logo Canon CZ s.r.o.

Canon XF100 a XF105: nové profesionální videokamery

Canon rozšiřuje svou převratnou řadu profesionálních videokamer XF o dva nové modely XF105 a XF100 - dosud nejmenší videokamery pořizující záznam v kvalitě vhodné pro televizní vysílání s použitím kodeku MPEG-2 Full HD (50 Mb/s, 4:2:2).

Oba modely jsou navrženy pro maximálně mobilní natáčení videa v kvalitě Full HD. Nabízejí jedinečnou kombinaci špičkových specifikací, mobility a všestrannosti, jaká nebyla dosud v této třídě k dispozici. Obě nové videokamery mají celou řadu špičkových funkcí jako nedávno oznámená řada XF300. I uživatelé, kteří požadují co nejmenší rozměry, tak budou moci využívat maximální výkon.

Modely řady XF100 budou poprvé představeny na stánku společnosti Canon na výstavě IBC 2010 v Amsterodamu ve dnech 10. - 14.9. 2010 a následně pak na veletrhu Photokina 2010 v Kolíně ve dnech 21. - 26.9. 2010.

Přenosné, výkonné, s řadou pokročilých funkcí

XF105 a XF100 jsou neobyčejně přizpůsobitelné videokamery nabízející maximální kvalitu obrazu při velmi malých rozměrech a nízké hmotnosti. Hmotnost jen nepatrně přesahující 1 kg a zdokonalená ergonomie umožňují pohodlné natáčení i po dlouhou dobu. Obě kamery jsou vybaveny celou řadou pokročilých funkcí převzatých z řady XF300. Využito bylo také všech prvků, které jsou u dosavadních modelů řady XF nejvíc oceňovány, jako např. snadno dostupných přizpůsobivých ovládacích prvků integrovaných do rukojeti.

Ideální pro uživatele, kteří potřebují pracovat v různých situacích, do kterých se mohou dostat při natáčení v exteriéru. XF105 a XF100 představují v řadě Canon XF novou skupinu kamer "do dlaně". Kompaktní konstrukce a vynikající kvalita obrazu vyhovují např. kameramanům, kteří často přecházejí od projektu k projektu, jako např. při natáčení svateb, podnikových událostí nebo dokumentárních filmů. Jedna všestranná kamera jim prostřednictvím bohaté funkční výbavy a vysoké mobility umožní snadno měnit pracoviště.

Zatímco XF100 nabízí jedinečný výkon pro nejrůznější situace, je XF105 o něco víc přizpůsobená práci ve studiu či práci s více propojenými kamerami prostřednictvím výstupu HS-SDI, sdíleného vstupu/výstupu s časovým kódem a vstupem Genlock.

Kodek pro televizní vysílání, jednoduché zpracování

Stejně jako pokročilejší modely řady XF300 pořizují i kamery XF105 a XF100 záznam v kvalitě MPEG-2 Full HD a soubory ve standardním open-source formátu MXF (Material eXchange Format) ukládají na paměťovou kartu Compact Flash (CF) přenosovou rychlostí až 50 Mb/s s bohatým vzorkováním barev 4:2:2 - což poskytujte dostatek barevných informací pro post-produkci.

Rychlé a robustní karty CF jsou oproti některým médiím typu "solid state", která se běžně používají k pořizování profesionálního video záznamu, velmi praktické, nákladově efektivní a široce dostupné. Oba modely jsou vybaveny funkcí automatického přepínání mezi kartami (Relay recording) i funkcí současného záznamu na dvě karty. Navíc lze během záznamu na jednu kartu druhou, nepoužívanou, kartu vyjmout nebo inicializovat.

Videosoubory Canon MPEG-2 MXF jsou plně kompatibilní s většinou softwaru pro střih a úpravu videa, včetně produktů od Adobe Systems Incorporated, Apple Inc., Avid Technology Inc. a Grass Valley. Videoproducenti tak mohou kamery XF105 a XF100 okamžitě integrovat do svých workflow. K oběma kamerám je standardně dodáván software Canon XF Utility a zásuvné moduly (plug-iny) pro Apple Final Cut Pro a Avid Media Composer.

Špičkový kamerový systém Canon

Kamery řady XF100 jsou vybaveny jedním z nejpokročilejších kamerových systémů v dané třídě. Výsledkem je vynikající kvalita obrazu ve formátu Full HD. Oba modely jsou osazeny novým všestranným širokoúhlým objektivem Canon HD 30,4 mm s desetinásobným zoomem a světelností f/1,8. Kovová irisová clona s osmi lamelami rovněž vytváří takřka dokonale kruhový efekt "bokeh", díky které mohou kameramani vytvářet atraktivní rozostřené pozadí. Větší počet pohyblivých skupin optických členů snižuje chromatickou chybu při nižší celkové velikosti objektivu. Tříúrovňový digitální telekonvertor lze použít pro další prodloužení ohniskové vzdálenosti 1,5 x, 3 x nebo 6 x - takže uživatelé se v případě potřeby mohou víc přiblížit akci.

