logo Hewlett Packard Enterprise

Edge computing a umělá inteligence HPE pomáhají urychlit průzkum vesmíru

HPE počítač Spaceborne Computer-2 (SBC-2) přináší na Mezinárodní vesmírnou stanici ISS výhodu v poskytování výpočtů s výsledky v reálném čase. Vesmírní průzkumníci tak budou moci na základě snadno dostupných dat měnit způsob, jakým provádějí výzkum, a zlepšit následné kroky.

Vyslání počítačového systému Spaceborne Computer-2 na oběžnou dráhu proběhlo v rámci 15. zásobovací mise Northrop Grumman (NG-15) k vesmírné stanici v sobotu 20. 2. 2021. Na Mezinárodní vesmírné stanici se bude SBC-2 používat následující 2 až 3 roky.

Výsledky různých experimentů ve vesmíru, na které astronauti a další pracovníci na palubě Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) dříve čekali měsíce, získají s použitím počítače SBC-2 od HPE během několika minut - ať už jde o zpracování lékařských snímků a sekvencováni DNA, nebo získání klíčových poznatků z množství vzdálených senzorů a satelitů.

Nadcházející spuštění systému SBC-2 navazuje na úspěch jeho předchůdce Spaceborne Computer, což byl koncept, který společnost HPE vyvinula a odstartovala ve spolupráci s NASA v roce 2017 pro provoz na ISS během jednoleté mise.

Cílem bylo otestovat, zda cenově dostupné, běžné používané komerční servery na Zemi, ale vybavené cíleně navrženými softwarovými funkcemi pro zvýšení jejich odolnosti, vydrží náročné vlivy během startu rakety do vesmíru a následně zda budou schopné bezproblémového provozu na ISS.

Edge computing a umělá inteligence

Spaceborne Computer-2 oproti původnímu systému nabídne dvakrát vyšší výpočetní výkon, a to díky cíleně vyvinutým výpočetním schopnostem edge computingu, využívající systém HPE Edgeline Converged Edge a servery HPE ProLiant pro příjem a zpracování dat z řady zařízení, včetně satelitů a kamer, a bude je zpracovávat v reálném čase.

Počítačový systém je vybaven grafickými výpočetními jednotkami (GPU) pro efektivní zpracování obrazově náročných dat vyžadujících vyšší rozlišení obrazu, jako jsou snímky polárních ledových záběrů na Zemi nebo lékařských rentgenových snímků. Funkce GPU budou také podporovat konkrétní projekty využívající techniky umělé inteligence a strojového učení.

Kombinovaná vylepšení systému Spaceborne Computer-2 navíc umožní astronautům eliminovat delší latenci a čekací doby spojené s odesíláním dat na Zemi a zpět, aby mohli řešit výzkum a okamžitě získat výsledky pro řadu projektů.

Možné projekty s využitím Spaceborne Computer-2 (SBC-2):

Článek Hewlett Packard Enterprise ze dne středa 24. února 2021

Další články od Hewlett Packard Enterprise