logo Asseco Solutions, a.s.

Výroba plastů pod dohledem ERP HELIOS

Při výrobě plastů nejde jen o vlastní výrobu, ale také komu a jak dodáváte. Výrobní firma proto potřebuje mít kvalitní ERP systém a jeho prostřednictvím dobře ošetřenou nejen výrobu, ale i další součásti své činnosti.

V plastikářské výrobě se používají stroje různých typů, např. vstřikovací, lisovací, vakuovací lisy. Jejích propojení s ERP systémy je velmi důležité, ale zpravidla se při něm neobjevují zásadní potíže. Jednotlivé stroje mohou mít různé parametry např. sílu vytlačování, přítlačnou sílu a podobně. I tyto parametry lze v informačních systémech sledovat.

Jednotlivé stroje z dané skupiny typů jsou různě zaměnitelné. Např. výrobek mohu vyrábět na libovolném lisovacím stroji s přítlačnou sílou X a více. Tento fakt lze považovat za specifikum zejména v plastikářské výrobě. Obdobná zaměnitelnost běžně nebývá možná. S tím si však v informačním systému bez problémů poradíte.

V kapacitních plánech je toto specifikum evidováno jako takzvané „alternativní pracoviště“. Sledování zmetkovosti, přípravné doby (seřizovací časy), opotřebení forem nebo odvádění pomocí čárových kódů - i to jsou základní požadavky v tomto druhu výroby.

Systémy pro plastikářskou výrobu jsou specializovaná ERP řešení, která obsahují veškerou potřebnou funkcionalitu umožňující snadnou a rychlou implementaci v podnicích, které realizují výrobu a dodávky v oblasti tohoto výrobního odvětví.

Jejich důležitými součástmi proto jsou EDI komunikace, příjem a zpracování odvolávek, a provázanost nákupního a výrobního plánu. Důležité je také řízení expedičních procesů včetně tisku transportních etiket a zasílání avíz o dodávce a neméně samozřejmě podpora sběru dat pomocí čárového kódu.

Formy a kapacity

Podívejme se však i na další specifika výroby plastů. Jedním z nich je například otázka forem. Forma je speciální nářadí, které je nutné pro výrobu v rámci operace lisování. Formy jsou drahé a je nutné jejich cenu rozpouštět dle životnosti do jednotlivých výrobků.

Při plánování výroby je tedy nutné zohlednit nejen kapacity stroje, ale i formy. Formy mohou být nejen na jeden kus výrobku, ale zpravidla bývají vícenásobné. Na jeden cyklus tedy vypadne více kusů výrobku.

Důležitá je přitom skutečnost, že přípravné časy pro lisování nejsou konstantní a závisí na druhu předešlého výrobku. V případě, že předchozí výrobek byl vyráběn na stejné formě a má například jen jinou barvu, je čas na přípravu několikanásobně kratší, než při kompletní výměně formy. Při plánování výroby je nutné tyto faktory zohledňovat. Firmy často požadují i plánování přechodu barev od nejsvětlejší po nejtmavší.

Pracovníci, kteří mají na starosti seřízení a přípravu pracoviště, jsou zpravidla kvalifikovanější (a tedy také pracují ve vyšší tarifní třídě) než obsluha lisu.
Produktivitu lisu neovlivňuje jeho obsluha, ale seřizovači tím, že minimalizují časy seřizování a přípravy formy.

Formy se samozřejmě také mohou poškodit a je nutné je opravovat. Jedná-li se například o dvaceti násobnou formu a poškozena je pouze část s jedním kusem výrobku, dochází často k zaslepení části formy a tím i ke snížení její násobnosti. V jednom cyklu tedy vypadne méně výrobků, ale časy cyklu se nemění. Dochází pak ke zpožďování výroby vůči plánovaným časům nezaslepené formy, které jsou uvedeny v TPV.

To má vliv nejen na plánování výroby, ale i na oceňování zaměstnanců, kteří jsou placeni v úkolu. Zaměstnanec v této branži má totiž úkolovou mzdu stanovenou na jeden cyklus (bez ohledu na počet zaslepení), nikoli na jeden kus výrobku.

Zajímavé je i to, že ačkoli výroba plastů je svým charakterem sériovou výrobou, často se však stává, že si firma vytvoří i vlastní středisko na výrobu forem. To je však naopak typicky zakázková výroba. Požadavkem je pak zvládnutí evidence zakázkové i sériové výroby v jednom informačním systému.

V části evidence výroby hraje podstatnou roli i sledování prostojů při lisování a výkaz práce seřizovačů. Je možné vyhodnotit čas reakce seřizovače na vznik poruchy, včetně prostojů apod.

Aby ERP systém opravdu pomáhal

ERP musí především dokonala zvládat technickou přípravu výroby (TPV), ať už máme na mysli snadné pořizování kusovníků a postupů, importy dat z CAD aplikací, průkazné, termínové změnové řízení, podpora norem ISO a podobně. Výrobci se samozřejmě neobejdou ani bez tvorby kalkulací či bez podpory obchodní a nabídkové činnosti.

