logo Český telekomunikační úřad

Plán činnosti ČTÚ pro rok 2017

Podpora hospodářské soutěže na trzích elektronických komunikací a poštovních služeb zůstává i pro rok 2017 jednou z hlavních oblastí, na které se ČTÚ zaměří. S tím souvisí i vytváření podmínek pro technologickou inovaci, včetně efektivní podpory rozvoje sítí nové generace.

Je nutné dále i v roce 2017 dál udržovat vysokou úroveň ochrany spotřebitelů a uživatelů jak služeb elektronických komunikací, tak poštovních služeb. Na tomto trhu bude zásadní řádná příprava procesu udělení nové poštovní licence, aby byla zajištěna potřebná dostupnost základních služeb, a dokončení procesu notifikace postupu úhrady čistých nákladů z poskytování základních služeb Evropskou komisí.

ČTÚ je i nadále připraven spolupracovat s ministerstvem průmyslu a obchodu (MPO) při realizaci dotačního programu podpory budování sítí nové generace (NGA) i přípravě opatření na odstranění překážek výstavby sítí elektronických komunikací.

Zásadní bude rovněž realizace aukce kmitočtů v pásmu 3,6 a 3,8 GHz, nastavení pravidel pro budoucí rozvoj sítí páté generace, ale i podpora přechodu na zemské digitální televizní vysílání ve standardu DVB-T2.

Analýza trhu elektronických komunikací

V rámci IV. kola analýz relevantních trhů se ČTÚ zaměří na dokončení již zahájených analýz všech relevantních trhů č. 3a, 3b a 4, včetně navazujících řízení o stanovení podniků s významnou tržní silou a uložení jim nápravných opatření (REM a CEN).

Úřad se bude zabývat i kontrolou plnění uložených povinností v rámci regulace. Dále bude třeba cenově vyhodnotit vývoj na trhu mobilních (zejména datových) služeb, včetně mezinárodního srovnání.

Pro účely analýzy relevantních trhů ČTÚ chystá revizi sběru dat prostřednictvím elektronických formulářů. Již podruhé Úřad rovněž provede "geosběr" s údaji o sítích NGA.

Podpora rozvoje sítí a služeb elektronických komunikací

ČTÚ bude nadále spolupracovat s MPO v rámci realizace programu na podporu projektů zaměřených na budování přístupových sítí NGA, podmínek jeho správy a financování, a při kontrole plnění stanovených podmínek. Zapojit se chce v rámci pracovních skupin MPO Dotační politika, ale i Nedotační podpora na identifikaci bariér výstavby sítí NGA a nalezení vhodných opatření k nápravě.

Rovněž ve spolupráci s MPO se ČTÚ bude podílet na přípravě Technického plánu zemského digitálního vysílání na DVB-T2, včetně zajištění příslušných kmitočtových opatření pro konečné vysílací sítě DVB-T2. V té souvislosti v rámci aktualizace Strategie správy spektra připraví i návrh na další využití pásma 700 MHz.

Významným úkolem ČTÚ v roce 2017 bude zajištění nových kompetencí podle návrhu zákona o opatřeních ke snižování nákladů na budování sítí elektronických komunikací. V rámci toho bude zajišťovat funkci Jednotného informačního místa (JIM) a rozhodovat spory o přístup k technické infrastruktuře.

Regulace a kontrola v oblasti poštovních služeb

ČTÚ bude dál monitorovat vývoj trhu včetně způsobu poskytování a zajišťování základních služeb a jejich všeobecné dostupnosti na celém území ČR podle základních kvalitativních požadavků. V první polovině roku 2017 také zpracuje souhrnnou zprávu o plnění povinností uložených držiteli poštovní licence v roce 2016.

V návaznosti na ukončený přezkum úrovně kvality a způsobu poskytování základních služeb a závěry veřejné konzultace záměru uložení nové povinnosti zajištění základních služeb ČTÚ v polovině roku 2017 vyhlásí a provede výběrové řízení na držitele poštovní licence na období let 2018 až 2022.

Správa radiového spektra

Vedle zmíněné spolupráce na procesu přechodu zemského digitálního vysílání na standard DVB-T2, se ČTÚ zaměří na implementaci evropsky harmonizovaných podmínek jednotlivých kmitočtových pásem do Plánu využití rádiového spektra. Úřad dále zpracuje a vládě předloží situační zprávu o plnění Strategie správy spektra a její aktualizaci s cílem vytvořit podmínky pro využití rádiových sítí v rámci naplňování cílů digitální agendy.

