logo COMPAREX CZ s.r.o.

Centralizovaná správa softwarových licencí pro Invia.cz

V souvislosti s obnovou licencí Microsoft se Invia.cz rozhodla systémově vyřešit problematiku Software Asset Managementu. Na základě doporučení výrobce software pak COMPAREX svým řešením prokázal pro zákazníka přidanou hodnotu v unikátní kombinaci licenčních a technických znalostí.

Invia.cz, a.s. je největší internetová cestovní agentura v České republice. Jako autorizovaný prodejce zájezdů více než 350 renomovaných a pojištěných cestovních kanceláří na českém a slovenském trhu, obchoduje nejen na internetu, ale také ve více než 100 pobočkách po celé ČR. Invia má svá zastoupení i na Slovensku, v Polsku a Maďarsku.

Výchozí situace

V souvislosti s obnovou licencí Microsoft se společnost rozhodla systémově vyřešit problematiku Software Asset Managementu (SAM). Doposud společnost využívala několik nezávislých smluv v režimu "Open" a řešila problémy s plánováním investic do IT - nedostatečnou předvídatelnost, potřebu přizpůsobit licenční politiku strategii a potřebám společnosti i optimalizaci nákladů na software.

Kvůli decentralizovanému řízení softwarových aktiv nebylo možné efektivně řídit a přerozdělovat licence a problémem byla i chybějící standardizace.

Cíle řešení:

Popis řešení

Při rozhodování management společnosti posuzoval dva možné scénáře. Jeden, kdy každá z pěti poboček si bude nakupovat licence sama v programu Open a Open Value.

Druhý scénář obsahoval Enterprise Agreement Subsciption s širší produktovou základnou a slučoval všechny pobočky pod jednu smlouvu, což by umožňovalo centrální řízení softwarových aktiv se všemi výhodami (snížení nákladů, standardizace). Navíc toto řešení výborně pokrývalo správné licencování při sezónnosti, kdy dochází k výraznému navyšování a snižování počtu zařízení.

Při tomto licenčním modelu se počty potřebných licencí nastavují v období mimo sezónu, takže k úspoře času se přidává i úspora finančních prostředků.

Hlavní výhody pro společnost Invia:

COMPAREX jako optimální partner

COMPAREX správa softwarových aktiv, tedy Software Asset Management, je spolu s dodávkou licencí pro velké zákazníky jednou z klíčových činností této společnosti. Microsoft ocenil práci společnosti COMPAREX CZ v této oblasti titulem "SAM Partner roku 2014" a skupina COMPAREX získala o rok později celosvětově zcela ojedinělou kombinaci titulů "Globální SAM Partner roku 2015" a "Globální Volume Licensing Partner roku 2015", čímž potvrdila svou vedoucí pozici v daných oblastech.

COMPAREX správu softwarových aktiv nechápe jen jako nutnost k zajištění dodržování norem. Se službou COMPAREX SoftCare totiž přináší zákazníkům vyřešení celé problematiky správy softwarových aktiv na klíč a to včetně optimalizace produktové skladby a cen licencí.

Zákazníci tak oceňují, že dostávají přidanou hodnotu v podobě zefektivnění využívání licencí, profesionálního řízení softwarových aktiv a díky tomu současně dlouhodobého snížení nákladů na software.

Pohled zákazníka

"Díky novým technologiím jsme opět posílili postavení lídra v našem oboru podnikání, usnadnili a zefektivnili jsme práci našich zaměstnanců. A více jsme se mohli soustředit na náš obor v hlavních sezónách, hlavně s čistou hlavou, beze strachu, jestli máme vše správně zalicencované, zda nepřijde audit a my budeme muset vynaložit extra čas, úsilí a investice. Pravidelné SAM analýzy a Enterprise Agreement smlouva pomáhají k udržení souladu s licenčními pravidly Microsoft a díky tomu máme jistotu, že všechny produkty a softwarové licence jsou v pořádku," říká Vilém Svoboda, CIO Invia.cz, a.s.

Další články k tématům - analýza - centralizace - inventarizace - licence - optimalizace - SAM - úspory - Vilém Svoboda

Článek COMPAREX CZ s.r.o. ze dne pátek 22. července 2016

Další články od COMPAREX CZ s.r.o.