logo Canon CZ s.r.o.

Hitachi, Canon a Matsushita dospěly k zásadní dohodě ohledně vývoje LCD panelů

Společnosti Hitachi, Canon Inc. a Matsushita Electric Industrial Co. uzavřely základní dohodu o spolupráci, zaměřenou na podporu rozvoje technologie LCD (liquid crystal display). Na základě dohody spojí tyto tři společnosti své síly, aby urychlily rozvoj nových špičkových technologií a rozšířily možnosti jejich použití.

Společnost Hitachi vlastní pokročilé technologie týkající se tekutých krystalů, včetně světově proslulé technologie In-Plane Switching (IPS), která umožňuje vynikající reprodukci barev, široký pozorovací úhel a další užitečné funkce. Canon vyniká v oblasti kamer a fotoaparátů, tiskáren a lékařských přístrojů. Společnost Matsushita je zase předním světovým výrobcem plochých televizorů.

Společnosti se dále dohodly, že Canon a Matsushita získají prostřednictvím převodu akcií od Hitachi po 24,9 % podílu ve firmě Hitachi Displays Co., Ltd. (Hitachi Displays), pobočky Hitachi, doposud v plném vlastnictví, která se zabývá výrobou malých a středních LCD displejů. Tato transakce, pokud bude schválena příslušnými legislativními orgány, by měla být dokončena 31. března 2008.

Hitachi si tak nechá v tomto podniku podíl 50,2 %. Všechny tři společnosti budou dále projednávat podrobnosti dohody.

LCD panely nacházejí stále větší uplatnění v nejrůznějších odvětvích – od mobilních telefonů přes ploché televizory a monitory k počítačům, po digitální fotoaparáty, herní konzole, tiskárny, elektroniku do automobilů apod. Celosvětově tak roste poptávka po LCD panelech. Silná konkurence však nutí výrobce dodávat stabilní množství kvalitních LCD panelů za nízké ceny. Proto je nutné investovat do vývoje špičkových technologií.

Společnost Hitachi se proto rozhodla rozšířit své partnerství se společnostmi Canon a Matsushita v zájmu urychlení vývoje špičkových technologií prostřednictvím spolupráce. Vývoj nových LCD technologií Hitachi tak bude podporován z nových zdrojů. Společnost Hitachi vlastní celou řadu pokročilých technologií z oblasti tekutých krystalů, jako např. IPS, která dosáhla světového věhlasu, protože umožňuje vynikající reprodukci barev, široký pozorovací úhel a další pokročilé funkce. Prostřednictvím spojení sil se společnostmi Canon a Matsushita chce Hitachi vývoj špičkových technologií ještě více urychlit. Kromě toho usiluje Hitachi, jako výrobce konečných produktů, o posílení svého postavení na trhu plochých LCD televizorů uvedením nejtenčího televizoru na světě a ultratenkého televizního panelu řady Wooo UT.

Prostřednictvím optimální alokace podnikových zdrojů za účelem vybudování stabilní, vysoce ziskové skupinové struktury, chce Hitachi zdokonalit svůj základní systém řízení Tvorba a zisk prostřednictvím spolupráce.

Odkoupením podílu v Hitachi Displays si Canon zajistí stabilní dodávku LCD panelů, což mu má vytvořit lepší podmínky pro vývoj nových produktů zkrácením vývojového cyklu a rozšíření funkcí produktů. Dále chce Canon vylepšit své digitální fotoaparáty i další produkty jako spotřební elektroniku, kancelářská zařízení či lékařské přístroje použitím špičkových malých a středních LCD displejů. Canon rovněž plánuje urychlení vývoje displejů na bázi organických světelných diod (OLED) prostřednictvím spolupráce se společností Hitachi, která má pro tento účel celou řadu pokročilých technologií.

Canon bude nadále vyvíjet různé typy displejů pro zobrazování pro různá média jako pokročilou kombinaci obrazového vstupu a výstupu pro data, nehybný obraz i video, která umožní uživatelům intuitivně zpracovávat obraz a informace v libovolném kontextu pro nejrůznější osobní i profesionální účely.

Matsushita rozšiřuje své hlavní provozy PDP. A rovněž zvyšuje svůj podíl ve společnosti Hitachi Displays, která vyvíjí, vyrábí a prodává LCD panely založené na technologii IPS pro velké televizory, i ve společnosti IPS Alpha Technology, Ltd. ("IPS Alpha"), což je společný podnik typu joint venture, na kterém se podílejí také Canon a Matsushita. To vše je součástí iniciativy společnosti Matsushita, jejímž cílem je ve spolupráci s Hitachi Group zajistit stabilní dodávku LCD displejů vybudováním výrobního závodu nové generace v IPS Alpha. Cílem je využít vynikajícího výkonu a výhodné ceny panelů IPS α pro zvýšení konkurenceschopnosti televizorů řady VIErA souběžně s modely PDP.

