logo CISCO SYSTEMS s.r.o.

VideoSTART.cz: nastartujte podnikové video v soutěži Cisco

Společnosti Cisco a Dimension Data připravily v rámci podpory využívání videokonferencí v ČR soutěž pro firmy o telekonferenční technologii. Stačí jen připravit nejinovativnější a nejoriginálnější koncept toho, jak a pro co by využily videokonferenční technologie.

VideoSTART odměňuje za originální a efektivní způsob využití videokonference

Za nejlepší návrh jsou připraveny ceny v hodnotě téměř půl milionu korun. Vítězná společnost získá dva videokonferenční sety Cisco TelePresence C20 a ten, kdo vítězný koncept za společnost připravil a přihlásil, vyhraje iPad2.

Pro zúčastněné firmy bude přínosem i to, že si uvědomí, jak by jim nový způsob spolupráce mohl pomoci pozitivně ovlivnit jejich vývoj. Proto i pro společnosti, které nezvítězí, je již samotná účast výhrou.

Videokonference - úspora času a peněz a snazší spolupráce mezi firmami i uvnitř týmu

To potvrzují také zkušenosti společnosti Dimension Data, globálního systémového integrátora, která se mimo jiné zaměřuje na instalaci videokonferenčních řešení u českých firem. Přibližně polovina jejích zákazníků využívajících videokonference, jejich prostřednictvím komunikuje se svými obchodními partnery.

Narůstá také počet menších společností, po kterých využívání této formy komunikace vyžadují jejich velcí odběratelé a obchodní partneři. I proto se společnost Dimension Data rozhodla s podporou společnosti Cisco uspořádat soutěž pro firmy o co nejinovativnější návrh využití videokonferencí. Vítěz pak získá videokonferenční techniku v hodnotě téměř půl milionu korun.

"V poslední době se ve firmách stále více uplatňují dva trendy, které nové technologie podporují. Prvním z nich je mobilita. Lidé chtějí mít možnost využívat jakákoliv zařízení a pracovat odkudkoliv - a nástroje pro spolupráci, které jsou těmto požadavkům otevřené, jim to umožňují. Druhým trendem je mnohem intenzivnější týmová spolupráce, která přináší vyšší efektivitu jak uvnitř firmy, tak v kontaktu mezi obchodními partnery, a právě video je katalyzátorem těchto trendů", řekl Jiří Devát, generální ředitel společnosti Cisco ČR.

Potenciál videokonferencí v České republice je značný

V České republice dosud řada firem dostatečně nevyužívá potenciál videokonferencí a dalších nástrojů pro spolupráci. Videokonferenční technologie společnosti Cisco jich implementovalo více než dvě stě. Jako první začaly videokonference využívat větší společnosti, podobně jako jinde ve světě - celosvětově využívá Cisco TelePresence, technologii pro High-Definition videokonference, 85 % společností ze žebříčku Fortune 100. Přitom existuje obrovský potenciál pro nasazení těchto technologií malými a středně velkými firmami od 10 do 250 zaměstnanců, jakých jsou u nás desítky tisíc.

Podle informací získaných od zákazníků společnosti Dimension Data v České republice využívá 50 % z nich videokonference pro komunikaci se svými obchodními partnery. Přibližně desetina je pak využívá k řízení interních projektů a jako náhradu osobních schůzek.

Trendem, který videokonference umožňují, je posun od dlouhých porad ke kratším schůzkám zaměřeným na určité téma, což přispívá k vyšší efektivitě práce. Stále častěji také firmy využívají video dostupné z různých zařízení.

Videokonference tak již nejsou doménou zasedacích místností, ale díky možnosti připojení ke schůzce z mobilních zařízení, stolních videotelefonů či softwarových klientů se videokonference stávají masovou záležitostí a jsou k dispozici většině zaměstnanců.

