logo DNS a.s.

SAM Assessment pro AAA Auto

Společnost DNS implementovala a optimalizovala pro AAA Auto klíčové procesy týkající se nakládání se software a prošla druhým stupněm analýzy - SAM Assessment. AAA Auto tak má dokonalý přehled o veškerém software napříč všemi 32 pobočkami spolu s výraznými finančními i časovými úsporami.

Skupina AAA Auto provozuje 32 poboček ve třech zemích a zaměstnává přes 1800 lidí. V roce 2012 prošla analýzou SAM Baseline dle ISO 19770. Jejím výsledkem byla sada doporučení pro zlepšení i základní směrnice v oblasti nakládání se software. V roce 2013 firma navržené změny za podpory společnosti DNS naimplementovala, optimalizovala klíčové procesy týkající se nakládání se software a prošla druhým stupněm analýzy - SAM Assessment.

Všechny licence na software centrálně pod kontrolou

Jednou z klíčových změn plynoucích z provedeného Software Asset Managementu byla centralizace nákupu a také správy licencí na software. Firma na základě doporučení společnosti DNS vytvořila s využitím auditního a evidenčního nástroje centrální evidenci všech licencí. V ní lze nalézt informace o tom, na kterých konkrétních počítačích se dané licence nacházejí, kteří konkrétní zaměstnanci je využívají, jednotlivá licenční čísla a samozřejmě i všechny předepsané pořizovací doklady dle ISO 19770. Ty jsou zde k dispozici v elektronické podobě.

V centrální evidenci licencí je také uveden údaj o pořizovací ceně licence i o konci podpory daného software od výrobce, což je klíčové zejména pro operační systémy Microsoft Windows a kancelářské balíky Microsoft Office. Firma tedy přesně ví, kdy a na kterých konkrétních počítačích jí skončí podpora nainstalovaného software. Zároveň je například v případě krádeže notebooku schopna přesně doložit cenu ukradených OEM licencí na software.

Totéž se týká i případné kontroly legálnosti software na libovolné pobočce. Získání všech požadovaných dokladů k software na počítačích v dané pobočce v elektronické formě je otázkou desítek sekund. Centrální evidence software je také provázána s HR systémem, čímž je efektivně pokryta agenda navrácení volných licencí po odchodu pracovníka z firmy a přidělení licencí novému zaměstnanci.

Dedikovaný IT Asset Administrator pro nakládání s veškerým software a instalace na koncové stanice

Na základě doporučení společnosti DNS byla také vytvořena pozice IT Asset Administrator. Ten ve firmě mimo jiné zodpovídá za nakládání se software a má na starosti novou centralizovanou evidenci. IT Asset Administrator zároveň převzal veškerou administraci týkající se instalací software na koncové stanice. Ty nově probíhají jen ve dvou okamžicích - pokud je pořízen do firmy nový počítač anebo pokud je schválena žádost uživatele o instalaci nového software. Dříve tyto požadavky na instalace software řešili všichni pracovníci IT v rámci svých časových možností. Tím, že tyto úkony prováděli nekoordinovaně, trvala jim vzdálená instalace software zbytečně dlouho.

Vytvořením postu IT Asset Administratora se proces implementace nových aplikací a SW od schválení požadavku příslušným oddělením, kde zaměstnanec pracuje, zkrátil na desetinu.

Přesný přehled o licencích přinesl volbu optimálního licenčního programu i dočasné instalace specializovaných programů

Po centralizaci všech dokladů a informací o využívaných licencích na software firma vytvořila standardní sadu SW, kterou musí mít každý uživatel na svém počítači nainstalovánu. Na jejím základě byl také upraven a rozšířen jednotný image umožňující rychlejší instalaci nových počítačů. Byl také nastaven centralizovaný proces, na základě kterého si mohou uživatelé požádat u IT Asset Administratora o instalaci dalšího software, který pro svoji práci potřebují. Ten se primárně přiřazuje z volných licencí či z freeware aplikací.

Pokud není volná licence a software je zároveň v seznamu povolených otestovaných programů kompatibilních s firemní infrastrukturou, dojde k jeho nákupu. Díky přesné evidenci všech licencí mohla firma zvolit optimální licenční programy i typy licencí. Navíc u specifických produktů, které zaměstnanci potřebují obvykle jen dočasně jako např. Microsoft Visio nově dochází také k dočasným instalacím a následným odinstalacím aplikací pro dané zaměstnance.

Jednu licenci na software tak v průběhu roku může firma využít postupně u více zaměstnanců a tím znatelně ušetřit. Díky plánované certifikaci dle ISO 19770, následně přijatým opatřením, centralizaci nákupu a volbě optimálních licenčních programů dosáhnou ve skupině AAA Auto během tří let celkové úspory za licence na software ve výši 30 % nákladů.

SAM přinesl jasné vymezení odpovědnosti za software

V souvislosti se SAM Assessmentem došlo také k vytvoření opatření vymezujících odpovědnost za software nainstalovaný na počítačích. To se týká zejména uživatelů, kteří musejí mít k dispozici administrátorská práva a zaměstnanců z oddělení vývoje software, kteří mají přístup k předplatnému MSDN. Ti nyní nesou právní odpovědnost za to, jaký software na počítače sami instalují, včetně toho, že mají povinnost nastudovat si i jednotlivá licenční ujednání.

