logo Intel Czech Tradings, Inc., organizační složka

Energeticky úsporné technologie výrazně snižují firemní náklady na provoz datových center

V horkém počasí se elektroměry roztáčejí na maximum všude tam, kde firmy mají vlastní datová centra s desítkami či stovkami serverů. Nutnost vyššího chlazení v letních teplotách výrazně prodražuje jejich celkový provoz. Firmy však mohou významně srazit náklady za elektrickou energii, pokud vsadí na nové energeticky úsporné technologie.

Už v případě střední firmy s patnácti pět let starými servery činí roční úspora jen v položce chlazení a napájení 255 tisíc korun, což je 93 %. Podle údajů společnosti Uptime Institute pořizovací výdaje na IT rok od roku klesají, zatímco celkové náklady na vlastnictví (TCO) zahrnující mimo jiné položku za energie nezadržitelně stoupají, některé zdroje hovoří až o šestinásobném růstu od roku 2000. Situace nabyla dříve nebývalých rozměrů.

"Suma za energii vynaloženou ročně na chlazení a napájení datového centra se může v některých případech blížit hodnotě samotného hardwaru," uvedl Petr Ulvr, obchodní manažer společnosti Intel.

Podle analýzy společnosti Intel pouze za chlazení a napájení běžných pět let starých serverů v počtu patnácti kusů v přepočtu na ceny firemní energie v ČR firma v průměru zaplatí 273 tisíc Kč. Takové množství serverů odpovídá v našich podmínkách například potřebám středně velké obchodní firmy s řádově 250 zaměstnanci. Řešení spočívá v přechodu na nové technologie, které jsou nejen mnohem výkonnější, ale také energeticky úspornější. V uvedené analýze by stejný výpočetní výkon jako patnáct starých serverů dodal jeden nový úsporný, jehož roční spotřeba za napájení a chlazení vyjde na 18 tisíc Kč, pouhých 7 % toho co předtím.

"S tím, jak cena energie poroste, management firem bude muset spotřebu sledovat ještě pozorněji," upozornil Petr Ulvr. "Účty za energii představují vedle výrobních nákladů a mezd třetí nejvyšší položku v podnikovém hospodaření. Navíc v řadě firem je elektřina vnímána jako poněkud neadresná položka, která není přímo spojována s činností IT oddělení, ačkoli se informační technologie mohou na její výši významně podílet. IT lidé se na rozdíl od nákladů spojených s nákupem a servisem informačních technologií nemusí cítit za tento účet nijak zodpovědni, takže nemají motivaci pravidelně investovat do nových a zároveň úspornějších zařízení," dodal Petr Ulvr.

S tímto názorem se shoduje Martin Puš, ředitel společnosti Emerson Network Power, která se vedle dodávek infrastruktury pro ICT zabývá také audity a monitorováním elektrické energie v ICT prostorách českých firem. "Informační technologie jsou ve firmách největším žroutem energie, proto musí manažeři mnohem podrobněji analyzovat spotřebu v této oblasti. Stav domácího IT skýtá vzhledem k úsporám nepřeberné možnosti, protože řada serveroven a datacenter má obrovské rezervy především v chlazení či distribuci napájení."

Například co se týče distribuce napájení, ve většině firem se Martin Puš a jeho kolegové setkávají se stavem, který připomíná spíše klubko prodlužovaček než inteligentní rozvody, umožňující přesně monitorovat spotřeby a zatížení. Celkový potenciál úspor v důsledku využívání nových technologií v datacentrech odhaduje Martin Puš na úrovni až 50 % stávajících provozních nákladů.

My Češi jsme nároční - přinejmenším energeticky ...

Hlad po elektřině roste a s ním i její cena - v roce 2011 to bude cca o 10 %. Podle analýzy Českého statistického úřadu energetická náročnost české ekonomiky dlouhodobě sice klesá, ale je stále o 40 % vyšší, než činí průměr celé EU. A co víc, pokles náročnosti ve fyzických jednotkách je eliminován rostoucí cenou energií.

"Česká ekonomika se sice díky domácím zdrojům vyznačuje relativně nízkou mírou energetické závislosti, avšak její závislost na dovozu energetických zdrojů roste a postupně klesá její aktivní saldo vývozu elektrické energie. Na těchto tendencích mohou alternativní zdroje energie změnit jen relativně málo. Jedno ze dvou hlavních strategických východisek v této situaci proto leží v úsporách energií," uvedl Václav Kupka, analytik útvaru statisticko-ekonomických analýz Českého statistického úřadu.

