logo Asseco Central Europe, a.s.

Skupina ASSECO v ČR výrazně posílila

Jako velmi úspěšný hodnotí rok 2007 společnost Asseco Czech Republic, která je českým pilířem kapitálové skupiny ASSECO. Spolu se svými dceřinými společnostmi dosáhla v roce 2007 konsolidovaného obratu téměř 1,5 miliardy Kč.

Asseco Czech Republic meziročně více než ztrojnásobila čistý zisk. LCS International meziročně vzrostl čistý zisk o 37 % a obrat dosáhl rekordní výše. BERIT rozsáhle investoval do vývoje nové generace informačního systému LIDS 7.

Kapitálová skupina ASSECO se za poslední čtyři roky stala jedním z nejvýznamnějších IT hráčů v regionu střední a východní Evropy. Součástí skupiny je od loňského roku Asseco Czech Republic společně se svými dceřinými společnostmi – BERIT a LCS International.

"ASSECO v loňském roce koupí 100 % akcií společnosti PVT doslova vtrhlo na český trh. I následující kroky, jako bylo získání podílů ve společnostech BERIT a LCS International, zahýbaly IT trhem. ASSECO tak v České republice získalo pevné základy. Tomu odpovídají i výborné výsledky loňského roku,“ říká Jan Přerovský, předseda představenstva a generální ředitel Asseco Czech Republic. „I v letošním roce předpokládá skupina ASSECO, stejně jako Asseco Czech Republic a její dceřiné společnosti, další hospodářský růst. Kromě rozšiřování řad spokojených zákazníků je naším cílem také postupná konsolidace IT trhu v České republice."

Asseco Czech Republic

Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku vykázala společnost Asseco Czech Republic nárůst přidané hodnoty, provozního i finančního výsledku. Čistý zisk společnosti se meziročně více než ztrojnásobil.

Výsledek hospodaření za běžnou činnost v roce 2007 činil 129,9 mil. Kč a čistý zisk společnosti 93,4 mil. Kč, což činí více než trojnásobek oproti roku 2006. Celkový obrat společnosti dosáhl v roce 2007 objemu 1 030,4 mil. Kč, což představuje 6% pokles ve srovnání s předchozím rokem. Na zlepšení finančního výsledku hospodaření ve srovnání s předešlým rokem má vysoký podíl rozvoj obchodních aktivit a důsledné zaměření na efektivitu firemních procesů.

Celkový obrat z prodeje zboží, vlastních výrobků a služeb dosáhl v loňském roce 1 001,1 mil. Kč, což představuje přibližně 5% meziroční pokles. Jedná se o součást dlouhodobého procesu změny struktury prodeje IT komodit, v jehož rámci byl omezen prodej zboží.

V roce 2007 Asseco Czech Republic realizovalo řadu projektů pro nové i stávající zákazníky, mj. pro následující subjekty: Carrier Refrigeration Operation Czech Republic, Českou spořitelnu, ČSOB Pojišťovnu, E.ON Česká republika, FAB, Krajský úřad Moravskoslezského kraje, Ministerstvo financí ČR, Řízení letového provozu ČR, Vodafone a řadu dalších.

BERIT

Mezinárodní skupina BERIT, působící v České republice, Německu a Švýcarsku, měnila v průběhu roku 2007 fiskální rok tak, aby byl v souladu se skupinou Asseco.

Konsolidovaný obrat skupiny BERIT dosáhl v roce 2007 výše 177,4 mil. Kč. Konsolidované hospodaření skupiny BERIT podle mezinárodních účetních standardů IFRS bylo vyrovnané, hospodářský výsledek skončil na konci roku v očekávaném mírném minusu -179 tis. Kč. Tento výsledek je v souladu s očekáváním.

Rok 2007 byl charakteristický dokončováním hlavních investic do vývoje vlajkových produktů - LIDS a TOMS. Především investice do vývoje nové generace informačního systému LIDS 7, který dnes představuje celosvětově jeden z nejmodernějších systémů GIS, byla finančně velice náročná. Nicméně již v průběhu roku 2007 se společnosti BERIT podařilo pro tento produkt získat nové zákazníky.

V České republice nový systém LIDS 7 využívá Český úřad zeměměřický a katastrální, konkrétně Zeměměřický úřad, kde je LIDS 7 nasazen jako systém správy státního mapového díla středních a malých měřítek. Nové zákazníky BERIT získal také v Německu. Zde se jedná o společnosti N-ERGIE (což je osmá největší energetická distribuční společnost v Německu), město Ulm a energetickou společnost ENNI z oblasti Porúří. Dalším úspěchem je polská energetická společnost RZE v Řešově, kde se společnosti BERIT podařilo k běžícímu projektu implementace systému TOMS iniciovat také projekt pro správu majetku.

LCS International

Druhé pololetí roku 2007 ve společnosti LCS International (LCS) účetně navázalo na předchozí fiskální rok 2006–2007 a sjednotilo fiskální rok s kalendářním tak, aby byl rovněž v souladu se skupinou ASSECO. Po přepočítání výsledků z obou fiskálních období je patrné, že rok 2007 byl ve znamení výrazného růstu obratu i zisku a silného růstu tržního podílu, resp. počtu prodaných licencí.

Nárůst obratu dosáhl v roce 2007 18 % v porovnání s rokem 2006. Dosažených 277,1 mil. Kč je nejvyšší hodnotou v historii LCS. Čistý zisk společnosti meziročně vzrostl o 37 % na 19,9 mil. Kč.

Hospodářské výsledky nejvíce ovlivnil segment středně velkých firem. To se projevilo i v nezávislém průzkumu Centra pro výzkum informačních systémů, podle nějž je systém Helios Orange již několik let absolutním lídrem tohoto trhu.

V roce 2007 se mezi zákazníky systému Helios Green zařadily například společnosti Bontonfilm, Autocentrum Pardubice nebo pivovarnický holding LIF. Systém Helios Orange si vybraly společnosti jako Mexx Reality, Moto Moravia, Dukla Trutnov, Jamall, Student Agency - včetně její sesterské společnosti Orbix a mnohé další. Mezi zákazníky Helios Red patří například nezisková organizace Hand for Help, Česká dominikánská provincie a dalších deset klášterů a farností, Sdružení plzeňských obkladačů, Holcim beton či firma Francotcheque Agricole.

Skupina Asseco v České republice

Článek Asseco Central Europe, a.s. ze dne úterý 1. dubna 2008

Další články od Asseco Central Europe, a.s.