logo EFG CZ spol. s r.o.

Evidence docházky v cloudu

Moderní řešení Aktion.NEXT Cloud obsahuje vše pro přípravu zpracování mezd - správu osob a identifikačních karet, měsíční hromadný a osobní výkaz docházky, pracovních cest, pracovní náplně, nastavení HW systému i deník přijatých událostí.

Hlavním úkolem propracovaných přístupových systémů je zajištění uceleného přehledu o pohybu lidí ve firmě či jejích jednotlivých částech a zabránění vstupu neoprávněných osob. Často technologie nahrazují klíče, jejichž správa je při větším počtu zaměstnanců velmi nákladná a časově náročná.

Současně může přístupový systém posloužit i pro sběr dat pro evidenci docházky. Čidla data sesbírají, docházkový systém je zpracuje a umožní doplnit další informace - například dovolené či nemoci - aby vznikl podklad použitelný pro zpracování mezd a zaměstnanci nemuseli trávit čas nad dlouhosáhlými výkazy.

Přihlašování přes otisk prstu, sken duhovky a cloud

Standardem se v posledních letech staly čipové systémy určené pro zpracování dat. Nyní jsou ale stále modernější řešení, která se obejdou i bez čipu, protože pracují s biometrickými údaji, jako je otisk prstu, sken oční duhovky nebo fotografie obličeje. Jejich hlavní předností je, že je má zaměstnanec vždy u sebe.

Nejnovějším trendem je pak přesun systému ze serveru do cloudu, přičemž odpadá náročná konfigurace a instalace serveru a jeho pravidelná údržba a aktualizace systému. Nejen zapojení, ale i rozšíření cloudového řešení je velmi jednoduché a je jedno, zda ho chceme nainstalovat v jedné lokalitě či třeba na několika navzájem nepropojených místech - nové prvky stačí jen zapojit a nakonfigurovat v cloudovém systému.

Hlavní výhody cloudového řešení:

Bezúdržbový systém

"U různých klientů se potýkáme s podobnými problémy - stávajícím systémům chybí údržba a správa. Dokud vše funguje, nikdo se o něj nezajímá a firmy volají až ve chvíli, kdy se nedaří dostat ze systému potřebná data. Proto jsme se rozhodli využít předností cloudu a udělat docházkový systém, který je z pohledu klienta prakticky bezúdržbový. Naše společnost před dvěma lety jako první přišla na český trh právě s cloudovým řešením Aktion.Next Cloud postaveným na platformě Microsoft Azure a z náročného a komplexního systému jsme tak vytvořili službu," vysvětluje Jan Zolák, marketingový ředitel společnosti EFG CZ.

EFG CZ pořádá 23.9. 2015 v Praze odbornou konferenci věnovanou představení nové řady produktů docházkových a přístupových systémů Aktion. Nenechte si ujít událost významného přelomu v oblasti identifikačních systémů!

Aktion.Next Cloud naplno využívá přednosti cloudu. V podstatě stačí nainstalovat modul či moduly a začít využívat systém. Po připojení jen stačí provést prostřednictvím webového rozhraní základní nastavení. Díky tomu, že se o data stará cloudové řešení na platformě Microsoft Azure, se uživatel nemusí systému a jeho správě nijak věnovat. Instalaci, konfiguraci či průběžnou aktualizaci a zabezpečení systému i dat, to vše zařizuje dodavatel, v tomto případě společnost Microsoft.

Bezpečnost dat v cloudu

Bezpečnost dat v cloudu je naprostou prioritou, proto firma EFG CZ vsadila na Microsoft Azure, jež jako zatím jediná cloudová platforma v České republice získala od regulačních úřadů Evropské unie potvrzení, že odpovídá vysokým evropským standardům na ochranu dat a zabezpečení soukromí. Přenos dat z jednotlivých terminálů a kontrolérů na servery Microsoft Azure je zabezpečen 256bit AES šifrovaným protokolem Aktion.

Přístup klientů je zabezpečen protokolem https. Z cloudového řešení mají stále někteří obavy, nicméně nabízí mnohem vyšší zabezpečení, než kterého by v rámci svých možností dosáhla řada malých a středních firem, kdyby měly systém instalovaný ve vlastní firemní síti.

Možnosti konfigurace docházkových a přístupových systémů jsou prakticky neomezené. Ať už chtějí firmy využívat karty nebo různé jiné čipové metody, či třeba kontrolu prostřednictvím biometrických údajů, stačí jen vybrat patřičný modul, případně je různě kombinovat.

Následně už se jen nastaví, jak se má systém chovat, jaké údaje má zpracovávat a uchovávat i v jaké podobě je předávat pro další zpracování.

Článek EFG CZ spol. s r.o. ze dne úterý 22. září 2015

Další články od EFG CZ spol. s r.o.