logo Asekol s.r.o.

ASEKOL snižuje recyklační příspěvky u dalších 15 druhů elektrozařízení

Neziskový kolektivní systém ASEKOL, který organizuje zpětný odběr a recyklaci vysloužilých elektrozařízení, s platností od 1. dubna 2009 opět snižuje recyklační příspěvky, tentokrát u 15 druhů elektrospotřebičů. Jedná se již o šesté snížení příspěvků za necelé čtyři roky fungování společnosti ASEKOL.

Snížení příspěvků na historická elektrozařízení (tzv. PHE) se týká zejména elektrozařízení ze skupiny 4 (spotřební elektronika). Redukce se dočkaly například audiozesilovače a zejména hudební nástroje jako elektrické kytary, klávesové nástroje nebo hudební aparatury. "V průměru došlo ke snížení příspěvků u vybraných spotřebičů o 44 %. Od počátku fungování kolektivního systému ASEKOL jsme už příspěvky snížili u více než sto dvaceti elektrozařízení. Za předpokladu, že v roce 2009 bude uvedeno na trh stejné množství výrobků jako v roce 2008, ušetří spotřebitelé na příspěvcích na recyklaci přibližně jeden milión korun," říká jednatel společnosti ASEKOL Jan Vrba.

Výše příspěvku u konkrétního spotřebiče závisí na tom, jak finančně náročná je jeho recyklace. "Například k ceně velké televize zaplatí spotřebitel recyklační příspěvek ve výši 200 Kč, zatímco k mobilnímu telefonu pouhou korunu," vysvětluje Vrba. ASEKOL je nezisková organizace, která potřebuje jen takové množství finančních prostředků, které pokryjí sběr, dopravu a recyklaci vyřazených elektrozařízení tak, jak to vyžaduje zákon a ochrana životního prostředí.

ASEKOL v loňském roce vybral 12 927 tun elektroodpadu. Ve srovnání s rokem 2007 tak dosáhl 41% nárůstu. „Právě nárůst množství odebraných elektrozařízení umožňuje příspěvky snižovat,“ upozorňuje Vrba. V letošním roce má ASEKOL v plánu vybrat více než 15 500 tun elektrozařízení, což je asi 1,5 kg na obyvatele ČR.

Další články k tématům - elektrozařízení - příspěvky - recyklační - snižuje - Jan Vrba

Článek Asekol s.r.o. ze dne čtvrtek 23. dubna 2009

Další články od Asekol s.r.o.