožňuje realizovat navýšení přenosové kapacity na uvedenou hodnotu.

Současní poskytovatelé IP služeb po celém světě požadují navýšení kapacity přenosu dat. Hlavním důvodem je dramatický nárůst požadavků na přenos videa a rozvinutých IP služeb. Alcatel-Lucent se rozhodl vyřešit tento požadavek a představil jako první společnost na světě 100 Gigabitové Ethernet rozhraní. Funkcionalita tohoto rozhraní je založena na vlastní unikátní čipové sadě, která umožňuje realizovat navýšení přenosové kapacity na uvedenou hodnotu. Rozhraní se 100 gigabytovým ethernet portem nabízí bezkonkurenční rychlost a kvalitu a zároveň zaručuje významnou úsporu spotřeby energie, aniž by došlo k omezení poskytovaných služeb koncovým užívatelům.

Kritické zatížení dnešních IP páteřních sítí se vyskytuje převážně na jejích okrajích (Edge). Jedná se o místa, kde je soustředěna vlastní inteligence IP přenosového prostředí, kde je třeba zajistit požadované služby koncovým uživatelům tak, aby mohli například nerušeně sledovat HD video nebo realizovat přenos hlasových informací. Zároveň s tím i naplňovat požadavek provozovatelů služeb na neustálé snižování provozních nákladů spojených s přeneseným bitem IP provozu a zároveň neustále vylepšovat poskytované IP služby. Přelomové zařízení Alcatel-Lucent je ve svém oboru první, které je schopno splnit tyto požadavky.

"Společnost TELUS neustále vylepšuje poskytované služby rezidentním, firemním a mobilním zákazníkům na kanadském telekomunikačním trhu. Zavádění nových služeb a jejich provoz vyžaduje kombinaci rychlosti, rozsahu a snadné dostupnosti," říká Eros Spadotto, výkonný viceprezident, telekomunikační společnosti TELUS v Kanadě. "Výběr pokročilých platforem, které nám umožní rozvíjet naši síť tak, aby podporovala 100 gigabitový ethernet, nám dává jistotu, že můžeme dále nabízet nejnáročnější služby a naplňovat potřeby našich zákazníků jak dnes, tak i v budoucnu."

Představené 100 gigabitové ethernet rozhraní je určeno pro směrovače rodiny 7750 Service Router (SR) a 7450 Ethernet Service Switch (ESS) společnosti Alcatel-Lucent. V rámci tohoto portfolia servisních směrovačů společnost Alcatel-Lucent nabídne 100 gigabitový výkon a zároveň bude neustále podporovat plnou škálu širokopásmových služeb – zahrnující rychlost, služby a možnost dalšího rozšíření bez jakýchkoliv kompromisů. Toto jsou základní požadavky operátorů, kteří chtějí poskytovat nadstandardní služby jako jsou VPN (virtuální privátní sítě), IPTV (televize přes internetový protokol) nebo internetové video služby.

"Telekomunikační provoz neustále narůstá a poskytovatelé služeb potřebují zajistit efektivní ekonomickou realizovatelnost. Není třeba jen vyšší rychlosti a kapacity, ale také je nutné poskytnout flexibilní služby s přidanou hodnotou," říká Michael Howard, hlavní analytik u Infonetics Research, analytické společnosti v oboru telekomunikací. "Je povzbuzující vidět podporu 100 gigabitového ethernet rozhraní kombinovaného s vlastními IP službami určeného pro přístupové páteřní směrovače (Provider Edge), páteřní směrovače (Provider Routers) a ethernet metro sítě (Metro Ethernet). Jelikož produkty společnosti Alcatel-Lucent využívají vlastní čipové sady FP2, které jsou využívány k přenosu IP dat již od poloviny roku 2008, pomáhají snižovat riziko provozovatelů služeb při přechodu na 100 gigabitové ethernet rozhraní v rámci jejich sítí."

Srdcem 100 gigabitové ethernetu je oceňována čipová sada FP2 společnosti Alcatel-Lucent, která se dodává na trh již od července roku 2008. Ta umožňuje servisním směrovačům rodiny 7750 SR a 7450 ESS zajištění 100 gigabitového ethernet rozhraní na svých linkových kartách a zároveň zdvojnásobit jejich výkon v porovnání s běžně dostupnými ethernet linkovými kartami jiných výrobců. Operátoři, kteří v minulosti nasadili Alcatel-Lucent servisní routery (na trhu od roku 2004), mohou jednoduše přidat nové ethernet linkové karty a okamžitě znásobit kapacitu uvedených směrovačů až na hodnotu 100 gigabitů na jeden slot bez jakéhokoli přerušení provozu.

Jedním z hlavních cílů poskytovatelů IP služeb je minimalizovat provozní náklady a snížit ekologickou zátěž. Inovace společnosti Alcatel-Lucent v oblasti čipové sady FP2 a nárůst tepelné efektivity výrazně snižují spotřebu energie, která dosahuje u tohoto 100 gigabitového ethernet rozhraní úrovně blížící se čtyřem wattům na jeden gigabit. To je výrazné snížení spotřeby energie v poměru k velmi rozšířeným 10 gigabitovým a 40 gigabitovým ethernetovým alternativám.