ERP systém také pomůže s hledáním variant a alternativ při výrobě, tedy například s možností záměny materiálů jak na úrovni kusovníku, tak na kartě materiálu. Musí zvládnout i definice náhradních operací na úrovni technologického postupu nebo pracoviště či zohlednit alternativy při přípravě skladových dokladů nebo v kapacitním plánování.

Nejen pro výrobu plastů je důležitá optimalizace zásob. Systém proto automaticky generuje požadavky na nákup i na výrobu a porovnává materiálové potřeby se stavem skladu s ohledem na budoucí pohyby.

Další důležitou věcí, je sledovatelnost ve výrobě, tedy dohledání stavu rozpracovanosti zakázky, zpětné dohledání příčiny reklamace například možnost sledování historie změn, kusovníků a postupů na jednotlivých výrobních příkazech formou odchylkového řízení.

Informační systém ve výrobě obecně a v plastikářské zvláště musí dnes umět také podporovat řízení jakosti, plánovat kapacity i zdroje, vyhodnocovat zakázky a účtovat. Vyjmenovat všechny detaily informačního systému pro tak složitou oblast, jako je výroba plastů na prostoru pro jeden článek skutečně nelze.

Pokud vás však tento nástřel jeho možností zaujal, můžete oslovit producenta takového ERP a jistě vám rád představí všechny funkcionality a pravděpodobně též umožní vidět práci systému v reálu u některého ze svých zákazníků.

Další články k tématům - CAD - EDI - ERP - evidence - ISO - optimalizace - plánování - výroba - zaměstnanci

Článek Asseco Solutions, a.s. ze dne úterý 12. března 2013

Další články od Asseco Solutions, a.s.

ANeT-WebTime překonává hranice běžného docházkového systému

ERPORT pro ERP systémy HELIOS v cloudu

Kongresové centrum Praha spoléhá na ERP HELIOS Nephrite

HELIOS Nephrite se zapojuje do elektronizace českého zdravotnictví

Docházkové, plánovací a přístupové systémy pro ERP HELIOS

Produktový konfigurátor s pomocí ERP systému Helios iNuvio

Implementace ERP HELIOS s odpovědností za IT zákazníka

Sedm let úspěšného projektu ERPORT pro ERP HELIOS v cloudu

Petr Vítek - nový ředitel divize vývoje a implementace ERP systémů HELIOS

Kateřina Trčalová v čele marketingu pro ERP systémy HELIOS

Michal Andraško - nový obchodní ředitel Asseco Solutions

ERP HELIOS Nephrite v portfoliu BERGHOF SYSTEMS

Spisová služba v cloudu Spiska je pozoruhodným IT produktem pro správu dokumentů

Spisová služba Spiska zajistí komplexní správu dokumentů

ERP HELIOS iNuvio přináší řešení pro všechny malé a střední firmy

Zajímaví hosté z řad klientů a partnerů na HELIOS Podcast

Partnerství v HELIOS Open přináší řadu výhod

Lukáš Rezek je nový produktový manažer pro ERP HELIOS Orange

Informační systém HELIOS Pantheon je finalistou soutěže IT produkt roku 2021

Přidejte se do rodiny úspěšných firem v partnerském programu HELIOS Open

Šest let projektu ERPORT pro ERP HELIOS v cloudu

HELIOS Pantheon - nový informační systém pro veřejnou správu

HELIOS Nephrite - Pozoruhodný produkt 2021 v kategorii informačních systémů

Jiří Brych - Produktový manažer HELIOS Nephrite

Prvenství v kategorii Informační systémy pro HELIOS Nephrite

Řízení logistiky a skladových procesů pro HELIOS Green a Orange

Platební systém Roger v ERP HELIOS Orange

ERP podle přání zákazníků

Tým Helios posilují Jan Fiala a Martin Stoilov

Petr Vondráček - nový šéf marketingu Asseco Solutions

SME a Enterprise produkty Asseco Solutions pod vedením Petra Hampla

Podpora GDPR v produktech HELIOS

Užitečný pomocník pro personalistiku ve stavebnictví

HELIOS Orange pomáhá řídit výrobu a prodej koupelnových doplňků

Strojírenská výroba a kovovýroba s podporou HELIOS Orange

Setkání uživatelů HELIOS Green AUTOMOBILY

ERP HELIOS jsou EET ready

Úspěšný podnikatel Krach - proč asi?

Prodej licencí ERP HELIOS roste

Inteligentní servis a prediktivní údržba ve smyslu Průmyslu 4.0

HELIOS Orange pomáhá řídit topenářské, plynoinstalační a vodoinstalační práce

Dodavatel stavební chemie Meffert ČR využívá HELIOS Orange

Variabilita HELIOS Orange pomáhá řídit výrobu i obchod

Knižní nakladatelství volí pro řízení společnosti HELIOS Orange

Výrobu, reporting a WMS v Elektroline pomáhá řídit HELIOS Green

Martin Kršňák - nový Business Development Director Asseco Solutions

HELIOS Zoom - užitečný pomocník pro uživatele HELIOS Orange

ERP v cloudu na erport.cz

Vtipné video skeče HELIOS pobaví i poučí

HELIOS Orange pomáhá v letecké výrobě