logo Czech ICT Alliance

Dorovnání výplat investičních pobídek hi-tech investorům v ČR premiér Nečas podpoří

Premiér Petr Nečas podporuje technologické investory v ČR, kteří od Ministerstva průmyslu a obchodu získali za posledních několik let investiční pobídky na rozvoj podnikání v ČR. Letos tyto společnosti dostali proplaceno však pouze jen 10 až 20 % ze svých oprávněných nároků.

Díky Rámcovému programu pro technologická centra a centra strategických služeb Ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) se firmy za posledních několik rozhodly vytvořit v ČR takřka 26 tisíc sofistikovaných pracovních míst s vysokou přidanou hodnotou a investovat 20 mld. Kč do rozvoje hi-tech podnikání v ČR. Každé průměrné vytvořené místo v IT obsažené VŠ pracovníkem generuje státu ročně 400000 Kč na odvodech a daních.

Za rok 2009 bylo loni investorům z výše uvedeného program proplaceno 1,335 mld. Kč. Pro rok 2010 byla částka snížena o miliardu na 350 mil. Kč. Hi-tech investoři s podepsaným rozhodnutím o poskytnutí investiční pobídky tak vytvářeli místa na základě právě této získané pobídky, letos jim však ministerstvo průmyslu a obchodu poslalo pouze 10 % - 20 % částky, o kterou žádali. Daně však platit firmy musí 100 %.

"Jsme si vědomi potřeby škrtů, ale Česká republika by měla dodržovat podmínky schválených hi-tech investičních pobídek a neměla by ohrožovat svoji reputaci na mezinárodním trhu, který soupeří o zisk investičních projektů," sdělil Michal Zálešák, výkonný ředitel Czech ICT Alliance sdružují cí celou řadu příjemců hi-tech pobídek.

Ke vzniklé situaci zaujal pozitivní přístup Ing. Petr Nečas, předseda vlády České republiky. "Ministerstvem průmyslu a obchodu jsem byl ubezpečen, že intenzivně hledá možnosti, jak pomoci podnikatelům. Doufám, že již brzy bude MPO informovat o výsledku připravovaných opatření, která by měla pomoci při řešení tohoto problému," uvedl premiér Petr Nečas na dotaz Czech ICT Alliance.

Článek Czech ICT Alliance ze dne čtvrtek 7. října 2010

Další články od Czech ICT Alliance