logo Canon CZ s.r.o.

Plnoformátová zrcadlovka EOS R - první fotoaparát s nově vyvinutým RF bajonetem

EOS R inovuje existující systém EOS a poskytuje bohatší, detailnější výsledky, se skvělou ostrostí a kvalitou. EOS R je prvním fotoaparátem, který je opatřen RF bajonetem o průměru 54 mm, vzdáleným 20 mm od snímače a opatřeným 12 konektory pro komunikaci s objektivy.

Kombinace vysoce výkonných objektivů řady RF, full frame CMOS senzoru s přibližně 30,3 miliony efektivních pixelů a nejnovějšího procesoru DIGIC 8, umožňuje EOS R vytvářet nejvyšší kvalitu obrazu. Komunikace mezi tělem fotoaparátu a objektivem RF je na takové úrovni, že dokonce i režim Digital lens optimizer, který díky informacím přenášeným bajonetem dočišťuje optický výsledek, má minimální dopad na zpomalení kontinuálního snímání.

Skrze nejrychlejší systém automatického zaostřování na světě - jen 0,05 vteřiny - a schopnost souvisle zachytit pohybující se objekty rychle a precizně, s možností až 8 snímků za vteřinu v režimu kontinuálního snímání (pevný AF) a 5 snímků za vteřinu s AF tracking, nabízí EOS R velmi konzistentní uživatelské rozhraní pro sebevědomé fotografy.

EOS R má funkcionalitu "Touch and drag AF", která umožňuje intuitivní možnost výběru z 5655 pozic AF2 - více než kolik má jakýkoliv jiný fotoaparát v této třídě. Jelikož je toto zařízení první na světě, které dokáže automaticky zaostřovat v tmavém prostředí až do -6EV3, je EOS R optimalizován na focení v prostředí s nízkým množstvím světla díky pokročilému elektronickému hledáčku (Electronic Viewfinder - EVF) s 3,69 miliony bodů, poskytuje 100% pokrytí snímané scény a dává možnost vidět objekty v jejich skutečných barvách i prostředí skoro absolutní tmy.

EOS R nabízí možnost neslyšitelného snímání obrazu díky reálně tiché závěrce a poskytuje tím totální diskrétnost i v těch nejosobnějších fotografických prostředích, takže je ideální například pro fotožurnalisty či svatební fotografy.

EOS R je skutečně mistrným nástrojem pro tvůrce filmů skrze možnost točit na formát 4K s plnou kontrolou audio záznamu, díky variabilitě otočného displeje a pomocníkovi pro manuální ostření - funkce peaking.

Dodatečně mohou tvůrci filmů použít 10 bitový výstup skrze HDMI a díky profilu Canon log mohou snímat záznam v neutrálním kontrastu až do dynamického rozsahu 12 EV kroků při nastavení ISO 400, což jim umožní následné úpravy v post-processingu, aby se vyhnuli i sebemenší nuanci v barevném detailu, stínech a přepalech.

Skoro veškeré ovládání na těle EOS R je přizpůsobitelné, což přináší nový rozměr personalizace a užívání EOS majiteli. Dobře známá, ale přece jen vylepšená ergonomie EOS - robustní tělo z hliníkové slitiny odolné proti povětrnostním vlivům - dovoluje uživatelům fotit delší dobu, a přitom si stále užívat pohodlí gripu a intuitivního rozhraní. Jako první v modelové řadě EOS má EOS R přizpůsobitelnou multifunkční lištu, na které si uživatel může přednastavit preferované nastavení, například citlivost ISO.

Pro ty, kteří jsou stále v pohybu, nabízí EOS R Bluetooth konektivitu skrze spárování s mobilním telefonem, a také ukládání GPS polohy u každé pořízené fotografie. Dodatečně lze využít také aplikace Canon Camera Connect, která nabízí svobodu tvůrčímu fotografování focením skrze dálkové ovládání.

Nově představeným uživatelským prvkem všech RF objektivů je nový ovládací prstenec, tzv. "Control ring", který umožní rychlé nastavení clony, rychlosti závěrky, ISO či kompenzaci expozice velmi jednoduše, bez přerušení koncentrace na záběr.

Hlavní vlastnosti systému EOS R:

Hlavní vlastnosti fotoaparátu EOS R:

Špičková optika

Odstup bajonetu RF s průměrem 54 mm pouhých 20 mm od fokální roviny nabízí zcela nové možnosti v optické konstrukci objektivů. Umožnil konstruktérům společnosti Canon sestrojit takové objektivy, které dříve nebyly možné. Vedle objektivů v rámci existujícího systému EOS dnes Canon uvádí také 4 nové objektivy v systému EOS R, které posouvají hranice optiky.

RF 50mm f/1.2L USM je extrémně světelný zástupce kategorie L - nejsvětelnější v této třídě. Mimořádné zobrazení detailů, vysoká ostrost, ohromující hloubka ostrosti a pozoruhodný výkon v prostorách s nízkým množstvím světla - to jsou výhody této optické konstrukce.