V této souvislosti ČTÚ bude spolupracovat s ministerstvy obrany a vnitra při formulování jejich potřeb využití kmitočtového spektra. Dále připraví komplexní návrh řešení pro zpřístupnění pásma 5,8 GHz.

V průběhu roku 2017 bude ČTÚ pokračovat v komunikaci s dotčenými orgány i zástupci sektoru v rámci přípravy na Světovou radiokomunikační konferenci WRC-19.

Univerzální služba v elektronických komunikacích a základních službách

Úkolem ČTÚ je udržet dostupnost jednotlivých služeb univerzální služby v dosavadním rozsahu. V roce 2017 bude proveden přezkum poskytování dílčí služby Veřejné telefonní automaty a dílčí služby Speciální koncová zařízení, včetně výběrových řízení na jejich nového poskytovatele. Dokončeno bude i řízení o uložení povinnosti poskytovat zvláštní ceny, a to rovněž na základě přezkumu dokončeného v roce 2016.

Úřad čeká i rozhodování o čistých nákladech a o výši ztráty z poskytování zvláštních cen za rok 2016 a zajištění úhrady ověřené výše čistých nákladů a ztráty ze státního rozpočtu.

V rámci základních služeb podle poštovního zákona bude další postup odvislý od notifikace rozsahu základních služeb a mechanismu financování čistých nákladů Evropskou komisí.

Teprve poté lze rozhodnout o čistých nákladech za roky 2015 a 2016 a vyplatit náhradu čistých nákladů za léta 2013 a 2014 podle mechanismu stanoveného v reakci na závěry jednání s Evropskou komisí.

Kontrolní činnost

Kontrolní činnost ČTÚ se v roce 2017 zaměří zejména na:

ČTÚ bude dále kontrolovat dodržování podmínek vydaných všeobecných oprávnění i jednotlivých individuálních oprávnění k využívání rádiových kmitočtů. Zejména se zaměří na pásma určená pro sdílené využívání k provozování zařízení pro vysokorychlostní přenos dat v pásmech 2,4 GHz až 66 GHz.

V návaznosti na závazky přijaté držiteli přídělů v aukci kmitočtů LTE v pásmech 800, 1800 a 2600 MHz bude kontrolováno plnění rozvojových kritérií, a to zejména v lokalitách, kde úřad zaznamená stížnosti a podněty účastníků.

Zvýšenou míru pozornosti i nadále bude ČTÚ věnovat případům zjištěných interferencí sítí DVB-T a LTE (rušení příjmu digitální pozemní televize), včetně ochrany distribuce signálů přechodových DVB-T2 sítí. Informace o vývoji situace bude stejně jako dosud pravidelně zveřejňovat v rámci monitorovacích zpráv.

ASMKS - automatizovaný systém monitorování kmitočtového spektra

V prvé polovině letošního roku bude zahájen rutinní provoz nového objektu OMRS Karlovice, zahrnutého pod ASMKS. Dále bude externím dodavatelem vypracována Studie proveditelnosti modernizace ASMKS a zajištěna odpovídající technická podpora systému, včetně předepsaného servisu technických prostředků celého systému.

Ochrana spotřebitele v oblasti elektronických komunikací a poštovních služeb

Značný důraz ČTÚ klade na svou roli v oblasti ochrany spotřebitele a je připraven vyhodnocovat dopady změn návrhů smluv a smluvních podmínek operátorů a informovat o nich veřejnost. Současně má zájem na posílení úrovně informování spotřebitelů o jejich právech a povinnostech při využívání služeb v oblasti el. komunikací a poštovních služeb.

Prohloubí proto své vzdělávací aktivity, například formou Telekomunikačních akademií. Ze zřetele ČTÚ nepustí ani nekalé obchodní praktiky, na jejichž potírání bude cílit své kontroly.

Legislativa

Úřad poskytne veškerou součinnost gesčním ministerstvům na dokončení přípravy novely ZEK v souvislosti s procesem přechodu na digitální zemské televizní vysílání DVB-T2 a související uvolněním pásma 700 MHz, i novele zákona o poštovních službách v souvislosti s řešením aktuální problematiky veřejné podpory v oblasti úhrady čistých nákladů za poskytování základních služeb držitelem poštovní licence.

