logo AUDIOPRO s.r.o.

Nové technologie zvýšují motivaci k práci

Již jen samotná inovace technologického zařízení zvyšuje motivaci lidí k práci. Tipy na to, jak technologie využít k opravdovému zvýšení produktivity práce, nabízejí Andrej Hronec ze společnosti Audiopro a Jan Dvořák z Počítačové školy Gopas.

Nasazení technologických inovací u administrativních a kancelářských pracovníků zvyšuje jejich produktivitu až o 20%, v případě mladších ročníků dokonce o 40%. Na druhou stranu jsou technologie a práce s nimi pro mnohé zdrojem stresu, jiné zase odvádějí od práce.

Naučte se opravdu používat programy a nástroje, které ve své práci potřebujete

Mělo by být samozřejmé, že ovládáte programy a nástroje, které ve své práci používáte. Realita je ale jiná. Podle statistiky zpracované Eurostatem si operační systém zvládne do počítače nainstalovat sám jen jeden ze sedmi obyvatel České republiky. Tiskárnu si zvládne zprovoznit pouze 44% Čechů.

"To potvrzují i naše zkušenosti - pokud mají lidé prokázat například své znalosti Excelu v praktickém testu, zvládnou většinou tak 10% požadovaných úkolů. Firmám by proto mělo záležet na tom, aby s nástroji, které využívají, zaměstnanci opravdu uměli pracovat a využívat jejich možnosti. Investice do vzdělávání se firmám vrátí velmi brzy, ať už ve zvýšení produktivity pracovníků, menší ztrátě času IT specialistů nebo ve snížení ztrát způsobených neznalostí lidí," říká Jan Dvořák, ředitel Počítačové školy Gopas.

Komunikujte efektivně

Osobní setkávání je důležité, není ale efektivní osobně jezdit i na běžné provozní schůzky. Videokonference jsou východisko, které výrazně snižuje počet služebních cest, a to nejen těch zahraničních. Mnohé firmy si zvykly řešit jak vnitrofiremní komunikaci, tak jednání s partnery a dodavateli prostřednictvím videokonferencí.

"Kromě očekávaných výhod, jakými jsou redukce počtu služebních cest, úspora peněz a času nutného pro cestování, uvádějí naši zákazníci i další trochu překvapivé efekty nasazení videokonferencí. Například minimalizaci nedorozumění a zlepšení spolupráce s pobočkami či partnerskými firmami, zintenzivnění a zlepšení komunikace, posun od dlouhých porad ke kratším schůzkám zaměřeným na určité téma, zefektivnění práce z domova, zavádění efektivních podnikových procesů, a především celkové zlepšení vnitrofiremní komunikace," argumentuje Andrej Hronec, specialista na videokonferenční řešení společnosti Audiopro.

Moderní videokonference navíc umožňují záznamy jednání efektivně ukládat. Například Lifesize Cloud Amplify je videoarchiv ve stylu YouTube pro nahrávání, správu a sdílení video obsahu. Účastníkům videokonferencí umožňuje snadno nahrávat relace z libovolného zařízení a sdílet je pomocí uživatelsky jednoduchého a škálovatelného videoarchivu. Lifesize Cloud ale nabízí i další unikátní vlastnosti, které zvyšují efektivitu práce.

Spolupracuje s běžně používanými prohlížeči a nástroji pro plánování času, takže je možné se do konferencí jedním tlačítkem připojovat z důvěrně známého prostředí prohlížečů Firefox, Internet Explorer, Google Chrome nebo Safari. Účastníky videokonference je nyní možné pozvat také přímo z Google Kalendáře nebo Outlooku bez nutnosti spouštět aplikaci.

"Ne každé videokonferenční řešení je pro firmy vhodné - podle našich zkušeností například zákazníci z malých a středních firem chtějí především systém, který prostě funguje a přináší jim hmatatelné výhody. V případě, že každý zaměstnanec má své funkční videokonferenční řešení v kapse na chytrém telefonu, je rozhodování jednoduché. Může se kdykoli jednoduše připojit do konference, tento systém spolupracuje s nástroji, které běžně používá pro komunikaci a plánování času," uzavírá Andrej Hronec.

Pozor na zloděje času

Pokud pomineme klasické zabíječe času jako jsou sociální sítě a internet, je neefektivní emailová komunikace největším skrytým žroutem času. I když existují progresivnější způsoby dorozumívání, zůstávají e-maily hlavním prostředkem byznys komunikace.

"Mnoho lidí ztrácí neefektivní e-mailovou komunikací i více než hodinu denně. Většina z nich se mylně domnívá, že by měli na e-maily reagovat okamžitě. To vede k neustálému vytrhování z naplánované činnosti, takže na důležitých úkolech pak pracují po pracovní době," objasňuje Jan Dvořák.

Jednoduché zásady pro efektivní e-mailovou komunikaci:

Pátrejte po zajímavých gadgetech, které šetří čas

Celkem běžná situace - přijdete na důležitou prezentaci a první co začnete řešit je kam a jak se připojit - systémy nejsou kompatibilní, nefunguje připojení k projektoru, nebo by se vám hodilo připojení mobilního zařízení. Tyto stresy už nebudete muset zažívat, pokud využijete šikovné bezdrátové zařízení WePresent.