V současnosti také postupně dochází k prolomení bariéry, která bránila využívat videokonference menším firmám. Tým, který sídlil v jedné kanceláři, je pro vzájemnou komunikaci téměř nepotřeboval. Dnes, kdy již řada větších firem nějaké videokonferenční řešení využívá, požaduje po svých dodavatelích, kteří jsou často právě z řad menších firem, také takový způsob spolupráce a komunikace. To představuje možnost pro menší firmy jak se nyní odlišit od konkurence. Brzy ale bude i pro ně nutností videokonference využívat.

"Stejně tak to bylo v minulosti s přechodem z faxu na emailovou komunikaci nebo z pevných telefonů na mobilní. Nejdříve šlo o výhodu a poté o nutnost. Jen s tím rozdílem, že každá další změna je rychlejší než ta předchozí. Proto, kdo dnes zaspí, tak možná už příští rok může pocítit své zaváhání", komentoval současné trendy Zbyszek Lugsch, Sales & Solution Director společnosti Dimension Data Czech Republic.

Studie Cisco - přínosy videokonferencí a hlavní překážky jejich uplatnění

Společnost Ipsos Mori vypracovala pro Cisco studii věnující se překážkám a přínosům ve využívání videokonferencí. V rámci této studie odpovědělo 77 % dotázaných, že mezi největší přínosy videokonferencí patří redukce počtu služebních cest a 76 % respondentů uvedlo, že zlepšují komunikaci na velké vzdálenosti. Pro 69 % účastníků průzkumu je také jedním z jejich největší benefitů úspora peněz.

Přibližně dvě třetiny v průzkumu uvedly přínosy jako minimalizace nedorozumění při komunikaci nebo zlepšení spolupráce. Spolu se snížením počtu služebních cest jde ruku v ruce také úspora času. Častí uživatelé konferencí v průzkumu uvedli, že jim ušetří až 7 hodin týdně, což je v podstatě jeden pracovní den.

Studie také ukázala, že je významný rozdíl ve vnímání videokonferencí mezi jejich uživateli a neuživateli. Lidé ve společnostech, kde se videokonference nevyužívají, mají vůči nim často předsudky, které pak představují překážku jejich přijetí. K těmto barierám patří například to, že nemají dostatek informací o jejich přínosech (29 %), mylně se domnívají, že zavedení videokonferencí přinese firmě vysoké náklady (33 %) a 35 % dotázaných si myslí, že překážkou je nedostatek zkušeností s těmito technologiemi. Někteří (23 %) se také obávají, že videokonference nejsou kompatibilní napříč dodavateli.

Studie byla provedena u více než 6000 zaměstnanců ve 12 zemích (USA, Austrálie, Čína, Rusko, Velká Británie, Francie, Německo, Španělsko, Holandsko, Norsko, Švédsko a Dánsko).

Finanční přínosy videokonferencí

"Firmy mají příležitost dosáhnout úspor v řádu statisíců až milionů korun ročně. Malé a střední podniky jsou velmi pružné ve změnách vnitřních procesů a stylu práce a dokáží tak rychle využít přínosů videokonferencí – ať jde o prohloubení týmové spolupráce, časové úspory nebo snížení nákladů na časté služební cesty", říká Jiří Devát.

Typickým příkladem může být společnost, jejíchž deset zaměstnanců pravidelně jezdí dvakrát týdně po trase Praha-Brno-Praha. Ve většině případů lze nahradit tuto cestu využitím videokonference. Pokud budeme brát v úvahu náklady firmy na jeden kilometr služební cesty, které činí 5 Kč, a celkově ujetou vzdálenost, která by v tomto případě činila 32000 km, tak měsíčně lze jen tímto způsobem ušetřit 160000 Kč. Pokud by v tomto modelovém případě implementovala firma řešení v hodnotě 1 milion Kč, tak by jeho návratnost činila jen přibližně půl roku.

V závislosti na typu a velikosti firmy, jejím způsobu fungování a implementovaném řešení se mohou roční úspory plynoucí z využívání videokonferencí pohybovat v řádech stovek tisíc až milionů korun. Návratnost takového řešení se typicky pohybuje mezi šesti měsíci a jedním rokem.

