logo Intel Czech Tradings, Inc., organizacní složka

Intel investuje do oblasti solární energie

Intel Capital, Cogentrix Energy, PCG Clean Energy and Technology Fund a Solon AG společně investují do nově vzniklé firmy SpectraWatt, zaměřené na výrobu solárních článků.

Společnost Intel se rozhodla stimulovat vývoj obnovitelných zdrojů energie a poptávku po nich. Proto vyčlenila část klíčových aktiv ze skupiny New Business Initiatives a zakládá SpectraWatt Inc. V čele investičních aktivit stojí Intel Capital, globální investiční organizace společnosti Intel. Investice má celkovou hodnotu 50 milionů dolarů.

K iniciativě Intelu se připojily i další subjekty :

Ukončení transakce je očekáváno ve druhém čtvrtletí roku 2008.

SpectraWatt bude vyrábět a dodávat fotočlánky výrobcům solárních modulů. Mimo pokročilé technologie solárních článků se SpectraWatt zaměří i na inovace současných výrobních procesů a postupů, které sníží náklady na fotovoltaický proces výroby elektrické energie. V druhé polovině roku 2008 zahájí SpectraWatt v Oregonu výstavbu nové výrobní haly, která bude přímo určena pro výzkum pokročilých technologií. První dodávky pak lze očekávat v polovině roku 2009.

"Technologie od SpectraWattu jsou skvělým příkladem podnikatelských aktivit uvnitř Intelu," říká Arvind Sodhani, výkonný viceprezident společnosti Intel a prezident Intel Capital. "Jde o důležitou investici Intel Capital v rostoucím "zeleném" segmentu, těšíme se na spolupráci se společnosti SpectraWatt i podporu její expanze."

Solární články jsou částmi komplexního systému pro výrobu solární energie zodpovědného za přeměnu slunečního světla na elektřinu. Velikost segmentu trhu koncových spotřebitelů solární energie byla v roce 2007 přibližně 30 miliard dolarů. Podle společnosti Photon Consulting jde o 50procentní nárůst oproti roku 2006. V budoucnu je očekáván 30procentní až 40procentní meziroční růst. Důvodem je hlavně přiblížení úrovně ceny solární energie ceně energie z tradičních zdrojů. V současnosti se cena solární energie pohybuje přibližně na dvojnásobku této ceny.

Společnost Intel dlouhodobě podporuje a zavádí energeticky úsporné technologie u svých výrobků i ve výrobních procesech. Výsledky práce malé interní obchodní skupiny jsou tedy plně v souladu s celofiremní filozofií ochrany životního prostředí i snahou trvale vyhledávat nové obchodní příležitosti. Intel je zároveň na nejlepší cestě k výraznému snížení emisí skleníkových plynů. V letech 2004 – 2010 by toto snížení mělo dosáhnout úctyhodných 30 procent.

Nedávno Intel uvedl na trh bezolovnaté a bezhalogenové mikroprocesory a vévodí rovněž seznamu „Green Power“ agentury EPA (Environmental Protection Agency) jako největší nákupčí obnovitelných energetických kreditů.

"Vytvoření SpectraWattu je na trhu obnovitelných energií důležitým krokem vpřed," říká Andrew B. Wilson, CEO společnosti SpectraWatt a bývalý generální ředitel skupiny Intel New Business Initiatives. "Je nám ctí spolupracovat s našimi partnery na tak důležitém společném úkolu, jakým je dlouhodobá národní energetická nezávislost."

"Jsme hrdí na to, že můžeme být součástí tohoto nového vzrušujícího projektu," konstatuje Thomas Krupke, CEO společnosti Solon AG. "Se zkušenostmi a odhodláním, jimiž přispějí všechny zúčastněné firmy, si můžeme být jistí tím, že společného cíle dosáhneme a oblast solárních energií pozvedneme na další, vyšší úroveň."

O společnosti Intel Capital

Intel Capital, investiční program společnosti Intel Corporation, se zaměřuje na investice (equity investments) do společností podnikajících v oblasti inovativních technologií. Intel Capital investuje do řady společností z různých oborů - hardware, software, služby, domácí spotřebitelé, mobility, spotřebitelé na internetu, výroba polovodičů a laboratorní technika. Od roku 1991 investoval Intel Capital již více než 7,5 miliardy USD do přibližně tisíce společností ve více než 45 zemích světa. Za tu dobu bylo asi 212 společností z portfolia odkoupeno jinými společnostmi či prošly fúzemi. Akcie 168 firem se začaly veřejně obchodovat na burzách po celém světě. Jen v uplynulém roce investoval Intel Capital více než 639 milionů USD do 166 obchodních transakcí, přičemž asi 37 procent investic směřovalo mimo Spojené státy.

O Cogentrix Energy, LLC

Cogentrix Energy, LLC, dceřiná společnost The Goldman Sachs Group Inc., je hlavním vlastníkem a operátorem nezávislých energetických zdrojů v Severní Americe. Cogentrix je primární platformou Goldman Sachs pro vývoj a provoz konvenčních i obnovitelných metod tvorby elektrické energie v Severní Americe i na mezinárodních trzích.