Audity software probíhají jednou měsíčně

Již v první fázi, kdy probíhala certifikace dle SAM Baseline, si firma pořídila nástroje pro evidenci používaného software na jednotlivých počítačích. Ty nyní pravidelně využívá. IT Asset Administrator provádí v průměru jednou měsíčně kompletní audit používaného software. Tak kontroluje, zda všechen nainstalovaný software, i u uživatelů s administrátorskými právy, byl řádně nahlášen, zaevidován a archivován v centrálním systému.

V rámci pravidelných auditů dochází také ke kontrole, zda příslušní uživatelé zastávají nahlášené pracovní pozice a mají tedy k dispozici jen ty aplikace, které potřebují ke své práci. Tím je zajištěno efektivní nakládání s pořízeními licencemi na software.

Díky SAM je možné nákupy software plánovat dlouho dopředu

Certifikace SAM Assessment přinesla skupině AAA Auto také možnost efektivně plánovat nákupy software do nových poboček a dlouhodobě plánovat obnovu software, kterému končí podpora od výrobce. IT oddělení je tak schopno obratem předložit přesnou kalkulaci nákladů na software při otevření pobočky s požadovaným počtem zaměstnanců na jednotlivých pozicích a má i přehled o tom, kolik bude nutné v budoucích letech investovat např. do přechodu z Windows XP na Windows 7 a kolik volných licencí na Windows 7 má k dispozici.

AAA Auto bude v SAM pokračovat

Skupina AAA Auto v roce 2013 při v nezávislém auditu společnosti DNS dosáhla u 4 z 10 sledovaných kritérií v oblasti SAM nejvyššího ze čtyř možných stupňů hodnocení. Jejím cílem je v následujících letech dosáhnout tohoto nejvyššího hodnocení u všech sledovaných oblastí.

Firma proto již teď školí vlastního SAM Managera, který dovede firmu k požadovanému cíli a který také zajistí optimalizaci všech procesů v oblasti nakládání se software napříč celou skupinou.

Další články k tématům - administrace - analýza - audit - ISO - licence - notebook - OEM - SAM - software - Visio - Windows - zaměstnanci

Článek DNS a.s. ze dne pondělí 9. prosince 2013

Další články od DNS a.s.

Přechod na Microsoft 365 s podporou adopčního programu Pumpedu

Pochopení propojenosti systémů Microsoftu je pro IT administrátory klíčové

Podcast IT a TAK představuje rozhovory se zajímavými hosty nejen z IT

Zkušenosti s MPSV projektem dotovaných IT kurzů Jsem v kurzu

Základní metodiky a certifikace projektového řízení

Jak řídit IT a mít ho pod kontrolou pomocí COBIT

Metodika PRINCE2 7th edition představuje novou éru řízení projektů v digitálním světě

DNS akvizicí KEY Trainings rozšiřuje své aktivity v oblasti IT vzdělávání

Společný podnik DATRON a DNS se zaměří na projektové celky v oblasti ICT

Nová identita DNS pro distribuci budoucnosti

Tomáš Prejda vede marketing DNS

Akční ceny diskových polí Hitachi Vantara VPS E

25 let DNS na českém trhu

Enterprise kvalita diskového pole Hitachi Vantara VSP E je dostupná pro všechny

Management diskových polí úložiště Hitachi Vantara VSP

Špičková robustní architekturu datového úložiště Hitachi Vantara VSP 5000

DNS je členem ICT UNIE

Moderní Midrange úložné pole Dell EMC PowerStore

PowerProtect DataDomain - efektivní, rychlé a bezpečné řešení ochrany ztráty dat

DNS úspěšně pomáhá v digitalizaci a automatizaci podniků

Stanislav Šmolík - nový generální ředitel DNS

Jak efektivně spravovat a ukládat firemní data

Personální změny ve vedení DNS a.s.

Braňte své zálohy před ransomwarem

Strategické novinky z DNS aneb 3v1 - webinář

Řešení pro zálohování a správu dat Veritas Technologies v distribuci DNS

Zálohování a veřejný cloud jako poslední linie obrany proti kybernetickému útoku

Interakce člověk - počítač: testujte své projekty na VxRail clusteru

Správná volba architektury v oblasti ukládání nestrukturovaných dat je velmi důležitá

Hitachi VSP E990 se 100% zárukou dostupnosti podnikových dat

Organizační změny v divizích Strategického rozvoje a Security DNS

DNS - GOLD distributor software Micro Focus

David Hofman v čele divize Huawei společnosti DNS

eDNS workshopy, prezentace a semináře

AddNet a BVS - nástroje pro síťovou správu, monitoring a bezpečnost v distribuci DNS

Nové samostatné divize v organizační struktuře DNS

Softwarová řešení Micro Focus v distribuci DNS

Nová divize Hitachi zvyšuje podporu partnerů DNS na českém trhu

Pavel Klimuškin - nový výkonný ředitel DNS

Peter Labis je novým ředitelem slovenské pobočky DNS

Zálohovací systém COMMVAULT spravuje data České zbrojovky

Peter Kucer je ředitelem slovenské divize DNS

Bezpečnostní řešení Panda Security v portfoliu DNS

Jaroslav Kohoutek rozšiřuje vedení společnosti DNS

DNS slaví 20 let na českém trhu

DNS obhájila prvenství a získala ocenění distributora roku 2016

FortiAnalyzer přináší hluboký a ucelený přehled o síťovém provozu

DNS přebírá divizi Microsoft od Servodata

Nové videokonferenční terminály Huawei TE10 a TE20 v distribuci DNS

DNS podporuje své partnery s programem Fortinet Cyber Thread Assessment Program