logo COMPAREX CZ s.r.o.

Zálohování a rychlá obnova dat ERP systému Auto Jarov

Kombinace Microsoft Azure a Microsoft Hyper-V umožnila vytvořit cenově efektivní Disaster Recovery řešení pro klíčové systémy automobilového prodejce, který tak má nyní jistotu, že i při úplném zničení serverovny budou všechny jeho systémy funkční do 30 minut.

Společnost Auto Jarov uplatňuje přísné servisní plány na veškerý serverový hardware i data storage. Veškerá infrastruktura i se záložními zdroji byla dříve umístěna v profesionálně zařízené serverovně v areálu v Praze na Jarově. Za celou dobu existence Auto Jarov nedošlo k žádnému výpadku serverů. Nicméně, v roce 2006 v části areálu hořelo.

I když serverovna zůstala nedotčena, byl to spolu se vznikem nové pražské pobočky v Kunraticích (využívající servery na Jarově) impuls k myšlenkám na geograficky oddělené řešení pro Disaster Recovery. A to i přesto, že nejvyšší management společnosti Auto Jarov dlouhodobě nechtěl umisťovat data mimo svůj hlídaný areál na Jarově.

Dalším důvodem byla také inovace systémů pro správu dealerské sítě ve Škoda Auto a Porsche ČR a rostoucí požadavky na reporting do těchto externích systémů.

Při možném výpadku serverovny na Jarově by obnovení chodu všech klíčových systémů trvalo nejméně dva dny. Bylo tedy potřeba najít bezpečné a ekonomické řešení pro Disaster Recovery.

Proto společnost COMPAREX - certifikovaný partner společnosti Microsoft, přišla s návrhem ekonomického řešení pro Disaster Recovery se špičkovým zabezpečením. Na základě detailní ekonomické analýzy v podstatě vyloučila možnost vlastního hardware v datovém centru jako zcela neekonomickou.

Maximální bezpečnost

COMPAREX navrhl Auto Jarov využít cloudových služeb Microsoft Azure provozovaných přímo zabezpečených datových center Microsoftu. Ta splňují řadu velmi přísných bezpečnostních certifikací pro zpracování a uchovávání osobních údajů jak podle americké, tak i evropské legislativy.

Hlavní výhody

O nasazení Disaster Recovery bylo definitivně rozhodnuto v době, kdy byla na pořadu dne obměna dožívající serverové infrastruktury. Auto Jarov pro své servery původně využívalo virtualizační platformu VMware. Přechod na Microsoft Hyper-V ušetřil zákazníkovi výrazné finanční náklady. Navíc i funkcionalita replikace virtuálních strojů do vzdálené lokality je u Microsoft Hyper-V zcela bezplatná, což firmě ušetřilo další finance.

Odborníci COMPAREX pro Auto Jarov vše na nových serverech nastavili, zřídili potřebné cloudové úložiště, kam se virtuální stroje neustále replikují a připravili také odpovídající množství virtuálních strojů v Microsoft Azure. Ty jsou připravené kdykoliv převzít provoz klíčového ERP systému a jsou zpoplatňovány (na minutové bázi) až tehdy, kdy je firma využije.

IT oddělení Auto Jarov pravidelně testuje funkčnost celého řešení. Samotný převod provozu ERP systému z vlastních serverů do cloudu trvá asi 30 minut. Pokud by někdy došlo k situaci, kdy by bylo potřeba spustit ERP systém z cloudu, např. při fyzickém poškození serverů, ani za plného provozu by si toho většina zákazníků nevšimla.

Během 30 minut by všichni uživatelé systému - díky neustále připravené Disaster Recovery v cloudu - mohli dál pracovat tam, kde předtím skončili.

Článek COMPAREX CZ s.r.o. ze dne čtvrtek 22. září 2016

Další články od COMPAREX CZ s.r.o.