logo IBA CZ, s.r.o.

Chytré smlouvy s využitím blockchain technologií

Distribuovaná databáze nejdřív zjistí všechny podmínky smlouvy mezi zákazníkem a obchodníkem a pak za pomocí informací z jednotlivých uzlů sítě rozhodne, zda byly podmínky naplněny a autorizuje související platbu.

Jde o revoluční přístup, jehož využití v budoucnosti lze očekávat nejen v oblasti bankovnictví, ale i v ostatních odvětvích. Oblastí blockchainu se již zabývá i několik IT společností, které se snaží implementovat různé případy užití blockchainu do praxe.

Základní princip blockchainu

Z technického hlediska je blockchain popisován jako neustále narůstající řetězec chronologických záznamů (bloků), který je kryptograficky zabezpečen a je sdílen mezi všemi uživateli. Jde tedy o decentralizovanou veřejnou databázi neměnných zašifrovaných záznamů.

V kontextu kryptoměn si lze blockchain představit jako virtuální veřejnou účetní knihu, do které jsou zapisovány veškeré provedené transakce. Jednotlivé záznamy o transakcích jsou tvořeny nejen samotnými daty o dané transakci, ale také časovým razítkem a částí asymetrické šifry.

Aby byla zajištěna veřejná přístupnost, jsou kopie celého blockchainu (účetní knihy) uchovávány u všech uživatelů. Tím je zajištěna nejen neustálá dostupnost blockchainu, ale i jeho vyšší zabezpečení.

Jednou z klíčových charakteristik je ověřování ostatními uživateli. Aby byl záznam po svém vytvoření definitivně zařazen do blockchainu, musí být nejdříve zvalidován. Jakmile je jednou záznam ověřen a definitivně jako blok vložen do blockchainu, dojde k jeho distribuci mezi ostatní uživatele. Zároveň platí, že tento blok již nelze následně nijak upravit, či změnit.

Narůst investování do virtuálních měn napovídá, že v nadcházejících letech by se mohl kapitál v kryptoměnách pohybovat v násobných částkách, než je tomu dnes. Ruku v ruce s tím lze očekávat nárůst poptávky po použití blockchainu.

Článek IBA CZ, s.r.o. ze dne úterý 9. ledna 2018

Další články od IBA CZ, s.r.o.