logo EFG CZ spol. s r.o.

Internet věcí v praxi - moderní firemní docházkový a přístupový systém

Bez evidence docházky a bezpečného přístupu do budovy nedokáží firmy v současnosti efektivně fungovat. V minulosti tuto roli zastávaly takzvané "píchačky" a vrátný u vchodu, dnes se zpravidla využívají moderní elektronické systémy. Ty pomáhají nejen udržet přehled o odpracovaných hodinách, ale také zajišťují kontrolu oprávněného vstupu do firemních objektů.

Moderní přístupový systém může navíc posloužit i pro sběr dat určených pro evidenci docházky. Snímače data sesbírají, docházkový systém je zpracuje a umožní doplnit další informace - například dovolené či nemoci - aby vznikl podklad použitelný pro zpracování mezd a zaměstnanci nemuseli trávit čas nad dlouhosáhlými výkazy.

Uvedené procesy generují velké množství dat, která je nutné udržovat, spravovat a samozřejmě zpracovávat. S přístupovými systémy současně souvisí bezpečnostní aspekt, kdy je potřeba pečlivě ověřit, že do firmy přistupují skutečně oprávněné osoby. Velké výhody s sebou v tomto ohledu nesou cloudová řešení.

Velmi pokrokové a flexibilní cloudové řešení v oblasti internetu věcí přinášejí produkty Aktion. Jde v podstatě o zcela nové cloudové snímače, které dovedou číst cokoliv (ať už jde o otisky prstu, čipy, přístupové karty a jiné bezkontaktní ID). Stačí se přihlásit k zařízení zavěšenému kdekoliv na stěně, které je připojené ke cloudové technologii Microsoft Azure.

Veškerá verifikace pak díky využití cloudových technologií neprobíhá již ve snímačích nebo řídících jednotkách, případně na lokálních serverech (on-premise) jako takových, ale vyhodnocení probíhá online v cloudové službě Microsoft Azure, což má vliv na nižší cenu těchto snímačů oproti autonomním systémům nebo systémům s řídící jednotkou.

Technologie následně po úspěšné identifikaci dokáže uživatele zapsat do docházkového systému (včetně evidence kdy přišel do práce, kdy šel na oběd apod.). To následně redukuje čas nezbytný pro vyplňování různých výkazů. Díky integrovanému systému pro řízení přístupu současně verifikuje, zda uživatel má do daných prostor přístup (lze tedy velmi jednoduše omezit přístup zaměstnanců do konkrétních zón v rámci budovy).

Systém současně umožňuje řízení přístupu i přes mobilní zařízení (zapomenu-li si jako zaměstnanec například svůj čip či kartu, mohu si přístup do prostor zajistit prostřednictvím běžných mobilních zařízení, jako je chytrý telefon, ve kterém mám nainstalovanou danou aplikaci, a přes kterou mohu svá přístupová práva verifikovat).

"On-premise řešení v oblasti elektronických systémů tak postupně nahrazují cloudová řešení a to především díky svým výhodám. Moderní cloudové docházkové a přístupové systémy oproti on-premise řešením zprovozníte u koncového zákazníka doslova bleskově, v případě, že je zákazník trochu technicky zdatný, zvládne si bez problému celý systém zprovoznit sám," říká Jan Zolák, marketingový manažer společnosti EFG CZ spol. s r.o., která s cloudovými snímači Aktion přišla na tuzemský trh jako první.

Společnost EFG patří mezi přední české výrobce a dodavatele přístupových a docházkových systémů s více než dvacetiletou zkušeností se správou a instalací těchto řešení. Před dvěma lety přišlo EFG na český trh s cloudovým řešením Aktion CLOUD postaveným na platformě Microsoft Azure. Z náročného a komplexního systému tak vytvořili platformu v cloudu, kterou lze velmi rychle kdekoliv nasadit a okamžitě začít využívat.

Hlavní výhody:

Případová studie zákazníka docházkového systému Aktion CLOUD

Příkladem jednoho ze zákazníků přístupového a docházkového systému je společnost Piklio. Stejně jako u nás zákazníci hledají pohodlné a rychlé vytištění fotografií a dalších tiskovin bez nutnosti instalace speciálního programu, tak my hledali pohodlné a rychlé řešení docházky.

Takové, které splní všechny naše požadavky, u kterého se nebudeme muset trápit s náročnou instalací, s pravidelnými aktualizacemi či konfigurací a udržováním vlastního serveru, popisuje výběr docházkového systému Ronnie Nilsson, marketingový ředitel společnosti Piklio.

Další články k tématům - Azure - bezpečnost - cloud - docházka - IoT - Microsoft - server - snímač - telefon - verifikace - zaměstnanci - Jan Zolák

Článek EFG CZ spol. s r.o. ze dne pondělí 13. června 2016

Další články od EFG CZ spol. s r.o.