logo Intel Czech Tradings, Inc., organizacní složka

Intel představil druhou generaci svého vzdělávacího netbooku Classmate PC určeného pro studenty na celém světě

Na IDF v Šanghaji zástupci společností oznámili novou strategickou investici do firmy SpikeSource a představili program pro certifikaci softwaru Intel® Certified Solutions.

Společnost Intel dnes na mezinárodní konferenci IDF představila nový design svých počítačů Classmate PC. Ve svém příspěvku prohlásil Andrew Chien, viceprezident divize Intel Corporate Technology Group a ředitel Intel Research, že Classmate PC je cenově dostupnou, plně funkční a odolnou počítačovou platformou zaměřenou především na využití internetu. Tyto uživatelsky přívětivé počítače mají možnost bezdrátového připojení, nabízejí delší životnost baterie, mají klávesnici odolnou proti vodě a v případě pádu vydrží větší nárazy. Společnost Intel tuto kategorii počítačů nazývá netbooky.

Společnost Intel navrhla počítač tak, aby výrobci měli volnou ruku ve vytváření různých modelů laptopu podle účelu vzdělávání. Nový návrh Classmate PC je nejnovějším inovačním a vzdělávacím nástrojem, který mohou využívat rodiče a učitelé po celém světě. S pomocí moderní technologie, nových počítačů a neomezeného přístupu k internetu tak mají možnost lépe vzdělávat své studenty.

"Pouhých pět procent dětí na světě má přístup k počítači a internetu," upozornil Chien. "Oblast vzdělání je zářným příkladem toho, jak technologie zlepšují naše životy. Na vlastní oči jsme viděli, jak technologie pomáhá učitelům vytvářet zábavnější a efektivnější učební osnovy. Také nás dojalo nadšení dětí inspirovaných touto technologií. Classmate PC společnosti Intel je jednou z cest, jak podporujeme snahy IT odvětví o šíření technologických výhod do oblasti globálního vzdělávání dětí."

Druhá generace Classmate PC je postavena na procesoru Intel® Celeron® M, nabízí bezdrátovou Wi-Fi 802.11b/g a další síťové funkce. Nejlepší z těchto netbooků disponuje 9palcovým LCD displejem, šestičlánkovou baterií, 512 MB operační paměti, úložištěm v podobě 30 GB pevného disku a integrovanou webovou kamerou. Počítač Intel Classmate PC podporuje Microsoft Windows XP a různé varianty operačního systému Linux. S předinstalovaným softwarovým vzdělávacím balíčkem jsou tyto netbooky ideální pro vzdělávací účely ve třídách. Software a další obsah bude k dostání ve více než osmi jazycích.

Přes osmdesát dodavatelů softwaru a hardwaru, poskytovatelů obsahu, poskytovatelů vzdělávacích služeb a místních OEM výrobců spolupracovalo se společností Intel, aby vytvořili kompletní infrastrukturu pro podporu počítačů Intel Classmate PC. Tito partneři rovněž nechyběli na dnešním uvedení nového počítače v Šanghaji.

Andrew Chien také oznámil, že budoucí počítače Intel Classmate PC budou postaveny na procesoru Intel® Atom™. Jde o energeticky velmi efektivní, levný počítačový čip, který poskytuje podporu bezdrátového připojení malým výpočetním zařízením, jako jsou právě netbooky.

Vylepšený Classmate PC, počítač dětské velikosti, bude distribuován v rámci programu Intel World Ahead. Jedná se o globální iniciativu zaměřenou na šíření přístupu uživatelů k digitálním technologiím a vzdělávacím možnostem.

Digitální transformace

Chien hovořil rovněž o tom, že Classmate PC druhé generace je důkazem digitální transformace, která dle jeho názoru právě probíhá. Zmínil se také o několika dalších digitálních pokrocích včetně využití kaskádového křemíkového laseru Raman jako levného detektoru metanu. Promluvil o nové technologii pro správu napájení celé řady různých platforem, která výrazně zlepšuje energetickou úspornost. Věnoval se nastupujícímu využití digitalizace v oblasti spotřební elektroniky. V této souvislosti předvedl osobního robota jménem "Fuwa", vyvinutého na univerzitě Fudan, a lehký terénní fotoaparát společnosti ReFocus Imaging.

Také architektura společnosti Intel se postupně transformuje. Zvyšuje se počet jader v procesorech pro mainstreamový i paralelní computing. Tento proces bude vyžadovat nové programovací techniky a jazyky přímo v jádru výzkumného programu Intel’s tera-scale computing research program. Chien spolu se Zhangem Xiajou, CTO společnosti Neusoft Co., předvedl Ct, což je nový paralelní programovací jazyk vyvinutý výzkumným oddělením společnosti Intel. Jeho cílem je udělat programování pro více jader mnohem efektivnějším, než je možné dnes. Chien řekl, že výzkum společnosti Intel je připraven využít šance i postavit se výzvám, které s sebou přinese digitální transformace.

Renee James : Platforma Intel se otvírá novým softwarovým možnostem

Na IDF vystoupila Renee James, viceprezidentka a generální ředitelka divize Intel Software and Solutions Group, a nastínila kritickou roli softwaru a jeho malou schopnost plně využívat možností hardwaru. Mezi důležité a nejrychleji rostoucí odvětví vývoje softwaru zařadila vizuální computing a oblast mobilních aplikací pro MID zařízení. Dále představila nástroj podporující přístroje MID Intel® C++ Software Development Tool Suite pro operační systém Linux.