Současně s tímto oznámením společnost Alcatel-Lucent představuje nové 12-portové 10 gigabitové ethernet linkové karty pro servisní směrovače 7750 SR a 7450 ESS. Ty jsou určeny poskytovatelům služeb, kteří potřebují větší než 10 gigabitový ethernet, ale přitom nejsou ještě plně připraveni se rovnou posunout k 100 gigabitové hranici. Tyto 10 gigabitové ethernet linkové karty jsou postaveny též na čipové sadě FP2 a umožňují realizovat až 360 x 10 gigabitových ethernet portů v rámci standardního telekomunikačního stojanu a zároveň zajistit podporu IP/MPLS služeb.

Nové linkové karty byly poskytnuty stávajícím zákazníkům pro účely testování v průběhu posledního čtvrtletí roku 2009, do distribuční sítě se dostanou v polovině roku 2010.

Společnost Alcatel-Lucent od roku 2004 dodala již více než 35000 IP/MPLS směrovačů ze svého portfolia. Ty byly instalovány u více než 270 zákazníků ve více než 100 zemích světa. V prvním čtvrtletí roku 2009 byl Alcatel-Lucent podle společnosti Infonetics jedničkou v prodeji koncových IP routerů v Evropě, na Středním východě a v Africe - jako jedna z mála společností posílila svoji celosvětovou pozici dvojky v tomto oboru, když dosáhla 20 % trhu.

Článek Alcatel-Lucent Czech, s.r.o. ze dne úterý 30. března 2010

Další články od Alcatel-Lucent Czech, s.r.o.

Telefónica otestuje LTE síť v Madridu a Barceloně před jejím celostátním zavedením ve Španělsku

Nová datová a komunikační řešení Alcatel-Lucent

100Gbs služby na páteřní optické infrastruktuře T-Mobile v ČR

Alcatel-Lucent OPEN DAY: odborná konference představí novinky v oblasti firemní komunikace

Visual Collaboration: nová sada nástrojů firemní videokomunikace

LTE Alcatel-Lucent a Cassidian: řešení pro mobilní internet v 400 MHz pásmu

Zaměstnanci požadují lepší virtuální nástroje pro porady a spolupráci

Procesor Alcatel-Lucent FP3: čtyřikrát vyšší výkon s poloviční spotřebou energie

Alcatel-Lucent slaví 20 let vývoje pro klientská a kontaktní centra Genesys

OmniSwitch 10K od Alcatel-Lucent je nejlépe hodnocen V testu switchů

Využití sociálních sítí ve prospěch firmy

Nástroje pro vývoj aplikací OpenPlug od Alcatel-Lucent jsou nyní zdarma

VitalQIP Appliance Manager 1200: nová platforma pro management IP adres

Alcatel-Lucent představuje nové technologické řešení pro firemní datová centra

OpenTouch: nová platforma Alcatel-Lucent pro správu firemní komunikace

OmniTouch 8082 My IC Phone: chytrý stolní telefon s dotykovým displejem

OmniPCX Rich: nové funkce PBX podporují standardy SIP a WLAN

Alan Ilczyszyn: nový Key Account Manager Alcatel-Lucent

Genesys Workforce Optimization: řešení pro optimalizaci pracovní síly

Alcatel-Lucent Broadcast Message Center pomáhá využívat mobilní telefony pro záchranu lidských životů

Alcatel-Lucent je jedničkou na trhu mobilního backhaul

OmniSwitch 10K: nový ethernetový switch od Alcatel-Lucent

LTE aplikace mohou poskytovatelům služeb přinést nové zdroje příjmů

Alcatel-Lucent rozšiřuje nabídku v oblasti vývojových aplikací akvizicí OpenPlug

První telefonní hovor prostřednictvím bezdrátové LTE datové síě

Finanční výsledky Alcatel-Lucent za druhé čtvrtletí roku 2010

Alcatel-Lucent posiluje pozici ve vývoji Web 2.0 API

První komerční 100 Gbit linka spojující optické a IP technologie

7750 SR-c12 a 7750 SR-c4, dva nové IP/MPLS servisní směrovače od Alcatel-Lucent

Zdeněk Katina, nový Key Account Manager pro Alcatel-Lucent

Alcatel-Lucent vybuduje kompletní telekomunikační sít pro ČEPS

Alcatel-Lucent představuje novou softwarovou sadu Genesys 8

300 Mb/s na klasických DSL linkách s Phantom Mode

Alcatel-Lucent slučuje divize Genesys a Enterprise

Martin Novotný, nový šéf IP řešení pro region střední Evropa

Alcatel-Lucent jako první představuje 100 gigabitový ethernet

Inernet tisíckrát energeticky úspornější

Komunikace na cestě k zelené budoucnosti

Alcatel-Lucent představil první zelené DSL na světě

Hospodářské výsledky Alcatel-Lucent za třetí čtvrtletí roku 2009

Nobelovu cenu získali dva výzkumníci Bell Labs

Alcatel-Lucent sjednotil komunikaci Hasičského záchranného sboru ČR