ČTÚ hodlá připravit a vydat novely vyhlášky č. 360/2010 Sb., kterou se stanoví vzor elektronického formuláře návrhu na rozhodnutí sporu o povinnosti k peněžitému plnění a technické náležitosti jeho užívání, vyhlášky č. 465/2012 Sb., o způsobu vedení evidence nákladů a výnosů držitele poštovní licence (aktualizace výše přiměřeného zisku), vyhlášky č. 466/2012 Sb., o postupu Českého telekomunikačního úřadu při výpočtu čistých nákladů na plnění povinnosti poskytovat základní služby.

Dále je úřad připraven spolupracovat s MPO na vypracování nové vyhlášky o číslovacích plánech.

Další články k tématům - analýza - ASMKS - DVB-T - kontrola - legislativa - licence - LTE - monitoring - plánování - pošta - průmysl - regulace - rušení - zákon

Článek Český telekomunikační úřad ze dne čtvrtek 19. ledna 2017

Další články od Český telekomunikační úřad

ČTÚ nemá zákonnou pravomoc odebrat operátorům oprávnění k podnikání

Lepší kvalita signálu mobilních operátorů na železničních koridorech

Konzultace dotační výzvy na opakovače 5G ve vlacích

Opatření ČTÚ pomohou omezit spoofing

DSA přináší mnoho výhod uživatelům digitálních služeb

Při změně operátora nezapomeňte požádat o vrácení nespotřebovaného kreditu

Vyjádření ČTÚ k problematice DSA - Aktu o digitáních službách

Úspěšné ukončení aukce kmitočtů 174 - 230 MHz pro rozhlasové DAB+ vysílání

Podvodné SMS napodobují přepravce zásilek i operátory

VPortal nově informuje o dostupnosti pevného internetového připojení

Ochrana podnikatelů v prostředí online platforem

Pozor na zpoplatnění telefonní linky 1188

Mobilní trh očima spotřebitelů

Přenositelnost telefonních čísel a internetu funguje, změna právní úpravy není nutná

Na přenos čísla mají nárok i podnikatelské subjekty

Rušení TV signálu mobilními rádiovými sítěmi 4G/5G

Spolupráce ČTÚ a Správy železnic

Vývoj cen a trhu služeb elektronických komunikací

Sankce za neuvedení ověřovacího OKU kódu ve smlouvě

Aktualizace všeobecného oprávnění pro hotspoty v CB pásmu 27 MHz

Aukce kmitočtů digitálního rozhlasu DAB+

ČTÚ v roli národního koordinátora digitálních služeb

NetTest pro iOS

NetTest statistiky pomáhají posoudit výkon služby přístupu k internetu

Nadměrné využívání regulovaného roamingu může být zpoplatněno

Změny v nároku na zvýhodněné ceny za volání a službu přístupu k internetu

Rizika prémiových služeb

Průvodce nařízením P2B pro poskytovatele online platforem a internetových vyhledávačů

Roaming v nečlenských zemích EU

ČTÚ vyhodnotil stížností na nekvalitní TV signál

Jak odstoupit od smlouvy uzavřené na dálku nebo mimo obchodní prostory firmy

Úspěšný rok činnosti Telekomunikační akademie

Uzavírání smluv na dálku a mimo obchodní prostory

Online platformy a vyhledavače pod dohledem ČTÚ

Výsledky kontroly poskytovatelů služby přístupu k internetu

Marek Ebert - nový předseda Rady ČTÚ

O2 bude poskytovat speciální koncová zařízení pro zdravotně postižené

Cenově zvýhodněné telco služby pro zdravotně postižené a osoby s nízkými příjmy

Mobilní aplikace NetTest

Posílení role ČTÚ v řešení sporů

Jak řešit nekvalitní příjem televize nebo rozhlasu

Automatická migrace na nový tarif operátorem

Jak na odvolání obecného souhlasu ke kontaktování za účelem marketingových nabídek

Jak správně reklamovat telekomunikační a poštovní služby

Manuál ČTÚ radí, jak na nevyžádané marketingové hovory

Automatické prodloužení účastnické smlouvy operátorem

Na co si dát pozor při používání zesilovačů mobilního signálu

Cenové zvýhodnění pro osoby se zvláštními sociálními potřebami

Komerční digitální rozhlasové vysílání

Vyjádření pedsedkyně Rady ČTÚ k jednání s ministrem průmyslu a obchodu

Nabídka zaměstnání