logo CertiCon a.s.

Inovační řešení CertiCon splňují požadavky Národní iniciativy Průmysl 4.0

Národní iniciativa Průmysl 4.0 zahrnuje opatření na podporu investic a standardizace, aplikovaného výzkumu, rozvoje lidských zdrojů, vzdělávání, kybernetické bezpečnosti a příslušných právních úprav, uplatnění inovačních technologií v energetice, dopravy a Smart Cities.

CertiCon se již dlouhou dobu specializuje na vývoj inovačních řešení, která plně splňují požadavky Průmyslu 4.0. Firmám usilujícím o získání státní podpory bude poskytovat odborné poradenství.

"Většina projektů CertiConu realizovaných v poslední době již standardy Průmyslu 4.0 plně splňuje a to samé platí i o projektech ve fázi vývoje. Naše poradenství může přinést žadatelům o dotace spoustu potřebných rad a informací. Průmysl 4.0 je pro české podniky opravdu mimořádně velkou šancí, aby zmodernizovaly své výrobní provozy. Podání kvalitně zpracované dotační žádosti a její následné schválení může firmě přinést výrazný technologický náskok, ze kterého může žít dlouhé roky. Česká ekonomika je výrazně svázána s německou, a proto je naše orientace na principy Průmyslu 4.0 nezbytná. Český průmysl musí být více napojen na výzkumná centra robotiky a automatizace. Čtvrtá průmyslová revoluce totiž vyžaduje rychlý přenos výsledků z univerzit do praxe," uvádí Vladimír Mařík, předseda představenstva společnosti CertiCon.

Významné projekty CertiConu splňující požadavky Průmyslu 4.0

Národní iniciativa Průmysl 4.0

Aktuální inovace v průmyslu jsou označovány jako čtvrtá průmyslová revoluce proto, že přichází po velkých historických změnách na trhu práce, které v minulosti přinesla pára, posléze elektřina a pak počítačové technologie. Přínosem čtvrté průmyslové revoluce jsou inteligentní robotické výrobní jednotky, které jsou schopny samostatné práce, umí mezi sebou komunikovat, dokážou přizpůsobovat výrobu různým podmínkám a ve většině případů jsou napojeny na moderní informační sítě. Současná čtvrtá fáze průmyslové revoluce bývá označována také jako Průmysl 4.0.

Základní vize čtvrté průmyslové revoluce byly prezentovány v roce 2011. Ucelený koncept byl ale představen na veletrhu v Hannoveru v roce 2013. Německo do programu investovalo již přes 200 milionů eur (stav v květnu 2015). Podílejí se na něm přední německé strojírenské a elektrotechnické podniky, např. Siemens, Bosch a Volkswagen. Právě tyto firmy mají pobočky a obchodní partnery také v Česku, kterých se projekt začíná také bezprostředně týkat.

Národní iniciativa Průmysl 4.0, kterou připravuje MPO ČR má přinést zásadní oživení českého průmyslu. Vláda chce zmodernizovat český průmysl, aby obstál v konkurenčním boji se zahraničními firmami, které nejmodernější inovace souhrnně označované jako Industry 4.0 (Průmysl 4.0.) nebo čtvrtá průmyslová revoluce již zdárně provedly.

Článek CertiCon a.s. ze dne pátek 12. února 2016

Další články od CertiCon a.s.