logo AMTECH, spol. s r. o.

Pronájem robotů pomáhá řešit nedostatek lidí ve výrobě a logistice

Najmout nového pracovníka nebo si půjčit robota? A jaká je cena lidské práce v porovnání s jeho pronájmem? Problém s nedostatkem pracovníků ve výrobě a logistice můžete řešit ve spolupráci s personální agenturou, která formou služby poskytuje pronájem kolaborativních robotů.

Dnes se většina výrobních firem a podniků potýká s problémem, že "nejsou lidi". Pomoci mohou například zahraničními zaměstnanci, ale již dnes se tento stav výrobci snaží řešit perspektivněji a chtějí automatizovat a robotizovat některé úseky výroby.

Automatizace výroby ale není zrovna levná záležitost a výše pořizovací investice je často nad možnosti malých a středních firem. Právě pro ně polečnost AMTECH rozjíždí historicky první personální agenturu s roboty. Agentura nepůjčuje lidi ale půjčuje kolaborativní roboty do výroby.

Kolaborativní robot - tzv. cobot, je robot, který nemusí být umístěn v kleci izolovaně od lidí - to znamená, že je jednodušší, rychlejší a efektivnější na instalaci.

Cobot může přímo spolupracovat s člověkem, protože je pro něj bezpečný - pokud se ho dotkne, tak se jednoduše zastaví. Pak jej můžete opět jednoduše spustit a on pracuje dál.

"Nápad na personální agenturu s roboty je starší, existuje již v Americe, Dánsku, Japonsku a dalších zemích. Naše společnost je dlouhodobě zaměřena na SMT technologie osazování desek plošných spojů a to nás v podstatě donutilo v souvislosti se situací na trhu a s požadavky zákazníků ke změně myšlení. Abychom dostáli svého kréda, že dodáme zákazníkovi kompletní řešení, a to i v případě jeho specifických požadavků na automatizaci v důsledku nedostatku pracovníků, začali jsme asi před dvěma lety zapojovat do výroby i kolaborativní roboty. S tím ale také nastala otázka, jak to profinancovat. Chceme umožnit firmám, aby začaly s automatizací i bez velkých počátečních investic, a tak vlastně vznikla naše personální agentura s roboty - P.A.R. - Personal Agency 4 Robot," říká Vít Pavelka, Business Development Manager Robotic Section ve společnosti AMTECH.

Tato služba není určena pro velké nadnárodní společnosti a firmy s vlastní obrovským kapitálem. Naopak, personální agentura s roboty chce pomáhat celé škále průmyslových firem - např. od malého výrobce nosičů na kola až po velké společnosti, které třeba řeší to, že v tuto chvíli nemají pro automatizaci výroby naplánované investice.

Mohou si tedy robota pronajmout a naplánovat potřebné finanční prostředky v rámci dalšího období. Možností, jak využít způsobů pronájmu je skutečně mnoho.

Jde tedy zejména o menší firmy, které se oborově zaměřují např. na automobilový průmysl, potravinářství či kovoobrábění, kde se roboti hodně využívají pro zakládání do CNC. Není zde stanovena nějaká specifická škála uživatelů, kolaborativní robot se dá zkrátka použít kdekoli.

Mnoho výrobních firem si již dnes uvědomuje, že musejí automatizovat svou výrobu, ale často končí na tom, že to pro ně představuje velké investice, které si nemohou dovolit. Nyní si však již mohou robota pronajmout.

V dnešní době tak lidské zdroje nemusejí být jen lidskými, ale je to o zajištění kontinuity výroby bez rozdílu, zda práci vykonává agenturní zaměstnanec nebo pronajatý robot.

K dispozici jsou šestiosí kolaborativní roboti Universal Robots a pak autonomní vozítka, která se dají použít ve skladech a výrobách na dopravu materiálu. Takové vozítko nepotřebuje žádný magnetický pásek nebo zaškrábaný drát v podlaze apod. Jednoduše se mu do paměti nahraje mapa, která vytýčí jeho pracovní prostor a samo si pak najde optimální cestu.

Tato řešení pomáhají automatizaci jakékoli výroby a logistiky - oboje lze výhodně pronajmout a nemusíte mít žádné velké počáteční investice.

Jak probíhá nasazení kolaborativního robota

Přímo u zákazníka je kolaborativní robot vždy nejdříve předveden, pak následuje seznámení se s konkrétní výrobou a vytipování vhodných operací, kde by se dal robot či autonomní vozík využít - včetně následného otestování v daném pracovním procesu.

Podle statistik se dá v Čechách a na Slovensku automatizovat 5 - 10% pracovních činností. Kombinace člověk - stroj tak může přinést větší efektivitu, lepší kvalitu a současně nahradit i chybějící zaměstnance.

Kdy se vyplatí pronájem robota

Najmu si člověka nebo půjčím robota a jaká je cena lidské práce v porovnání s pronájmem robota? Pronájem kolaborativního robota vychází na 1,3 až 1,8 násobek nákladů na člověka. Podle toho, jak poroste cena práce v příštích letech, se možnost pronájmu robotů jistě vyplatí.

Cena pronájmu bude do budoucna kopírovat inflaci. Růst nákladů na mzdy jsou však v posledních letech daleko prudší a tak se jistě může stát, že poměr 1,3 až 1,8 násobek nákladů na člověka se bude měnit ve prospěch pronájmu robotů.

Tak, jak se bude vyvíjet cena práce, roboti levnější nebudou, bude dražší práce. Robota si lze pronajmout od 1 roku do 4 let. V podstatě si tak lze až na 4 roky zafixovat cenu jeho práce a máte jasné cash flow na čtyři roky dopředu a nemusíte už dál řešit, zda budete někomu přidávat na platu či kalkulovat s pracovními benefity typu stravenek apod.

Další výhodou robota je, že nepotřebuje parkovací místo, nebude se sprchovat, nemusí mít skříňku apod. - to znamená, že se dají efektivněji využít třeba stávající výrobní prostory.

AMTECH také smluvně garantuje, že do 48 hodin po nahlášení případného problému s robotem daná aplikace opět poběží, a to i formou úplné výměny robota - tedy vyměnit, přeprogramovat a opět rychle spustit do provozu.

Pronájem kolaborativního robota je služba, to znamená, že máte trvalou servisní a technickou podporu po celou dobu pronájmu.

Příklad využití robota

Při použití největšího robota, který může pracovat s výrobky do hmotnosti až 10 kg a manipulací do vzdálenosti 1,3 m (např. pro zakládání do CNC) to vychází při pronájmu na jeden rok kolem 65 tisíc korun měsíčně.

U tříletého pronájmu pak tato cena klesá na hranici 40 tisíc, což jsou v dnešní době zhruba náklady firmy na jednoho zaměstnance.

Čím delší pronájem robota, tím je to z hlediska nákladů výhodnější - a nemusíte přitom řešit nárůst ceny práce v dané pozici, kterou zastává robot.

Článek AMTECH, spol. s r. o. ze dne pátek 21. prosince 2018

Další články od AMTECH, spol. s r. o.

3D tisk jako nový způsob vývoje výroby plošných spojů

Pronájem robotů pomáhá řešit nedostatek lidí ve výrobě a logistice