logo Československá obchodní banka, a. s.

Pozor na falešné identity na sociálních sítích

Vydávají se za kamarády a mohou vysát peníze i z vašeho účtu! Často se tak děje prostřednictvím žádosti o zaslání drobné částky přes falešnou platební bránu - zde při platební transakci dojde ke krádeži dat s jejich následným zneužitím pro vyšší platbu.

Po celý náš život zadáváme na různá místa osobní údaje, nejaktivnější jsme potom samozřejmě na internetu. Vytváříme si profily na sociálních sítích, zakládáme si e-mailové schránky, registrujeme se v e-shopech, vyplňujeme ankety a dotazníky, spravujeme finance on-line.

Jsme ale dostatečně obezřetní? Osobní údaje jsou cenné zboží a odemykají bránu k našemu soukromí. A právě proto jsou nejčastějším cílem hackerských útoků.

"Loňský rok patřil z pohledu kybernetické bezpečnosti k těm klidnějším. Hackerské útoky jsou ale čím dál sofistikovanější. V ČSOB proto neustále pracujeme na zdokonalování našich aplikací a zvyšování zabezpečení systémů tak, aby data a finance našich klientů byla v bezpečí. Na druhou stranu nám ale klienti musí jít trochu naproti tím, že se budou chovat zodpovědně. Proto jsme v  připravili seznam hlavních zásad bezpečného chování na internetu, které neustále připomínáme v rámci naší dlouhodobé kampaně na zvyšování digitální gramotnosti veřejnosti," říká Petr Vosála, manažer bezpečnosti digitálních kanálů ČSOB.

Hlavní zásady pro bezpečné internetové bankovnictví:

  1. Používejte bezpečný počítač
  2. Chraňte své přihlašovací údaje
  3. Svá hesla a PINy volte pečlivě
  4. Chraňte svůj mobilní telefon
  5. Přihlašujte se pomocí SMS klíče nebo Smart klíče
  6. Přihlašujte se pouze na stránkách internetového bankovnictví
  7. Neotevírejte nedůvěryhodné e-maily a neznámé soubory z internetu
  8. Zvyšte bezpečnost svého účtu pomocí informačních SMS nebo e-mailů
  9. Čtěte komunikaci s bankou
  10. Chraňte svůj privátní klíč na čipové kartě

Podle průzkumu ČSOB Češi sice znají zásady bezpečného chování na internetu, v praxi na ně ale příliš nedbají ...

Základní poznatky z průzkumu:

Další články k tématům - antivir - bankovnictví - bezpečnost - email - eshop - finance - hacker - heslo - PIN - platby - SMS - Petr Vosála

Článek Československá obchodní banka, a. s. ze dne pátek 26. ledna 2018

Další články od Československá obchodní banka, a. s.