logo Czech ICT Alliance

České IT fórum v Tokiu: zájem o další rozvoj česko-japonské spolupráce v oblastech IT

Hlavním posláním úspěšné akce na podporu česko-japonské spolupráce bylo umožnit českým IT firmám navázání kontaktů a zahájit tak dialog s japonskými partnery a firmami, které jsou již na japonském trhu etablovány.

Během půldenního semináře vystoupili vedoucí přestavitelé šesti předních českým IT firem s cca 20 minutovými prezentacemi. Jednalo se o firmy, které mají v Japonsku své dceřiné pobočky (INSTAR ITS Ostrava, Zoner Software a Moravia IT) a dále o firmy, které se snaží navázat novou spolupráci s japonskými partnery (Unis, Pontech a Iguassu Software Systems).

České IT fórum zahájil velvyslanec ČR v Japonsku Jaromír Novotný a exportní potenciál ČR v ICT oblasti představil výkonný ředitel Czech ICT Aliance Michal Zálešák. V závěru se také prezentovala vládní agentura CzechInvest, která má v Japonsku své zastoupení. Českého IT fóra se zúčastnilo 75 osob včetně zástupců špičkových firem jako např. Hitachi, Kajima, NEC, Nomura Research, Softbank, Sumitomo Mitsui Banking, Marubeni, Mitsubishi UFJ Trust and Banking, Murata Manufacturing a dalších. Na závěr se uskutečnilo setkání a matchmaking s japonskými partnery.

Podle vedoucího obchodně-ekonomického úseku ZÚ Tokio Martina Bašty vysoká účast na japonské straně potvrdila zájem japonské strany o další rozvoj spolupráce s českými partnery v oblasti IT.

"Těší nás, že jsme díky vynikající spolupráci s českým velvyslanectvím mohli podpořit dobré jméno českých ICT firem v Japonsku. Věřím, že podobné akce výrazně zvyšují šanci na úspěch českých exportérů IT služeb," uvedl Michal Zálešák.

Organizátorem fóra byl obchodně-ekonomický úsek Velvyslanectví ČR v Japonsku a akce se uskutečnila ve středu 20.11. 2010 v prostorách Tokijské obchodní a průmyslové komory.

Spoluorganizátorem akce byla Tokijská obchodní a průmyslová komora a podporující institucemi byly CzechTrade, Czech ICT Alliance, Communication and Information Network Association of Japan, Japan Information Technology Services Industry Association a United Nations Industrial Development Organization.

Článek Czech ICT Alliance ze dne čtvrtek 21. října 2010

Další články od Czech ICT Alliance