Matsushita velice agresivně posiluje své postavení na trhu prostřednictvím rozšíření svých vertikálních aktivit v sektoru LCD televizorů. Nový výrobní závod IPS Alpha by se měl stát budoucí základnou pro výrobu displejů OLED. Společnost Matsushita plánuje nadále zvyšovat vývoj i výrobu LCD televizorů. Věří, že se díky citlivému reagování na různé potřeby a přání zákazníků stane vedoucí silou na světovém trhu LCD televizorů.

Ve druhé fázi plánují všechny tři zúčastněné společnosti další změny vlastnictví, na základě kterých převezme Canon, společnost s rozsáhlým know-how v oblasti malých a středních displejů z perspektivy uživatele, většinu v Hitachi Displays, zatímco Matsushita, přední světový výrobce televizorů, převezme většinu v IPS Alpha.

O technologii IPS Technologie IPS (In-Plane Switching) byla společností Hitachi uvedena v roce 1995. Jedná se o technologii tekutých krystalů TFT, která se začala komerčně využívat v roce 1996. Podstatou technologie IPS je rotace molekul tekutých krystalů v rovině paralelní s TFT substrátem, zatímco elektrické pole působí horizontálně. Tím je dosaženo skvělých výsledků v oblasti šířky pozorovacího úhlu, věrnější reprodukce barev a rychlejší odezvy.

Článek Canon CZ s.r.o. ze dne středa 12. března 2008

Další články od Canon CZ s.r.o.

Canon slaví úspěch s novými modely řady varioPRINT 6000 TITAN

Udržitelná kancelář pohleden českých firem

Prodloužená záruka pro velkoformátové tiskárny řady Colorado M

Dokumentový skener Canon imageFORMULA DR-S250N

Velkoformátové tiskárny pro tisk CAD výkresů a plakátů

Texturované efekty a reliéfní nápisy na tiskárnách Arizona

Canon na veletrhu Reklama Polygraf Obaly 2023

Canon imagePROGRAF TC-20M - A1+ velkoformátová stolní tiskárna se skenerem A4

Nová řada UVgel tiskáren Canon Colorado M typu roll-to-roll

ImagePROGRAF TC-20 zajistí kvalitní velkoformátový tisk i v malé kanceláři

Inovace produkčních tiskáren série varioPRINT 140 QUARTZ

Digitalizace středoevropských kanceláří

Neustálé papírování zpomaluje digitalizaci

Nová řada produkčních tiskáren imagePRESS V1350 a V900

Plnění cílů udržitelného rozvoje vyžaduje zapojení velkých společností

Inovace udržitelných barevných Canon tiskáren řady i-SENSYS

Specializovaný skener pro snadné restaurování a digitalizaci fotografií

Canon na Expu v Dubaji představil své nápady a vize pro budoucnost

Canon imagePRESS V1000 rozšiřuje možnosti produkčního tisku

Profesionální tisková řešení pro interiérové dekorace a signmaking

Nová verze webové aplikace PosterArtist pro tisk plakátů

UV LED lakování ve spojení s tiskárnami řady varioPRINT iX

Roste zájem o digitalizaci firemního archivu a digitální podatelnu

Nové barevné A3 multifinkce Canon pro hybridní pracovní prostředí

PRISMAprepare Go přináší novou úroveň automatizace a profesionality produkčního tisku

Future Promotion Forum 2021 - platforma pro výměnu odborných informací o komunikaci se zákazníky

Instalace Canon varioPRINT iX na polygrafických trzích po celém světě

Arizona 135 GT - nová UV flatbed tiskárna

Certifikace Fogra59 pro inkoustovou produkční tiskárnu Canon ProStream 1800

Automatický odstraňovač sponek zrychluje digitalizaci dokumentů

Nová řada všestranných tiskáren Colorado 1630

O budoucnosti produkčního tisku na online Canon festivalu Make It

Automatizační moduly pro digitální barevné tiskárny řady imagePRESS C10010VP

Nová řada Canon ColorStream 8000 pro velkoobjemový produkční tisk

Digitální interiérový tisk UVgel Wallpaper Factory představuje převratné možnosti

imagePROGRAF TZ-30000 pro vysokorychlostní produkční tisk velkých objemů

Nová řada Canon imagePROGRAF TX pro rychlý tisk CAD výkresů a plakátů ve vysokém rozlišení

Multifunkce imageRUNNER ADVANCE DX C5800 - skutečné centrum pro bezproblémovou digitalizaci

Nová multifunkce Canon imagePRESS C170

Nové portfolio repasovaných multifunkcí Canon imageRUNNER ADVANCE

Multifunkce Canon pomáhají v neziskovkách

Nová řada imagePRESS C10010VP zvyšuje produktivitu vysokorychlostního archového tisku

Nová řada tiskáren Arizona 2300 s technologii Arizona FLOW

Pracujte z libovolného místa s podporou uniFLOW Online

Multifunke Canon s nativní podporou správy tisku Universal Print

Digitální tisk zakázkových tapet

První instalace produkčních tiskáren Canon varioPRINT iX

Nová řada inkoustových produkčních tiskáren Canon varioPRINT iX

Technologické trendy pro digitální kancelář 2020

Multifunkce imageRUNNER ADVANCE DX jako centrum digitální transformace firmy