logo Česká telekomunikační infrastruktura a.s.

Ocenění CIO Grand Prix 2015 pro CETIN

Cenu uděluje magazín CIO Business World, z vydavatelství odborných časopisů IDG Czech Republic, nejlepším projektům v českém ICT. CETIN byl oceněn v kategorii TOP událost za svůj vznik.

"Oddělení společnosti CETIN je historicky první dobrovolnou funkční separací telekomunikačního operátora na světě, to vše při výjimečně krátké době celého procesu. Těší nás, že i odborná veřejnost vnímá tento krok pozitivně a ocenila práci všech mých kolegů," říká Petr Slováček, generální ředitel společnosti CETIN.

Společnost Česká telekomunikační infrastruktura (CETIN) vznikla 1.6. 2015 rozdělením operátora O2 Czech Republic na dvě vzájemně nezávislé společnosti. Nová firma přebrala především telekomunikační infrastrukturu, nyní tak spravuje a provozuje největší telekomunikační síť pokrývající celé území České republiky.

CETIN aktuálně pokrývá 99,6% populace mixem mobilních technologií GSM, UMTS, LTE a CDMA, které šíří bezmála šest tisíc základnových stanic.

Prostřednictvím fixních technologií SDH, WDM, Ethernet a IP tak CETIN ve své síti, čítající 20 milionů kilometrů párů metalických kabelů a osmatřicet tisíc kilometrů optických kabelů (každý den přidává další), propojuje téměř všechny domácnosti a podniky v zemi.

Po rozdělení se CETIN zaměřil na plánování, výstavbu a provozování mobilních sítí, metalických i optických pevných sítí včetně celoplošné vysokokapacitní sítě datových komunikací pro všechny operátory na trhu a další poskytovatele služeb.

Vznikem CETIN se na trhu objevil nezávislý velkoobchodní telekomunikační hráč bez vazeb na konkrétního poskytovatele. Základní filozofií je princip otevřeného přístupu k síti za rovných podmínek pro všechny operátory.

Další články k tématům - CDMA - Ethernet - GSM - infrastruktura - kabel - LTE - ocenění - operátor - UMTS - Petr Slováček

Článek Česká telekomunikační infrastruktura a.s. ze dne pondělí 16. listopadu 2015

Další články od Česká telekomunikační infrastruktura a.s.