Videokamery XF105 a XF100 rovněž využívají systému stabilizace obrazu Canon Optical Image Stabilizer (OIS), který nabízí tři různé režimy stabilizace - standardní, dynamický a zesílený.

Nový snímač CMOS typu 1/3 s rozlišením 2,07 megapixelů snímá video v kvalitě Full HD s přirozeným rozlišením 1920 x 1080. Snímač kamer řady XF100 vychází ze systému 3CMOS řady XF300 a je vybaven barevným Bayerovým filtrem, který zaručuje vysokou citlivost a široký rozsah barev. Technologie vysoce rychlostního čtení dat minimalizuje deformaci obrazu v důsledku rolling-shutter efektu, ke kterému dochází u konvenčních kamer s CMOS snímačem.

Kreativní možnosti prostřednictvím funkce 3D Shooting Assist

Stejně jako větší modely řady XF300 nabízejí i modely XF105 a XF100 celou řadu kreativních možností natáčení. K dispozici jsou režimy 1080/50 i, 1080/25 p, 720/50 p a 720/25 p i různé bitové toky záznamu, což zvyšuje použitelnost kamer v různých produkčních workflow. Dále je zde zrychlený i zpomalený záběr, záznam po snímcích (pro animaci) i třívteřinový předzáznam.

Kromě toho jsou modely řady XF100 vybaveny ještě funkcemi infračerveného snímaní a 3D Shooting Assist. Režim infračerveného snímání (IR) lze aktivovat přepínačem na přední straně kamery pod objektivem. Prostřednictvím infračervené lampy a zeleného nebo bílého světla lze získat dramatické noční záběry, např. z volné přírody či různých situací v dokumentární tvorbě.

Oba modely jsou také vybaveny dvěma novými funkcemi 3D Shooting Assist. OIS Axis Shift umožňuje upravit posun čoček optického stabilizátoru obrazu pro přesné sladění dvou propojených kamer při stereoskopickém natáčení 3D videa. Focal Length Guide pak umožňuje přesnou synchronizaci zoomu.

Navrženo s ohledem na uživatele

Řada XF100 vychází z vynikajících vlastností kamer XF300 a XF305 a nabízí maximální uživatelský komfort různým typům kameramanů. I přes malé rozměry mají zkušení uživatelé k dispozici celou řadu ovládacích prvků, zatímco automatické a pomocné funkce usnadňují natáčení začátečníkům.

Pro pohodlné sledování záběru při natáčení jsou obě kamery vybaveny rozměrným postranním LCD displejem s úhlopříčkou 8,8 cm s ostrým a velmi jasným obrazem o rozlišení 920 000 bodů. Vestavěný waveform monitor a funkce Edge Focus pomáhají při dokonalém nastavení každého záběru. Jednotlivá nastavení nabídek lze volit prostřednictvím joysticku. Elektronický hledáček o průměru 0,61 cm a s 260 000 body má pokrytí 100 %.

Manuální prstenec objektivu umožňuje přesné nastavení zaostření, zoomu a clony. Postranním přepínačem lze snadno přepínat mezi jednotlivými režimy. Celou řadu nastavení, včetně ovládání clony, lze upravovat prostřednictvím kombinace uživatelského tlačítka a otočného ovladače.

Vyhrazené tlačítko umožňuje dle potřeby přepínat mezi manuálním a automatickým (AF). Kromě jedinečných funkcí Canon Face Detection AF (AF s detekcí obličeje) a Instant AF (okamžité AF) je zde také zcela nová funkce Face-Only AF (AF pouze na obličej), kdy se automatické zaostřování zaměřuje pouze na tváře rozpoznané v záběru. To ocení především kameramani pracující „na vlastní pěst“, jako jsou např. reportéři natáčející v terénu.

Široké možnosti přizpůsobení

Stejně jako mnoho větších videokamer určených především pro televizní tvorbu, umožňují i modely XF105 a XF100 nastavení podle potřeb uživatele – jsou tak mimořádně všestranné a flexibilní. Uživatelé si mohou nakonfigurovat až 90 režimů prostřednictvím funkce Custom Picture (Vlastní obraz), a to včetně možnosti výběru z 6 přednastavených křivek gama. Mohou také přiřadit jednu z 34 jednotlivých funkcí některému z 10 programovatelných tlačítek a tak optimalizovat nastavení kamery podle svých osobních požadavků, podmínek prostředí či stylu filmu.

Do každé kamery lze uložit až devět "uživatelských obrazů", včetně nastavení CINE.V a CINE.F gama v rámci třech předvoleb dodávaných standardně. Preferovaná nastavení lze ukládat a přenášet z jedné kamery na druhou prostřednictvím SDHC karet, což je velice praktická vlastnost, která umožní zachování tvůrčího stylu v různých kamerách a která se plně uplatní při práci pro organizace, jež požadují jednotné nastavení pro více kamer.

