logo Český telekomunikační úřad

Výroční zpráva ČTÚ za rok 2012

Zpráva rekapituluje nejdůležitější informace o stavu jednotlivých částí trhu elektronických komunikací a o trhu poštovních služeb a podává přehled o všech nejvýznamnějších domácích a mezinárodních aktivitách ČTÚ v průběhu 2012.

Zpráva dále informuje o potřebě přijetí nových předpisů a novel vybraných stávajících předpisů, o personálním zabezpečení činnosti Úřadu a o dosažených hospodářských výsledcích z hlediska plnění stanovených ukazatelů rozpočtu. Její nedílnou součástí jsou i Výroční zpráva o univerzální službě, Výroční zpráva o poskytování informací podle zákona o svobodném přístupu k informacím a souhrnná informace o postupu ČTÚ při vyřizování stížností podle zákona o správním řádu.

Rok 2012 přinesl pro sektor elektronických komunikací i pro trh poštovních služeb řadu zásadních změn, zejména z důvodu úpravy relevantních právních předpisů. Ze strany ČTÚ to vedlo k prohloubení výkonu regulace a kontroly v oblasti elektronických komunikací a k přípravě na obdobné činnosti v oblasti regulace a kontroly trhu poštovních služeb.

ČTÚ věnoval v průběhu roku 2012 mimořádnou pozornost především situaci na trhu mobilních služeb. V návaznosti na předcházející kroky v roce 2011 a na základě veřejné konzultace připravil a dne 12.7. 2012 vyhlásil výběrové řízení (aukci) na volné kmitočty v pásmu 800, 1800 a 2600 MHz.

Vlastní elektronickou aukční proceduru ČTÚ zahájil 12.11. 2012. Vzhledem k trvalému zájmu účastníků aukce o nabízené kmitočty nedošlo do konce roku 2012 k jejímu ukončení.

Další důležitou regulační aktivitou ČTÚ v oblasti mobilních služeb, bylo ustavení nového relevantního velkoobchodního trhu "původu volání (originace) a přístupu v mobilních sítích" pro ex-ante regulaci v dubnu 2012.

Bezprostředně poté ČTÚ zahájil zpracování jeho analýzy, kterou představil odborné veřejnosti v listopadu 2012. K veřejné konzultaci ji předložil v prosinci 2012.

V oblasti analýz relevantních trhů ČTÚ zpracovával v rámci jejich III. cyklu návrhy analýz trhu č. 4 - "velkoobchodní fyzický přístup k infrastruktuře sítě (včetně sdíleného nebo plného zpřístupnění účastnického vedení) v pevném místě" a trhu č. 5 - "velkoobchodní širokopásmový přístup v sítích elektronických komunikací".

V červnu 2012 ČTÚ rovněž zahájil analýzu relevantního trhu č. 2 - "původ volání (originace) ve veřejné telefonní síti v pevném místě". V závěru roku pak zahájil práce na analýze relevantního trhu č. 1 - "přístup k veřejné telefonní síti v pevném místě".

V průběhu první poloviny roku 2012 byl za aktivní účasti ČTÚ fakticky dokončen proces přechodu na zemské digitální televizní vysílání a tím úspěšně naplněn i Technický plán přechodu připravený a koordinovaný právě ČTÚ. ČTÚ se v roce 2012 rovněž podílel na přípravě evropské harmonizace rádiového spektra a na přípravě konference WRC 2015. Na ní má dojít ke klíčovým strategickým rozhodnutím v oblasti dalšího využití vybraných částí rádiového spektra.

V loňském roce věnoval ČTÚ trvalou pozornost průběžné ochraně spotřebitelů služeb elektronických komunikací a poštovních služeb. V této souvislosti vyzval předseda Rady ČTÚ operátory, aby promítli zákonem nově stanovené požadavky do smluvních ujednání. Výzva byla následně doprovázena příslušnou kontrolou jejich zapracování.

V zájmu zvýšení transparentnosti srovnání cen služeb elektronických komunikací ČTÚ akreditoval dvě cenové kalkulačky Tarifomat a Tarifon, a zpřístupnil i cenový barometr mobilních služeb a služeb přístupu k internetu.

Významnou pozornost věnoval ČTÚ otázce přenesení agendy sporů o povinnosti k peněžitému plnění (část agendy účastnických sporů podle § 129 zákona o elektronických komunikacích) na obecné soudy. I když ČTÚ musel na základě usnesení vlády č. 815 ze dne 9. listopadu 2011 zrušit prvních 50 systemizovaných míst, nebylo v očekávaném termínu (do konce roku 2012) projednávání vládního návrhu příslušné změny zákona dokončeno.

Nadále se zpožďující dokončení projednání potřebné zákonné úpravy přitom vytváří významná rizika z hlediska schopnosti ČTÚ zajistit řádné vyřizování této agendy, a zvyšuje nebezpečí uplatnění požadavků na náhrady škody.