Model RF 24-105mm f/4L IS USM patří do modelové řady "eLkových" zoom objektivů a stává se prvním modelem, který využívá technologii Nano USM - ideální pro tvůrce filmů při potřebě nepřerušovaného zaostřování za účelem přirozeně vypadajících přechodů mezi snímky při sledování objektu pohybujícího se od či ke kameře. Je tenký a jednoduše ovladatelný a má fixní světelnost 4. Rychlý a tichý systém automatického zaostřování a pětistopá stabilizace obrazu z něj dělá ideální model pro filmaře.

Rychlý, světelný a všestranný objektiv se standardním rozsahem ohniskových vzdáleností - model RF 28-70mm f/2L USM - je prvním na světě, který nabízí vysokou světelnost f/2 skrze celý rozsah ohniskových vzdáleností. Konstrukce barelu absorbuje případné pády či nárazy, zabraňuje jejich ničivým následkům a dělá objektiv velmi odolným.

Posledním z představovaných modelů je vysoce světelný makroobjektiv RF 35mm f/1.8 MACRO IS STM, ideální pro street foto, cestování a pořizování detailních záběrů. Nabízí přirozené širokoúhlé záběry, pohledy do makrosvěta a hybridní stabilizaci obrazu. Ostření, clona a stabilizace obrazu jsou integrovány do jedné konstrukční jednotky.

Hlavní vlastnosti RF 50mm f/1.2L USM:

Hlavní vlastnosti RF 24-105mm f/4L IS USM:

Hlavní vlastnosti RF 28-70mm f/2L USM:

Hlavní vlastnosti RF 35mm f/1.8 MACRO IS STM:

Všechny objektivy na dosah

Tři nově představené adaptéry umožňují více než 70 modelům objektivů EF a EF-S1 využívat inovativního systému EOS R, který podpoří nové možnosti optiky při zachování vysoké kvality obrazu a vysokého výkonu, jaký lze vidět při užívání s EOS zrcadlovkami. Tento adaptér přináší uživateli možnost ovládacího prstence, který se nachází na RF objektivech.

Drop-in filter adaptér umožňuje použití širokého spektra drop-in filtrů (Drop-in polarizační filtr a Drop-in variabilní ND filtr). Je to ideální řešení pro filmaře využívající objektivy, ke kterým je složité nebo nemožné filtr přidat. Drop-in variabilní ND filtr řídí expozici, přičemž polarizační cirkulární filtr eliminuje odrazy a vylepšuje barevnou saturaci. Oba filtry jsou ideální pro ohromující kvalitu obrazu, která pohání potřeby uživatelů.

Hlavní vlastnosti Canon adaptérů:

Přizpůsobte si celý proces tvorby fotografií

Široké spektrum nového příslušenství dostupné pro EOS R obsahuje také například grip na baterii či blesk. Grip BG-E22, umožňuje použití dvou vysokokapacitních lithio-ionových LP-E6N baterií a nabízí možnost externího nabíjení skrze USB adaptér, fotograf se tak může focení věnovat déle a také má usnadněné focení při vertikální pozici, se zachováním polohy ovládacích prvků.

Pro kreativní možnosti osvětlení nabízí BG-E22 PC terminál pro připojení na tradiční kabelový studiový blesk pro použití s EOS R.

Speedlite EL-100 je kompaktní, lehký a vysoce účinný blesk s automatickým režimem, který umožňuje komunikaci s kompatibilními přístroji, aby odstranil záludnosti zábleskové fotografie. Má dostatek síly, aby osvítil několik subjektů při dobrých světelných podmínkách venku, ale i uvnitř při zhoršených světelných podmínkách a jemným násvitem projasnil scénu díky funkcionalitě odrazu blesku od zdi a stropu.

Hlavní vlastnosti Battery Gripu BG-E22:

Hlavní vlastnosti Speedlite EL-100:

Digital photo professional express (DPP Express)

Abyste ze svých fotografií mohli dostat to nejlepší a pro rozšíření možností práce se soubory RAW, dnes Canon také představuje Digital photo professional express (DPP Express) pro iPad. Intuitivní a jednoduše ovladatelné rozhraní nabízí velmi široké možnosti RAW post-processingu, sledování a editování fotografií s použitím přístrojů EOS či EOS R.

Obrázky lze naimportovat skrze aplikace Camera Connect a mohou být editovány přímo v aplikaci na iPad od možnosti úpravy vyvážení bílé a barevných tónů až po úpravu dynamického rozsahu.

Software DPP Express umožňuje zobrazit fotografie s použitím "Perceptual quantization", HDR formátu, který cílí na velká filmová studia. Software dává možnost editování a zobrazování4 vysoce kvalitních fotografií s širokým dynamickým rozsahem.

Hlavní vlastnosti Digital Photo Professional (DPP) Express:

Od pořízení fotografie k tisku

Canon dnes posiluje nabídku celistvého řešení od pořízení fotografie k jejímu tisku novým tiskovým softwarem. Při použití nového softwaru Professional Print & Layout můžete vytisknout vysoce kvalitní fotografie editované skrze Digital Photo Professional při zachování všech vlastností (barevnost, ostrost).

