logo EURid Services, s.r.o.

V České republice roste obliba .eu domén

Podle čtvrtletní statistiky sdružení EURid, které je odpovědné za správu domény .eu, zaznamenalo Česko v roce 2010 4. nerychlejší nárůst v registracích této domény ze všech členských zemí EU.

Ke konci posledního čtvrtletí 2010 bylo v České republice registrováno 121969 domén .eu, což je o 22,5 procenta více než ve stejném období v roce 2009. Celkový počet domén .eu se zvýšil o 6 procent na 3,3 milionu.

"Doména .eu v roce 2010 pokračovala v růstovém trendu, a díky tomu jsme mohli splnit svůj cíl udržet si stabilní tempo nových registrací. Ukazuje se, že popularita domény .eu mezi firmami, organizacemi, ale i běžnými uživateli internetu v zemích Evropské Unie je na vzestupu," okomentoval statistiky Marc Van Wesemael, generální ředitel sdružení EURid.

.eu tak i nadále patří mezi prvních deset nejvyužívanějších top level domén. Podílely se na tom především dramatické nárůsty registrací v Bulharsku (43 procent) a v Estonsku (39 procent) a také na velkých trzích v Polsku (14 procent) a Itálii (14 procent).

Nejsilnější zastoupení má .eu v Německu, kde je registrováno přes 1 milion domén (nárůst o 6 procent), České republice patří v první desítce 7. místo . Nárůst v počtu registrací .eu zaznamenalo 26 z 27 členských států Evropské Unie.

Poměr obnovených domén se v posledním čtvrtletí roku 2010 udržel nad průměrem celkového obchodu s doménami - dosáhl 77 procent.

Klíčové události související s doménou .eu v roce 2010:

Další články k tématům - DNSSEC - domény - EURid - IDN - Marc Van Wesemael

Článek EURid Services, s.r.o. ze dne středa 16. března 2011

Další články od EURid Services, s.r.o.