Rozšířený zvuk

Vynikající obrazový záznam lze s těmito kamerami pořídit včetně zvuku v profesionální kvalitě. Zvuk lze zaznamenávat nezávisle po připojení externích mikrofonů ke vstupům XLR. Integrovaný mikrofon na přední straně kamery zaznamenává zvuk stereofonně. Oba modely mohou zvuk zaznamenávat v kvalitě 16 bitů lineárně PCM s frekvencí 48 kHz, což odpovídá nárokům na profesionální použití a TV vysílání.

Technická podpora Canon Professional Services

Majitelé kamer řady XF100 mají automatický nárok na členství v programu Canon Professional Services (CPS) Video. Služba CPS Video nabízí profesionálním uživatelům produktů Canon řadu exkluzivních bezplatných výhod, jako např. přednostní opravárenský servis a přímou podporu profesionálních zástupců Canon v Evropě.

Další články k tématům - 3D - CINE - CMOS - CPS - Face-Only - HD - kamera - LCD - MPEG-2 - MXF - SDHC - video - kamera - XF100 - XF105 - XF300

Článek Canon CZ s.r.o. ze dne pondělí 6. září 2010

Další články od Canon CZ s.r.o.

Canon slaví úspěch s novými modely řady varioPRINT 6000 TITAN

Udržitelná kancelář pohleden českých firem

Prodloužená záruka pro velkoformátové tiskárny řady Colorado M

Dokumentový skener Canon imageFORMULA DR-S250N

Velkoformátové tiskárny pro tisk CAD výkresů a plakátů

Texturované efekty a reliéfní nápisy na tiskárnách Arizona

Canon na veletrhu Reklama Polygraf Obaly 2023

Canon imagePROGRAF TC-20M - A1+ velkoformátová stolní tiskárna se skenerem A4

Nová řada UVgel tiskáren Canon Colorado M typu roll-to-roll

ImagePROGRAF TC-20 zajistí kvalitní velkoformátový tisk i v malé kanceláři

Inovace produkčních tiskáren série varioPRINT 140 QUARTZ

Digitalizace středoevropských kanceláří

Neustálé papírování zpomaluje digitalizaci

Nová řada produkčních tiskáren imagePRESS V1350 a V900

Plnění cílů udržitelného rozvoje vyžaduje zapojení velkých společností

Inovace udržitelných barevných Canon tiskáren řady i-SENSYS

Specializovaný skener pro snadné restaurování a digitalizaci fotografií

Canon na Expu v Dubaji představil své nápady a vize pro budoucnost

Canon imagePRESS V1000 rozšiřuje možnosti produkčního tisku

Profesionální tisková řešení pro interiérové dekorace a signmaking

Nová verze webové aplikace PosterArtist pro tisk plakátů

UV LED lakování ve spojení s tiskárnami řady varioPRINT iX

Roste zájem o digitalizaci firemního archivu a digitální podatelnu

Nové barevné A3 multifinkce Canon pro hybridní pracovní prostředí

PRISMAprepare Go přináší novou úroveň automatizace a profesionality produkčního tisku

Future Promotion Forum 2021 - platforma pro výměnu odborných informací o komunikaci se zákazníky

Instalace Canon varioPRINT iX na polygrafických trzích po celém světě

Arizona 135 GT - nová UV flatbed tiskárna

Certifikace Fogra59 pro inkoustovou produkční tiskárnu Canon ProStream 1800

Automatický odstraňovač sponek zrychluje digitalizaci dokumentů

Nová řada všestranných tiskáren Colorado 1630

O budoucnosti produkčního tisku na online Canon festivalu Make It

Automatizační moduly pro digitální barevné tiskárny řady imagePRESS C10010VP

Nová řada Canon ColorStream 8000 pro velkoobjemový produkční tisk

Digitální interiérový tisk UVgel Wallpaper Factory představuje převratné možnosti

imagePROGRAF TZ-30000 pro vysokorychlostní produkční tisk velkých objemů

Nová řada Canon imagePROGRAF TX pro rychlý tisk CAD výkresů a plakátů ve vysokém rozlišení

Multifunkce imageRUNNER ADVANCE DX C5800 - skutečné centrum pro bezproblémovou digitalizaci

Nová multifunkce Canon imagePRESS C170

Nové portfolio repasovaných multifunkcí Canon imageRUNNER ADVANCE

Multifunkce Canon pomáhají v neziskovkách

Nová řada imagePRESS C10010VP zvyšuje produktivitu vysokorychlostního archového tisku

Nová řada tiskáren Arizona 2300 s technologii Arizona FLOW

Pracujte z libovolného místa s podporou uniFLOW Online

Multifunke Canon s nativní podporou správy tisku Universal Print

Digitální tisk zakázkových tapet

První instalace produkčních tiskáren Canon varioPRINT iX

Nová řada inkoustových produkčních tiskáren Canon varioPRINT iX

Technologické trendy pro digitální kancelář 2020

Multifunkce imageRUNNER ADVANCE DX jako centrum digitální transformace firmy