Renee James také představila program Intel® Certified Solutions. Tato nová služba pro testování a validaci softwaru umožní členům iniciativy Intel® Software Partner Program přicházet s vysoce kvalitními řešeními. Ta budou certifikovaná a budou splňovat přísné standardy v oblasti bezpečnosti, interoperability a udržovatelnosti a navíc budou optimalizovaná pro technologie společnosti Intel. Nová nabídka služby, kterou poskytuje firma SpikeSource, pomůže dodavatelům softwaru snížit náklady na vývoj a produkovat důvěryhodnější řešení, která budou dobře a spolehlivě fungovat na platformách Intel. V souvislosti s touto certifikační iniciativou učinila globální investiční organizace Intel Capital dodatečnou investici 10 milionů dolarů do SpikeSource. První investice Intel Capital do SpikeSource proběhla v roce 2005 a pomohla společnosti dostat se do povědomí zákazníků. Společnost Intel a SpikeSource budou zpočátku službu nabízet pouze omezenému počtu zájemců. S větším rozšířením se však počítá ještě letos.

Intel ve spojení s Epic Games spustil soutěž "$1 Million Intel Make Something Unreal Contest" pro ambiciózní herní vývojáře. Cílem je vytvořit modifikace (mody) pro počítačovou verzi hry „Unreal Tournament 3“. Lákadla pro vítěze a úspěšné tvůrce je odměna 1 milion dolarů, licence na využívání Unreal Engine 3 a další peněžité a věcné ceny. Mezi nimi nechybí ani produkty Intel® pro vývoj softwaru (Intel® Software Development Products) a high-endové počítače se čtyřjádrovými procesory Intel® Core™ 2 Extreme.

Článek Intel Czech Tradings, Inc., organizacní složka ze dne čtvrtek 3. dubna 2008

Další články od Intel Czech Tradings, Inc., organizacní složka

BYOD v českých firmách stále s obavami

SDI řešení Intel zrychlují přechod do firemního cloudu

Připravte se na boj s bezpečnostními hrozbami budoucnosti

Bezplatné kurzy pro profesionální rozvoj s Intel Learning Studio

WiFi Free jen na vlastní nebezpečí

Nová IoT platforma pro chytrá a propojená zařízení

Počítače po práci nevypíná třetina zaměstnanců českých firem

Počítač Intel Education 2in1

Nové procesory Intel Xeon zrychlují zpracování velkého objemu dat

Počítače do kabelky preferují ženy v průzkumu Intel

Mobilní novinky od Intelu

Nová řada procesorů Intel Atom S1200

Ultrabooky s dotykovým ovládáním

Bezdrátová budoucnost: sítě v cloudu s rádiovým přístupem

Čtyřjádrové procesory třetí generace Intel Core

Intel SBA: počítačové řešení pro malé firmy

SSD 520: nejrychlejší a nejvýkonnější SSD disk Intel

Partnerství Intel a Motorola Mobiliy: zaměřeno na vývoj a prodej chytrých telefonů

Procesory Intel Atom: nové funkce a delší životnost baterie

Intel představuje dva nové šestijádrové a dvanáctivláknové procesory pro desktopy

Výpočetní technika pokořuje nové hranice

Ultrabook nabídne nejvyšší uživatelský komfort

Intel a Google spolupracují na optimalizaci budoucích verzí platformy Android

Ultrabook: novou kategorii mobilních počítačů podpoří fond Intel Capital

Česko propadlo sociálním sítím

Intel nabídne do konce roku 2020 výpočetní výkon na exaskalární úrovni

Ultrabook: nová kategorie tenkých a lehkých počítačů pro většinového uživatele

Literární soutěž o nejlepší sci-fi povídku zná své vítěze

Intel zveřejňuje Zprávu o firemní odpovědnosti za rok 2010

Čeští studenti excelovali na největší světové soutěži pro mladé vědce Intel ISEF

3D tranzistor Tri-Gate: úspory elektrické energie a zvýšení výkonu

60 let inovací ve vývoji tranzistorů

Finále celosvětové soutěže Intel ISEF s účastí českých studentů

Intel Challenge Europe 2011: přihlaste se do prvního kola soutěže

NAND Flash 20nm: nejvyspělejší technologie od Intel a Micron

Procesory Intel Xeon: nový standard pro high-endové počítačové aplikace

SSD 320 Series: třetí generace SSD disků Intel

Literární soutěž Intel na téma: Umělá inteligence za čtyřicet let

Intel SSD 510: nová řada SSD disků s podporou SATA s propustností 6Gbps

Intel Thunderbolt: technologie pro nejrychlejší připojení osobního počítače

FAB 42: nová továrna Intel v Arizoně

Intel a PRE společně budují moderní energetické sítě

Intel Medfield: nový procesor pro mobilní telefony vyrobený 32nm technologií

Intel zjednodušuje datová centra

will.i.am: ředitel pro kreativní inovace Intel

Technologické trendy roku 2011

Intel představuje novou řadu SSD disků Intel 310

Intel Anti-Theft: kladivo na zloděje notebooků

Intel Atom E600C: první konfigurovatelná řada procesorů

SSD disky Intel: ceny klesají