Významnou roli v úsporách energie a omezení skleníkových plynů mohou sehrát informační technologie. Samo odvětví ICT sice podle zprávy společnosti McKinsey reprezentuje pouhá 2 % celkových uhlíkových emisí (pro lepší představu současná spotřeba světově provozovaných datových center z hlediska emisí CO2 odpovídá emisím z celosvětového provozu letecké dopravy ), ale jejich implementace může přispět k odhadovanému omezení o 15 % těchto emisí ve všech odvětvích.

Společnost Intel vyčíslila dopad očekávaných vylepšení svých mikropocesorů určených pro osobní počítače. "Ačkoli počet osobních počítačů na světě se zvýšil na 2 miliardy, jejich roční spotřeba energie klesne na polovinu. Výpočetní výkon počítačů se přitom současně zvýší sedmnáctkrát ," uvedl Evžen Pavlovský, Business Development Manager Intelu pro střední a východní Evropu.

Souvisejícím tématem energeticky úsporných technologií a způsoby, jak významně snížit účty firem i domácností za provoz počítačů, se zabývá tisková zpráva společnosti Intel Firmy mohou srazit své účty za elektřinu o desítky tisíc korun, ale většina z nich toho nevyužívá.

Článek Intel Czech Tradings, Inc., organizační složka ze dne čtvrtek 22. července 2010

Další články od Intel Czech Tradings, Inc., organizační složka

BYOD v českých firmách stále s obavami

SDI řešení Intel zrychlují přechod do firemního cloudu

Připravte se na boj s bezpečnostními hrozbami budoucnosti

Bezplatné kurzy pro profesionální rozvoj s Intel Learning Studio

WiFi Free jen na vlastní nebezpečí

Nová IoT platforma pro chytrá a propojená zařízení

Počítače po práci nevypíná třetina zaměstnanců českých firem

Počítač Intel Education 2in1

Nové procesory Intel Xeon zrychlují zpracování velkého objemu dat

Počítače do kabelky preferují ženy v průzkumu Intel

Mobilní novinky od Intelu

Nová řada procesorů Intel Atom S1200

Ultrabooky s dotykovým ovládáním

Bezdrátová budoucnost: sítě v cloudu s rádiovým přístupem

Čtyřjádrové procesory třetí generace Intel Core

Intel SBA: počítačové řešení pro malé firmy

SSD 520: nejrychlejší a nejvýkonnější SSD disk Intel

Partnerství Intel a Motorola Mobiliy: zaměřeno na vývoj a prodej chytrých telefonů

Procesory Intel Atom: nové funkce a delší životnost baterie

Intel představuje dva nové šestijádrové a dvanáctivláknové procesory pro desktopy

Výpočetní technika pokořuje nové hranice

Ultrabook nabídne nejvyšší uživatelský komfort

Intel a Google spolupracují na optimalizaci budoucích verzí platformy Android

Ultrabook: novou kategorii mobilních počítačů podpoří fond Intel Capital

Česko propadlo sociálním sítím

Intel nabídne do konce roku 2020 výpočetní výkon na exaskalární úrovni

Ultrabook: nová kategorie tenkých a lehkých počítačů pro většinového uživatele

Literární soutěž o nejlepší sci-fi povídku zná své vítěze

Intel zveřejňuje Zprávu o firemní odpovědnosti za rok 2010

Čeští studenti excelovali na největší světové soutěži pro mladé vědce Intel ISEF

3D tranzistor Tri-Gate: úspory elektrické energie a zvýšení výkonu

60 let inovací ve vývoji tranzistorů

Finále celosvětové soutěže Intel ISEF s účastí českých studentů

Intel Challenge Europe 2011: přihlaste se do prvního kola soutěže

NAND Flash 20nm: nejvyspělejší technologie od Intel a Micron

Procesory Intel Xeon: nový standard pro high-endové počítačové aplikace

SSD 320 Series: třetí generace SSD disků Intel

Literární soutěž Intel na téma: Umělá inteligence za čtyřicet let

Intel SSD 510: nová řada SSD disků s podporou SATA s propustností 6Gbps

Intel Thunderbolt: technologie pro nejrychlejší připojení osobního počítače

FAB 42: nová továrna Intel v Arizoně

Intel a PRE společně budují moderní energetické sítě

Intel Medfield: nový procesor pro mobilní telefony vyrobený 32nm technologií

Intel zjednodušuje datová centra

will.i.am: ředitel pro kreativní inovace Intel

Technologické trendy roku 2011

Intel představuje novou řadu SSD disků Intel 310

Intel Anti-Theft: kladivo na zloděje notebooků

Intel Atom E600C: první konfigurovatelná řada procesorů

SSD disky Intel: ceny klesají