logo Hewlett Packard Enterprise

Výzkumný program Měsíční mise NASA Artemis s podporou superpočítače HPE

Výzkum pomáhá v přípravě na bezpečný a úspěšný vesmírný let s lidskou posádkou, který je plánován v rámci mise NASA Artemis se zahájením v roce 2024. Superpočítač Aitken bude využívat procesory AMD EPYC druhé generace, které poskytují pokročilý výpočetní výkon pro podporu probíhajících výzkumů.

Společnost HPE současně v prosinci 2019 oznámila další vylepšení superpočítače NASA Aitken o systémy HPE Apollo, které byly účelně vytvořeny pro modelování simulací náročných na výpočetní výkon.

Rozšíření výpočetní síly bude nasazeno v lednu 2021 a podpoří probíhající výzkum NASA pro simulaci a modelování proudění tekutin (CFD), které je zásadní pro pochopení aerodynamických aspektů.

Superpočítač Aitken pro NASA byl v srpnu 2019 s umístěním v modulárním datovém centru (MDC), které zvyšuje jeho efektivitu a výrazně snižuje spotřebu elektřiny a vody.

Spotřebuje pouze 16% energie potřebné k chlazení, čímž ušetří více než 100 tisíc dolarů v nákladech a 1,4 milionu kilowatthodin.

Aerodynamicka databáze pro možné události během separace

Inženýři NASA musí porozumět pravděpodobným událostem, které se mohou odehrát během oddělení startovacích raket od jádra vesmírné lodi Artemis. To je zásadní pro bezpečnost posádky a úspěch mise.

NASA superpočítačem zkoumá, co by se stalo, kdyby dvě pomocné startovací rakety (SRB), zasáhly během oddělovacího procesu střed lodi nebo sebe navzájem.

Pro simulaci a modelování všech proměnných během separační události musí NASA vyvinout aerodynamickou databázi, která bude obsahovat možné scénáře SRB raket.

Prostřednictvím simulací a modelováním proudění tekutin superpočítačem Aitken už vědci vyvinuli databázi 13 nezávislých proměnných, které vytvořily všechny možné události při oddělování.

Další rozšíření superpočítače umožní sestavit ještě podrobnější a komplexnější databázi pro bezpečnější let.

Startovní proces v Kennedyho vesmírném středisku

Mise Artemis má odstartovat v Kennedyho vesmírném středisku na ostrově Merritt na Floridě. Vědci NASA musí pochopit účinky přetlaku při zapalování (IOP) a přetlaku potrubí (DOP), které jsou způsobeny rychlou expanzi plynu z raketové trysky během startu.

Tým NASA Launch, Ascent, a Vehicle Aerodynamics (LAVA) prostřednictvím superpočítače Aitken využívá CFD k simulaci těchto vln a jejich interakci s nosnou raketou za účelem zkoumat případná nebezpečí pro misi.

Probíhající analýzy pomáhají inženýrům NASA pokročit v návrhu spouštěcího procesu. S rozšířeným superpočítačem Aitken získají výzkumníci další výpočetní výkon, ke zkrácení vývoje odpalovací rampy.

Další články k tématům - Aitken - Apollo - Artemis - databáze - Měsíc - modelování - NASA - raketa - simulace - superpočítač - výzkum

Článek Hewlett Packard Enterprise ze dne pondělí 4. ledna 2021

Další články od Hewlett Packard Enterprise