Pomocí tohoto zařízení se velmi snadno připojíte do jakékoli sítě; disponuje adaptérem pro všechny známé konektory, USB vstupem pro přehrávání médií a dokumentů, video přehrávačem a zvládne distribuci videa z 1 do až 4 zařízení.

WePresent dále umožňuje připojení až 64 uživatelů z počítačů, chytrých telefonů či tabletů napříč platformami, diskuse řízené moderátorem, pokročilé zabezpečení, možnost integrace do prostředí s dotykovou obrazovkou či interaktivním projektorem. Funguje tedy také jako komunikační školní či firemní nástroj pro velkou skupinu účastníků, jejichž příspěvky na projekční ploše řídí moderátor.

I při využívání moderních videokonferenčních řešení můžete narazit na problémy, jakmile potřebujete připojit nevybaveného účastníka.

"V současné době vypadá reálná praxe často tak, že čtyřčlenný vývojový tým se prostřednictvím videokonference spojí s dalšími kolegy například v Německu. Pak ale potřebují připojit subdodavatele, který nemá videokonferenční řešení, a sáhnou po telefonu s reproduktorem. A následně řeší technické problémy spojené s takovou komunikací, nekvalitní přenos - nikoli svůj byznys. Lifesize nyní umožňuje uskutečňovat přímé hovory s uživateli Skypu pro firmy, přidávat je do existujících hovorů a posílat a přijímat sdílené obrazovky. To velmi zjednodušuje propojení audio, video a webových konferencí a posouvá prostředí Skypu pro firmy do konferenčních místností," vysvětluje Andrej Hronec.

Článek AUDIOPRO s.r.o. ze dne pondělí 10. dubna 2017

Další články od AUDIOPRO s.r.o.

Profesionální dvoupásmová bateriová reprosoustava Electro-Voice EVERSE 12

Společné řešení satelitního internetu Peplink a Starlink v nabídce AUDIOPRO

Konferenční technika Biamp Parlé s certifikací pro Microsoft Teams

Pracovní schůzky s podporou umělé inteligence

Dokonalá projekce v nezatemněné místnosti

Profesionální kamery Avonic pro videokonference, vzdělávání a zdravotnictví

Moderní technologie přinášejí seniorům kontakty, zábavu i možnosti pro další vzdělávání

Levné komponenty mohou zkazit jednání videokonference

Ovládání videokonference pomáhá v uplatnění na trhu práce

Moderní kanceláře mají dnes mnoho podob

Univerzální konferenční soundbar Biamp Parlé pro videokonference

Vokkero - bezdrátový komunikační systém do hlučného prostředí

Kanceláře a pracoviště jsou stále více home office friendly

Akustický design pomáhá zajistit klid na práci a bezpečí citlivých informací

Formy pracovní spolupráce se rychle mění s podporou nových technologií

Jedinečný průvodcovský systém postavený na technologii Biamp

Flexibilní projekční plátna Screen Innovations

Moderní udržitelné technologie vládnou kancelářím budoucnosti

Chytrá řešení pro zastínění prostor v interiéru

Jaká je budoucnost sdílených kanceláří

Nezávislý zdroj energie s palivovými články SFC Energy Efoy

Zabudované reproduktory do interiéru jako zdroj kvalitního zvuku

Digitální technologie posouvají moderní medicínu

Flexibilní projekční plochy Screen Innovations pro domácnosti i firmy

Videokonference v advokacii a právních službách

Firemní výzvy roku 2023

Umět používat videokonference je dnes již nutnou dovedností zaměstnanců

Týmová spolupráce s podporou BYOM Mersive

Firmy přizpůsobují své zasedačky a investují do kvalitní komunikační techniky

Komunikátory Vokkero Guardian Show

Podpora flexibilní formy práce a sdílení pracovního místa se stává trendem pro moderní kancelář

Bezdrátový prezentační systém Modena

Obrazové a zvukové komunikační technologie Biamp Systems

Interaktivní komunikace s chytrým systémem Kaptivo

Chytré technologie pro zasedačky vybírejte pečlivě

Úsporné videokonference zatlačují služební cesty

Zajištění kompatibility aplikací pro videokonference je prevencí před technickými problémy

Snadné propojení vzdálených účastníků schůzky s podporou chytrých technologií

Komplexní podpora videokonferenčních služeb pro hybridní způsob práce

Návrat do kanceláří mění trendy v uspořádání a vybavení pracovních prostor

Nové technologie mění pracovní prostředí i formy komunikace a spolupráce

Technický nábytek Room Dimensions Ibérica

Nové koncepty pojetí prostor pro hybridní spolupráci a online jednání

IT vybavení zbrkle nakoupené v době covidu často nevyhovuje dnešním požadavkům

Mobilní projekční plochy Screen Innovations

Snadné připojení k libovolné webové videokonferenci

Trendy určující podobu současných kanceláří

Vybavení pro firemní zasedačku budoucnosti

Maskování zvuku v ordinacích a čekárnách chrání citlivá data pacientů

Videokonference Lifesize s připojením do Teams a Zoom