logo EURid Services, s.r.o.

.eu doména: ve druhém čtvrletí 2011 nárůst o víc než 4 procenta

Koncem druhého čtvrtletí roku 2011 se počet registrovaných domén s koncovkou .eu zvýšil na 3,35 milionu. To ve srovnání se stejným obdobím loni představuje nárůst o 4,2 procenta.

Ve druhém čtvrtletí sdružení EURid, které je odpovědné za správu domény .eu, umožnilo registrovat domény až na deset let. To se ukázalo jako populární opatření – na déle než jeden rok bylo v tomto období registrováno 12,3 procenta nových domén. Vyplývá to ze statistik, které zveřejnil EURid ve své zprávě o vývoji domény .eu za druhé čtvrtletí tohoto roku.

"Pro nás, jakožto správce domén .eu, je jednou z povinností neustále zlepšovat služby, které registrátorům nabízíme. Jednou z těchto služeb je právě prodloužení doby, na jakou mohou být doménová jména .eu registrována, a potěšilo mě, jak dobrého přijetí se víceletým registracím během druhého čtvrtletí dostalo", řekl generální ředitel sdružení EURid, Marc Van Wesemael.

.eu v číslech

Prvenství na seznamu zemí s nejvíce doménovými jmény .eu si stále drží Německo s více než jedním milionem registrovaných doménových jmen .eu. V porovnání s druhým čtvrtletím roku 2010 přibylo v Německu doménových registrací .eu o 6 procent.

Silný nárůst byl během stejného období také zaznamenán v dalších zemích první desítky - 15 procent v Rakousku, 12 procent ve Španělsku a 7 procent v Belgii, v České republice a Polsku (v daném pořadí).

Během posledního roku přibývaly registrace .eu nejrychleji v Bulharsku (41 procent), Estonsku (40 procent) a Rumunsku (26 procent).

.eu a internetová mnohojazyčnost

Ve spolupráci s organizací UNESCO vyšla v květnu 2011 nová zpráva .eu Insights o rozvoji používání domén obsahujících znaky národních abeced (Internationalised Domain Names, IDNs). Ze závěru zprávy vyplývá, že je potřeba více pracovat na stimulaci internetové mnohojazyčnosti. 82 % dotázaných správců domén nejvyšší úrovně považovalo přidání emailové podpory za potřebnou změnu, která by zlepšila přijetí doménových jmen v abecedách, které nepoužívají latinku.

Další články k tématům - domény - EURid

Článek EURid Services, s.r.o. ze dne pátek 2. září 2011

Další články od EURid Services, s.r.o.