logo Capsa-Premier.cz, s.r.o.

Co aktuálně hýbe světem ERP

Virtualizace není jediným trendem v oblasti ERP - tedy podnikových informačních systémů. Velký nástup zažívá mobilní řešení, propojování firemních aplikací v cloudu a především online správa pracovních dokumentů.

Podle Jana Raaba z Capsa.cz - známého českého serveru pro sdílení a práci s firemními daty, se však úloha ERP v některých případech přeceňuje.

Jaké jsou podle Vás nejvýznamnější aktuální trendy v oblasti podnikových informačních systémů?

Zcela jednoznačně virtualizace a přesun aplikací do webového prostředí. Firemní server, zvenku nedostupný, se stává minulostí a je nahrazován novými řešeními založenými na pronajímaných serverech či rovnou službách v profesionálních datacentrech.

Pozorovatelný je také trend, kdy služby jako je třeba virtuální úložiště dat začínají stále více využívat i menší firmy. Pomalu, ale jistě se data všeho druhu stěhují z USB disků nebo excelů do databází, kam svojí strukturou skutečně patří.

Jde podle Vás o skutečný přínos, nebo jde v některých případech jen o nafouknutou bublinu?

Potřeba vlastního informačního systému na míru se občas opravdu zveličuje. Pro malou firmu může bohatě stačit sdílené úložiště s důsledně dodržovanou štábní kulturou. V žádném případě se zákazník nesmí stávat otrokem informačního systému. Na informačním systému, který práci nešetří, ale přidělává, je z podstaty věci něco špatně.

Jak na tyto trendy reaguje Capsa.cz?

Snažíme se do našeho systému Capsa.cz postupně doplňovat další moduly podle požadavků klientů. Přestože primární funkce Capsa.cz coby úložiště dat stále zůstává, zákazníci vyžadují stále větší provázanost dokumentů např. s úkoly, kalendářem a dalšími moduly.

Aktuálně věnujeme čas vývoji modulu na propracovanou správu kontaktů (CRM), což je stále velkým trnem v patě mnoha firem. Zveřejnění první verze odhadujeme na listopad tohoto roku.

Stále více firem také dbá na bezpečnost - v tomto směru chystáme další doplňkové způsoby zabezpečení, podobné, jaké se nyní již běžně využívají např. při internetovém bankovnictví.

Jak se k nim staví vaši klienti?

Klienti nás přímo bombardují dotazy na termíny dokončení nových modulů a požadavky na úpravy na míru. Snažíme se přistupovat k požadavkům tak, abychom přednostně dokončili moduly, o které je zájem mezi největším množstvím uživatelů.

Další články k tématům - cloud - CRM - datacentrum - ERP - virtualizace - Jan Raab

Článek Capsa-Premier.cz, s.r.o. ze dne čtvrtek 27. října 2011

Další články od Capsa-Premier.cz, s.r.o.