logo Capsa-Premier.cz, s.r.o.

Prázdninové statistiky a formáty sdílených souborů Úschovna.cz

Úschovna.cz - nejznámější portál pro bezplatný přenos objemných zásilek, uvolnila statistiky za červenec a srpen 2011. Z nich vyplývá, že si patrně uživatelé vybírali dovolenou spíše v červenci než v srpnu a že si na internetu vyměňovali převážně fotky z dovolených.

Objem dat přenesených Úschovnou byl v červenci o 13 % nižší než v červnu a následně v srpnu o 16 % stoupl. Počet zásilek v červenci klesl dokonce o 20 % a následně vzrostl o 17 % během srpna. Zatímco počet zásilek odráží spíše počet lidí, kteří využili server Úschovna.cz v jednotlivých měsících, objem dat je dán jejich složením.

Předpokládáme, že pokles počtu zásilek v červenci byl způsoben hlavně velkým počtem uživatelů na dovolených, z nichž většina se v srpnu opět vrátila.

Rapidní nárůst objemu než počtu zásilek v srpnu pak přisuzujeme nárůstu počtu zásilek soukromého charakteru většího objemu, převážně fotografií. Tomu odpovídá i statistika poměru JPG souborů v datech přenesených Úschovnou v jednotlivých měsících, který během června až srpna vzrostl.

Vývoj počtu zásilek o prázdninách

Zatímco u všedního pracovního provozu byl výrazný propad v červenci a částečný nárůst v srpnu, víkendový provoz zůstal prakticky nezměněn. To odpovídá předpokladu, že v červenci a částečně v srpnu byl pracovní provoz na Úschovně omezen díky dovoleným a zároveň došlo k nárůstu soukromých zásilek většího objemu.

Uživatelé trávili dovolené asi z kraje července

Letošní deštivé léto mělo vliv i na chování uživatelů internetu. Většina lidí trávila dovolenou v první polovině prázdnin, o čemž svědčí červencový propad návštěvnosti na serveru Úschovna.cz a nižší objem ukládaných dat. V srpnu si pak lidé o to více vyměňovali zážitky z dovolených formou zasílání zásilek fotografií přes Úschovnu.

"Nárůst objemu dat v srpnu přisuzujeme zvýšení počtu zásilek soukromého charakteru, převážně fotografií z dovolených realizovaných v první polovině prázdnin. Tomu odpovídá i statistika poměru JPG souborů v datech přenesených Úschovnou v jednotlivých měsících, který během června až srpna vzrostl", řekla Helena Glücksmannová, Support Manager serveru Úschovna.cz. "S postupnou digitalizací veškerých médií a rozvojem sociálních sítí není divu, že se digitální fotografie staly nejčastěji přenášeným obsahem. Digitální fotoaparát už dnes najdete v každé rodině právě proto, že je s ním sdílení zážitků tak jednoduché", dodává Helena Glücksmannová.

Struktura a formáty ukládaných dat

Nejvíce využívaný typ ukládání dat představují obrázky a fotografie ve formátu JPG. Dále lidé s oblibou data "zipují" a třetí nejčastější formát ukládaný na server Úschovna.cz představuje široce rozšířený formát PDF.

Předmětem úložky jsou však formáty všeho druhu. Jedná se o dokumenty typu Office (doc, docx, rtf, txt, xls, pdf, ppt, pps) a databáze, audiovizuální soubory (avi, mp3, mp4, wav, wmv, flv,).

Další články k tématům - fotografie - JPG - PDF - Uschovna

Článek Capsa-Premier.cz, s.r.o. ze dne pátek 9. září 2011

Další články od Capsa-Premier.cz, s.r.o.