logo Foxconn DRC s.r.o.

Pronájem dobíjecí infrastruktury šetří čas i peníze provozovatelů

Bateriová úložiště pomáhají v rozvoji dobíjecí infrastruktury, která ještě není na masovou elektromobilitu připravena. FITA řešení poskytuje dobíjecím stanicím dostatek energie pro rychlé dobíjení elektromobilů v řádu desítek minut.

Řešení FITA reaguje na problémy s nedostatečným příkonem některých přípojných míst použitím bateriového úložiště, které dokáže poskytnout prostřednictvím výkonného střídače dostatek energie a umožnit tím využití plného výkonu dobíjecí stanice, případně i několika stanic současně.

Společnost Foxconn DRC a její obchodní organizace pro oblast energetiky FITA Energy Solutions společně ve dnech 15. - 18. 11. 2018 na e-SALONu v PVA Letňanech představily kombinované řešení infrastruktury dobíjecích stanic a bateriových systémů pro elektromobily.

"Vývoj elektromobilů jde velkými kroky dopředu, což potvrdily počty modelů, které na e-SALONu automobilky vystavovaly. V pozadí však zůstávají otázky týkající se komplexního řešení dobíjecí infrastruktury, kdy již nyní nejen v České republice, ale i v jiných částech Evropy pociťujeme, že energetická přenosová soustava, resp. její koncová přípojná místa nejsou na masový rozvoj elektromobility připravena. Naše společnost jako jedna z prvních na veletrhu e-SALON představila plně funkční řešení v reálném provozu se dvěma dobíjecími stanicemi s výkonem 50 kW a řídicím software," říká Stanislav Cingroš, výkonný ředitel společnosti FITA Energy Solutions.

Prezentace tohoto řešení měla premiéru právě na e-SALONu, kde FITA Energy Solutions jako jediná předvedla nabíjení současně dvou elektromobilů plnou rychlostí. Dobití obou automobilů netrvalo déle než 30 minut. Je nutné zdůraznit, že výchozí příkon výstavního místa byl pouhých 41 kW.

FITA Energy Solutions nabízí komplexní řešení přizpůsobené konkrétnímu přípojnému místu dobíjení. K tomu využívá analytický model pro stanovení optimální kapacity úložiště, doporučení výkonu jednotlivých komponent systému a návrhu velikosti a počtu dobíjecích stanic.

Celý systém je spravován prostřednictvím cloudové platformy Cygnus, která řídí samotné dobíjení, monitoruje jednotlivá přípojná místa a umožňuje kombinaci s dalšími aplikacemi jako např. regulace přenosové sítě, virtuální elektrárna a další.

V představeném řešení je navíc integrován platební terminál umožňující platbu i neregistrovaným uživatelům obyčejnou platební kartou. Platforma Cygnus pak eviduje platební transakce, které mohou využít billingové systémy provozovatele.

Velmi zajímavý je obchodní model, který společnost FITA Energy Solutions nabízí. Ten je postaven mimo jiné na dlouhodobém pronájmu celé dobíjecí infrastruktury včetně podpory software formou služby, a tím umožňuje provozovatelům dobíjecích stanic lépe rozložit investiční náklady v čase.

Článek Foxconn DRC s.r.o. ze dne středa 28. listopadu 2018

Další články od Foxconn DRC s.r.o.

Pronájem dobíjecí infrastruktury šetří čas i peníze provozovatelů

Bateriový systém pro ukládání energie na veletrhu e-SALON