Z celkového počtu 442291 řízení o účastnických sporech vedených v průběhu roku 2012 bylo vydáno 86483 rozhodnutí. Při výkonu státní kontroly elektronických komunikací ČTÚ uložil pokuty v souhrnné výši cca 12,8 mil. Kč. Mimo správní řízení řešil Úřad 3 233 stížností.

Hospodaření ČTÚ v průběhu loňského roku vycházelo ze stanoveného rozpočtu. Dosažené příjmy ve výši 1259837,59 tis. Kč překročily stanovený závazný ukazatel a dosáhly 119,08 % upraveného rozpočtu.

Naopak na výdajové straně rozpočtu ČTÚ za rok 2012 uspořil, když výdaje byly čerpány v objemu 570457,31 tis. Kč, tedy pouze na 84,08 % upraveného rozpočtu.

Průměrný přepočtený počet zaměstnanců v roce 2012 byl 443 zaměstnanců. V průběhu roku bylo rovněž realizováno několik projektů soustředěných na zvýšení efektivnosti činnosti ČTÚ a jeho adaptaci na podmínky implementace systému státní pokladny.

Komplexní údaje Výroční zprávy je možno doplnit dalšími poznatky ze standardních činností a konkrétních rozhodnutí Úřadu, které jsou průběžně zveřejňovány v Měsíčních monitorovacích zprávách.

Monitorovací zprávy tvoří od roku 2006 víceletou ucelenou řadu, která je pro odbornou a podnikatelskou veřejnost oceňovaným zdrojem informací a výrazem důsledného transparentního výkonu státní správy v oboru elektronických komunikací.

Další články k tématům - analýza - aukce - internet - konference - tarif - telefonie - televize - zákon

Článek Český telekomunikační úřad ze dne středa 15. května 2013

Další články od Český telekomunikační úřad

Podrobné parametry služby musí být součástí každé smlouvy

ČTÚ nemá zákonnou pravomoc odebrat operátorům oprávnění k podnikání

Lepší kvalita signálu mobilních operátorů na železničních koridorech

Konzultace dotační výzvy na opakovače 5G ve vlacích

Opatření ČTÚ pomohou omezit spoofing

DSA přináší mnoho výhod uživatelům digitálních služeb

Při změně operátora nezapomeňte požádat o vrácení nespotřebovaného kreditu

Vyjádření ČTÚ k problematice DSA - Aktu o digitáních službách

Úspěšné ukončení aukce kmitočtů 174 - 230 MHz pro rozhlasové DAB+ vysílání

Podvodné SMS napodobují přepravce zásilek i operátory

VPortal nově informuje o dostupnosti pevného internetového připojení

Ochrana podnikatelů v prostředí online platforem

Pozor na zpoplatnění telefonní linky 1188

Mobilní trh očima spotřebitelů

Přenositelnost telefonních čísel a internetu funguje, změna právní úpravy není nutná

Na přenos čísla mají nárok i podnikatelské subjekty

Rušení TV signálu mobilními rádiovými sítěmi 4G/5G

Spolupráce ČTÚ a Správy železnic

Vývoj cen a trhu služeb elektronických komunikací

Sankce za neuvedení ověřovacího OKU kódu ve smlouvě

Aktualizace všeobecného oprávnění pro hotspoty v CB pásmu 27 MHz

Aukce kmitočtů digitálního rozhlasu DAB+

ČTÚ v roli národního koordinátora digitálních služeb

NetTest pro iOS

NetTest statistiky pomáhají posoudit výkon služby přístupu k internetu

Nadměrné využívání regulovaného roamingu může být zpoplatněno

Změny v nároku na zvýhodněné ceny za volání a službu přístupu k internetu

Rizika prémiových služeb

Průvodce nařízením P2B pro poskytovatele online platforem a internetových vyhledávačů

Roaming v nečlenských zemích EU

ČTÚ vyhodnotil stížností na nekvalitní TV signál

Jak odstoupit od smlouvy uzavřené na dálku nebo mimo obchodní prostory firmy

Úspěšný rok činnosti Telekomunikační akademie

Uzavírání smluv na dálku a mimo obchodní prostory

Online platformy a vyhledavače pod dohledem ČTÚ

Výsledky kontroly poskytovatelů služby přístupu k internetu

Marek Ebert - nový předseda Rady ČTÚ

O2 bude poskytovat speciální koncová zařízení pro zdravotně postižené

Cenově zvýhodněné telco služby pro zdravotně postižené a osoby s nízkými příjmy

Mobilní aplikace NetTest

Posílení role ČTÚ v řešení sporů

Jak řešit nekvalitní příjem televize nebo rozhlasu

Automatická migrace na nový tarif operátorem

Jak na odvolání obecného souhlasu ke kontaktování za účelem marketingových nabídek

Jak správně reklamovat telekomunikační a poštovní služby

Manuál ČTÚ radí, jak na nevyžádané marketingové hovory

Automatické prodloužení účastnické smlouvy operátorem

Na co si dát pozor při používání zesilovačů mobilního signálu

Cenové zvýhodnění pro osoby se zvláštními sociálními potřebami

Komerční digitální rozhlasové vysílání