logo expert ČR, s.r.o.

Zvyšování cen spotřební elektroniky je realitou

V důsledku oslabování koruny se postupné zvýšení cen spotřební elektroniky stává nevyhnutelnou realitou. Co se všichni obchodníci snaží ovlivnit je čas, kdy k němu dojde. Startovací ceny nových modelů televizorů nebo notebooků budou vyšší až o 20%.

Průběžné oslabování české koruny vzhledem k hlavním světovým měnám postupně dopadá na ceny elektroniky. Nejrychleji dochází ke zdražení výpočetní techniky a mobilních telefonů. S určitým časovým odstupem bude stejným způsobem postižena spotřební elektronika i bílá technika.

Obchodníci mohou svými kroky na trhu částečně ovlivnit, kdy se slabá česká měna projeví na cenovkách elektroniky v prodejnách. U různých skupin sortimentu mají větší nebo menší možnost se předzásobit zbožím za staré ceny.

"Například u IT a mobilních telefonů tak dochází spíše k průběžnému zvyšování cen spolu s vývojem kurzu, naopak v bílé technice k němu dojde obvykle později a skokově v závislosti na tom, zda obchodník už své staré zásoby odprodal," vysvětluje Robin Weintritt, ředitel prodeje společnosti Expert ČR.

Obecně také platí, že se výrobcům obtížně zvyšuje cena stávajících modelů, kde jsou pod silným tlakem konkurence a i za cenu krátkodobého snížení vlastního profitu jsou ochotni cenu držet na původní úrovni, nebo ji navýšit pouze kosmeticky. Naopak s novými modely budou potřebovat získat zpět náklady spojené s jejich vývojem.

"V případě televizorů nebo notebooků očekáváme, že nové modely budou přibližně v dubnu 2015 startovat na cenách o 20% vyšších, než jsou dnešní srovnatelné typy. Využijeme přitom všech dostupných nástrojů, abychom našim zákazníkům nabízeli levnější zboží pokud možno co nejdéle," říká Robin Weintritt.

Další články k tématům - elektronika - notebook - telefon - televizor - Robin Weintritt

Článek expert ČR, s.r.o. ze dne úterý 24. února 2015

Další články od expert ČR, s.r.o.