O The Goldman Sachs Group, Inc.

Goldman Sachs je přední globální společnost nabízející komplexní škálu služeb v oblasti investičního bankovnictví, cenných papírů a správy investic. Do širokého mezinárodního spektra jejích klientů patří nejen velké společnosti, ale i finanční instituce, vlády a jedinci s velkým majetkem (high net worth individual – HNWI). Společnost byla založena v roce 1869 a je jednou z nejstarších a největších investičních bankovních institucí. Ředitelství má v New Yorku, kanceláře v Londýně, Frankfurtu, Tokiu, Hongkongu a dalších předních finančních centrech po celém světě.

O PCG Clean Energy and Technology Fund

PCG Clean Energy and Technology Fund je investičním nástrojem určeným k investicím napříč spektrem zdrojů a technologií spojených s tvorbou čisté energie. Fond je spravován zeleným týmem z PCG Asset Management, který prostřednictvím kombinace fondu fondů, separátních účtů a dozorčích vztahů dohlíží na závazky v hodnotě více než 15 miliard dolarů. Fond má sídlo v La Jolla v Kalifornii.

O Solon AG

SOLON AG für Solartechnik je jedním z největších evropských výrobců solárních modulů a vedoucím dodavatelem fotovoltaických systémů pro velké solární elektrárny. SOLON Group má pobočky v Německu, Rakousku, Itálii, Švýcarsku a ve Spojených státech a globálně zaměstnává přes 700 lidí. Hlavní obchodní činností SOLON Group je výroba solárních modulů různých výkonnostních kategorií a kompletních fotovoltaických systémů pro konstrukci solárních elektráren.

Článek Intel Czech Tradings, Inc., organizacní složka ze dne pátek 20. června 2008

Další články od Intel Czech Tradings, Inc., organizacní složka

BYOD v českých firmách stále s obavami

SDI řešení Intel zrychlují přechod do firemního cloudu

Připravte se na boj s bezpečnostními hrozbami budoucnosti

Bezplatné kurzy pro profesionální rozvoj s Intel Learning Studio

WiFi Free jen na vlastní nebezpečí

Nová IoT platforma pro chytrá a propojená zařízení

Počítače po práci nevypíná třetina zaměstnanců českých firem

Počítač Intel Education 2in1

Nové procesory Intel Xeon zrychlují zpracování velkého objemu dat

Počítače do kabelky preferují ženy v průzkumu Intel

Mobilní novinky od Intelu

Nová řada procesorů Intel Atom S1200

Ultrabooky s dotykovým ovládáním

Bezdrátová budoucnost: sítě v cloudu s rádiovým přístupem

Čtyřjádrové procesory třetí generace Intel Core

Intel SBA: počítačové řešení pro malé firmy

SSD 520: nejrychlejší a nejvýkonnější SSD disk Intel

Partnerství Intel a Motorola Mobiliy: zaměřeno na vývoj a prodej chytrých telefonů

Procesory Intel Atom: nové funkce a delší životnost baterie

Intel představuje dva nové šestijádrové a dvanáctivláknové procesory pro desktopy

Výpočetní technika pokořuje nové hranice

Ultrabook nabídne nejvyšší uživatelský komfort

Intel a Google spolupracují na optimalizaci budoucích verzí platformy Android

Ultrabook: novou kategorii mobilních počítačů podpoří fond Intel Capital

Česko propadlo sociálním sítím

Intel nabídne do konce roku 2020 výpočetní výkon na exaskalární úrovni

Ultrabook: nová kategorie tenkých a lehkých počítačů pro většinového uživatele

Literární soutěž o nejlepší sci-fi povídku zná své vítěze

Intel zveřejňuje Zprávu o firemní odpovědnosti za rok 2010

Čeští studenti excelovali na největší světové soutěži pro mladé vědce Intel ISEF

3D tranzistor Tri-Gate: úspory elektrické energie a zvýšení výkonu

60 let inovací ve vývoji tranzistorů

Finále celosvětové soutěže Intel ISEF s účastí českých studentů

Intel Challenge Europe 2011: přihlaste se do prvního kola soutěže

NAND Flash 20nm: nejvyspělejší technologie od Intel a Micron

Procesory Intel Xeon: nový standard pro high-endové počítačové aplikace

SSD 320 Series: třetí generace SSD disků Intel

Literární soutěž Intel na téma: Umělá inteligence za čtyřicet let

Intel SSD 510: nová řada SSD disků s podporou SATA s propustností 6Gbps

Intel Thunderbolt: technologie pro nejrychlejší připojení osobního počítače

FAB 42: nová továrna Intel v Arizoně

Intel a PRE společně budují moderní energetické sítě

Intel Medfield: nový procesor pro mobilní telefony vyrobený 32nm technologií

Intel zjednodušuje datová centra

will.i.am: ředitel pro kreativní inovace Intel

Technologické trendy roku 2011

Intel představuje novou řadu SSD disků Intel 310

Intel Anti-Theft: kladivo na zloděje notebooků

Intel Atom E600C: první konfigurovatelná řada procesorů

SSD disky Intel: ceny klesají