logo Faraday Grid Czech s.r.o.

Využití obnovitelných zdrojů a bateriových systémů s podporou technologie Exchanger

Skotská společnost Faraday Grid letos vstoupila do České republiky, kde chce nabídnout unikátní technologii, která učiní zásobování elektřinou levnější a dostupnější. Česko je pro společnost také zemí, kde může spolupracovat s již zavedeným týmem, který se stane součástí technologického vývoje.

"Náš Exchanger není jen transformátor, ale je to systém s širokým dopadem - je to hardware, firmware a software v jednom. Máme pod kontrolou efektivní hodnoty napětí, dokážeme odstranit harmonické zkreslení a udržet rovnováhu mezi jednotlivými fázemi. V tuto chvíli potřebujete asi pět nebo šest různých zařízení, abyste obsáhli to, co zvládne Exchanger, což je samozřejmě daleko dražší. Energetika je globální segment a tak se nezaměřujeme jen na Spojené království nebo Severní Ameriku, chceme mít globální dosah a Evropa je pro nás velice důležitá. Jako firma rychle rosteme a hledáme způsoby, jak se rozšiřovat. Energetika se stává decentralizovanější, je více orientovaná na zákazníka a míří k dekarbonizaci. Vidíme nástup obnovitelné energie, což bude vyžadovat změny v samých základech systému, například využívání baterií. Odhadnout, jak se bude odvětví dál vyvíjet je složité a je možné, že některé technologie, které se v budoucnu uplatní, ještě ani nebyly vynalezeny," říká Matthew Williams, zakladatel společnosti Faraday Grid.

Faraday Grid na základě několika provedených simulací energetické sítě a systémů zjistil, že jeho řešení umožňuje v průměru zdvojnásobit přítok energie proti současnému stavu, aniž by ohrozilo stabilitu systému. To je klíčové pro zajištění stabilní budoucnosti energetického sektoru.

Pomocí technologie Faraday Grid se podaří přivést elektřinu i do míst, která nyní vůbec elektrifikována nejsou, případně jsou tamní podmínky velice špatné - konkrétně jde o místa v Africe nebo Indii. Tím by se současně pozvedla i místní životní úroveň a pomohla vytáhnout obyvatele z chudoby.

Energie je základním zdrojem všeho v našem životě. Všechny naše technologie ji využívají a problémy s ní mají velké dopady na průmysl. Dovést elektřinu lidem, kteří ji dosud nemohou využívat, znamená, že jim umožníme například topit, což se projeví ve zlepšení jejich životní úrovně.

Skotská společnost Faraday Grid vstoupila do Česka letos v dubnu. Rozhodla se zde založit inovační centrum a od Foxconnu odkoupila podniky Foxconn 4Tech, Foxconn DRC a FITA Energy Solutions.

České centrum má pomoci cíle Faraday Grid naplňovat. Společnost chce do konce roku 2020 navýšit počet zaměstnanců v Česku ze současné stovky na 340 lidí. Letos by globálně ráda dosáhla na 1000 zaměstnanců.

Společnost se nyní soustředí na technický rozvoj a do budoucna počítá i s partnerskou spoluprací s českými firmami.

Článek Faraday Grid Czech s.r.o. ze dne čtvrtek 13. června 2019

Další články od Faraday Grid Czech s.r.o.

Využití obnovitelných zdrojů a bateriových systémů s podporou technologie Exchanger

Pražské inovační centrum pro využití pokročilých technologií v energetice