Součástí softwaru je nová tisková funkce DPRAW, která umožňuje tisk ve vysokém rozlišení. Tato funkce má schopnost načíst datové soubory DPRAW a zobrazit tak přesnou reprodukci ostrosti detailů a textur, jak to fotograf sám zamýšlel. Tento způsob tisku dodává výtiskům dojem 3. dimenze.

Software také obsahuje novou funkci HDR tisku, která umožňuje reprodukovat nejvýraznější momenty fotografií v plné kvalitě. Použitím funkce Exhibition Lighting Optimisation mohou být tisky vytvořeny tak, aby dosáhly rozšířeného dynamického rozsahu v kombinaci s jasnými světly například v galeriích či na výstavách.

Hlavní vlastnosti Professional Print & Layout:

Další články k tématům - bajonet - CMOS - EOS - fotoaparát - fotografie - GPS - HDMI - HDR - objektiv - stabilizace - světelnost - tisk - video - zaostřování - zoom - zrcadlovka

Článek Canon CZ s.r.o. ze dne středa 12. září 2018

Další články od Canon CZ s.r.o.

Canon slaví úspěch s novými modely řady varioPRINT 6000 TITAN

Udržitelná kancelář pohleden českých firem

Prodloužená záruka pro velkoformátové tiskárny řady Colorado M

Dokumentový skener Canon imageFORMULA DR-S250N

Velkoformátové tiskárny pro tisk CAD výkresů a plakátů

Texturované efekty a reliéfní nápisy na tiskárnách Arizona

Canon na veletrhu Reklama Polygraf Obaly 2023

Canon imagePROGRAF TC-20M - A1+ velkoformátová stolní tiskárna se skenerem A4

Nová řada UVgel tiskáren Canon Colorado M typu roll-to-roll

ImagePROGRAF TC-20 zajistí kvalitní velkoformátový tisk i v malé kanceláři

Inovace produkčních tiskáren série varioPRINT 140 QUARTZ

Digitalizace středoevropských kanceláří

Neustálé papírování zpomaluje digitalizaci

Nová řada produkčních tiskáren imagePRESS V1350 a V900

Plnění cílů udržitelného rozvoje vyžaduje zapojení velkých společností

Inovace udržitelných barevných Canon tiskáren řady i-SENSYS

Specializovaný skener pro snadné restaurování a digitalizaci fotografií

Canon na Expu v Dubaji představil své nápady a vize pro budoucnost

Canon imagePRESS V1000 rozšiřuje možnosti produkčního tisku

Profesionální tisková řešení pro interiérové dekorace a signmaking

Nová verze webové aplikace PosterArtist pro tisk plakátů

UV LED lakování ve spojení s tiskárnami řady varioPRINT iX

Roste zájem o digitalizaci firemního archivu a digitální podatelnu

Nové barevné A3 multifinkce Canon pro hybridní pracovní prostředí

PRISMAprepare Go přináší novou úroveň automatizace a profesionality produkčního tisku

Future Promotion Forum 2021 - platforma pro výměnu odborných informací o komunikaci se zákazníky

Instalace Canon varioPRINT iX na polygrafických trzích po celém světě

Arizona 135 GT - nová UV flatbed tiskárna

Certifikace Fogra59 pro inkoustovou produkční tiskárnu Canon ProStream 1800

Automatický odstraňovač sponek zrychluje digitalizaci dokumentů

Nová řada všestranných tiskáren Colorado 1630

O budoucnosti produkčního tisku na online Canon festivalu Make It

Automatizační moduly pro digitální barevné tiskárny řady imagePRESS C10010VP

Nová řada Canon ColorStream 8000 pro velkoobjemový produkční tisk

Digitální interiérový tisk UVgel Wallpaper Factory představuje převratné možnosti

imagePROGRAF TZ-30000 pro vysokorychlostní produkční tisk velkých objemů

Nová řada Canon imagePROGRAF TX pro rychlý tisk CAD výkresů a plakátů ve vysokém rozlišení

Multifunkce imageRUNNER ADVANCE DX C5800 - skutečné centrum pro bezproblémovou digitalizaci

Nová multifunkce Canon imagePRESS C170

Nové portfolio repasovaných multifunkcí Canon imageRUNNER ADVANCE

Multifunkce Canon pomáhají v neziskovkách

Nová řada imagePRESS C10010VP zvyšuje produktivitu vysokorychlostního archového tisku

Nová řada tiskáren Arizona 2300 s technologii Arizona FLOW

Pracujte z libovolného místa s podporou uniFLOW Online

Multifunke Canon s nativní podporou správy tisku Universal Print

Digitální tisk zakázkových tapet

První instalace produkčních tiskáren Canon varioPRINT iX

Nová řada inkoustových produkčních tiskáren Canon varioPRINT iX

Technologické trendy pro digitální kancelář 2020

Multifunkce imageRUNNER ADVANCE DX jako centrum digitální transformace firmy