Novinky pro týmovou spolupráci

Videokonferenční řešení ve firmách vhodně doplňují i další nástroje pro týmovou spolupráci. Společnost Cisco představila několik svých inovovaných produktů v této oblasti, jako jsou Cisco Quad (firemní platforma pro spolupráci na bázi sociální sítě), Cisco Jabber (komunikační klient pro smartphony, tablety i počítače) nebo velice oblíbený Cisco WebEx (webová aplikace pro online konference a vzdálenou spolupráci).

V oblasti videokonferenčních technologií Cisco TelePresence, které v současnosti slaví pět let od uvedení na trh, je pak posledním přírůstkem do portfolia Cisco TelePresence MX 300 - multifunkční videokonferenční jednotka vhodná k umístění do kanceláří či zasedacích místností. Díky ní mohou být videokonference opět blíž všem zaměstnancům ve všech firmách.

Článek CISCO SYSTEMS s.r.o. ze dne pátek 10. února 2012

Další články od CISCO SYSTEMS s.r.o.

Obavy firem z používání generativní umělé inteligence

AI technologické trendy roku 2024 podle Cisco

Důležité faktory pro kybernetickou bezpečnost firmy

Inovativní technologie WaitTime pomáhá fotbalovým fanouškům

Technologické IT trendy roku 2023

Ochrana dat a zákaznická spokojenost představují spojené nádoby

Slabá technická podpora pro hybridní práci vzdálených pracovníků

Cisco videokonference s certifikací pro Microsoft Teams

Bezpečnostní rizika sdílení informací o dětech na sociálních sítích

Online kriminalita nabízí výdělek s menším rizikem než pouliční zločin

Inovace ekosystému Webex posilují flexibilitu hybridní práce

Nepodceňujte o dovolené kybernetická rizika na internetu

Globální bezpečnostní platforma Cisco Security Cloud

Koncept prediktivních sítí předchází problémům a zlepšuje uživatelské prostředí

Řízení autonomní dopravy s pomocí mobilní sítě

Platební model Green Pay pro IT

Cisco inovace pro hybridní cloud

Jak zůstat v prostředí webu 3.0 v bezpečí

Nejčastější bezpečnostní problémy metaverza

Privátní 5G síť jako služba

Technologické trendy hybridní spolupráce

Studie kvality a dostupnosti internetového připojení

Cisco představuje inovace v oblasti bezdrátových sítí a síťového přístupu

Jak na bezpečný pohyb na internetu

Průzkum Cisco odhaluje zastaralé bezpečnostní technologie firem

Budoucnost inovací a podnikání je spojena s maximálním využitím dat

Metaverzum jako ráj kyberzločinu

Multifaktorová autentizace a biometrie pro přihlašování bez hesel

Jak na bezpečné online vánoční nákupy

Lepší přístup k portfoliu Cisco řešení

Globální index hybridní práce pro HR a technologie

Lidé aktivně sledují ochranu svého soukromí a osobních dat

Klíčové trendy v ohrožení sítí

Neduhy firemních WiFi sítí jsou příležitostí pro hackery

Asynchronní videokomunikace Vidcast

Roste závislost na aplikacích a kvalitních digitálních službách

Závislost ekonomiky na internetu vyžaduje bezpečný, rychlý a spolehlivý přístup pro každého

Nejčastější bezpečnostní rizika při práci na dálku

Inovace hybrídního cloudu Cisco pomáhají urychlit digitální transformaci firem

Cisco Networking Academy na FIT ČVUT

Infrastrukturu pro přenosy NBC z LOH v Londýně zajistí Cisco

Girls in ICT Day 2012

Václav Plevka: český student ve finále inovační soutěže NASA a špiček ze Silicon Valley

BOYD: koncept využívání soukromých zařízení pro přístup k firemním datům

Nový systém TelePresence TX9000 a další inovace Cisco

Evropský týden IT dovedností

Přenos dat při 100gigabitové rychlosti na vzdálenost 3000 km bez nutnosti regenerace signálu

Cisco Expo 2012: zaměřeno na síťové technologie a služby

Inovace platformy Cisco UCS zefektivní provoz datových center

Přepínače Cisco Catalyst a Cisco Nexus nabízí 40 Gb a 100 Gb ethernet