logo Effectix.com, s.r.o.

Nákupy Google již generují pro české e-shopy zajímavou návštěvnost

Podle společnosti Effectix začíná nová služba Nákupy Google (internetový srovnávač cen zboží) jen několik měsíců od uvedení české lokalizace přivádět e-shopům v Česku navýšení návštěvnosti řádově o 5 procent.

Effectix.com zveřejnil první statistiky k novému produktu společnosti Google, a sice Nákupy Google. Statistiky založil na výsledcích z několika set webových stránek a eshopů, které má ve své správě a jde o největší testovaný vzorek na trhu. Z prvotního průzkumu vyplývá, že již nyní srovnávač cen zboží Nákupy Google generuje českým eshopům přibližně 5 % návštěvnosti pocházející z vyhledávání Googlu.

Česká služba Nákupy Google je zatím jen lehkým úvodem do řešení, jež Google přináší. V několika větších ekonomikách, jako je Německo, USA, Velká Británie a pár dalších, je tato služba podstatně silnější a přímo integrovaná do přirozeného výsledku vyhledávání stejně, jako třeba v České republice jsou Google Places.

Administrace služby Nákupy Google má zatím jen vlastní statistiky a není viditelná v Google Analytics. Výsledky tam jsou totiž spojeny s klasickým vyhledáváním na Googlu.

Z prvotního průzkumu českých eshopů je však už nyní patrné, že z celkového vyhledávání skrze Google chodí díky Nákupům Google na české eshopy zhruba 5 % návštěvníků. Pro porovnání, např. srovnávač Heureka.cz tvoří českým eshopům přibližně 13 % návštěvnosti a Zboží.cz dokonce 73 %.

Potenciál Nákupy Google

Dojde-li k zařazení služby Nákupy Google do běžných výsledků vyhledávání Google.cz, může být tento vyhledavač již během krátké chvilky zdrojem až 40 % návštěvnosti pro české eshopy, samozřejmě jde o každoměsíční návštěvnost.

"Současných 5 % není mnoho, ale není to ani zanedbatelné. Vždyť Heureka.cz generuje pouze cca 2,5krát více. V momentě, kdy Google integruje Nákupy Google do běžného výsledku vyhledávání i v České republice, bude se jednat o velmi důležitý zdroj obratu pro eshopy", říká k prvním výsledkům návštěvnosti David Bauckmann, technický ředitel společnosti Effectix.com.

Už nyní aktuální data o návštěvnosti počeštěné služby Nákupy Google hovoří o tom, jak zajímavá oblast to pro české eshopy v blízké budoucnosti bude.

Další články k tématům - e-shop - Google - průzkum - vyhledávání - David Bauckmann

Článek Effectix.com, s.r.o. ze dne čtvrtek 22. března 2012

Další články od Effectix.com, s.r.o.