logo IDC CEMA s.r.o.

IDC Datacenters Transformation Roadshow 2012

Stovka odborníků z celé republiky se setkala 15.5. 2012 v pražském Autoklubu ČR na konferenci IDC Datacenters Transformation Roadshow, která každoročně přináší informace o nejnovějších trendech a vývoji trhu v oblasti správy a ukládání dat.

Vedle prezentací zaměřených na současné nároky na moderní datová centra a jejich využití z hlediska virtualizace a cloud computingu zde byly představeny vize efektivní infrastruktury pro datová centra budoucnosti. Celý program pak osvěžila živá debata mezi účastníky a panelisty, jejímž stěžejním tématem byla big data a otázka, do jaké míry představují reálný problém pro české společnosti. V souvislosti s touto problematikou odborníci hovořili o nových směrech a možnostech v oblasti vyhodnocování nestrukturovaných dat i metodách jejich strukturování.

"Společnosti se potýkají s exponenciálním růstem objemu dat, k čemuž přispívá mimo jiné nárůst počtu výpočetním zařízení schopných online komunikace a podporujících tvorbu a zpracování dat. Hlavní výzvou se stává volba vhodné kombinace technologií a dostupných funkcionalit, která umožní zvládnout nárůst jak objemu dat, tak počtu a množství typů komunikujících zařízení, a to často s omezenými finančními zdroji a pod tlakem na zefektivňování správy datového centra", uvedl ve své prezentaci Pavel Roland, manager výzkumu IDC v regionu CEMA.

"Povaha ukládaných dat se mění, stejně jako jejich uživatelé. Zatímco dříve byla data jasně predikovatelná a strukturovaná, dnešní uživatelé vytváří a ukládají obrovské množství dat nestrukturovaných", říká Pavel Strašlipka, produktový manažer HP Storage. "HP zákazníkům nabízí kapacitně i výkonově škálovatelná, na standardech založená řešení využívající vyspělé technologie jako tenký provisioning, integrace s hypervisory nebo deduplikace. Snahou je umožnit zákazníkům efektivně přizpůsobovat infrastrukturu aktuálním potřebám."

Více informací o fenoménu big data a názory odborníků na něj vám přinese konference IDC Big Data and Business Analytics Forum 2012, která proběhne 20.11. 2012 v Praze.

Článek IDC CEMA s.r.o. ze dne úterý 22. května 2012

Další články od IDC CEMA s.r.o.