logo Intel Czech Tradings, Inc., organizacní složka

Intel předvedl sedmdesát projektů počítačové budoucnosti

Ve svých laboratořích má společnost Intel rozpracováno více než 70 projektů, které mohou značně ovlivnit budoucí způsob využívání informačních technologií. Mezi nimi jsou například návrh "myslícího" automobilu, hlasové ovládání mobilních zařízení či nový systém napájení počítačů snižující jejich spotřebu až o 50 procent.

Ve stejných laboratořích v 90. letech vznikala technologie USB, která dnes v téměř každé domácnosti propojuje počítač s příslušenstvím, jakým je tiskárna, klávesnice či fotoaparát.

Mountain View, Kalifornie, 16. června 2008 – Společnost Intel odhalila v kalifornském Muzeu počítačové historie více než 70 projektů, na kterých ve svých laboratořích právě pracuje. Projekty spadají do různých odvětví : od ochrany životního prostředí, přes zdravotnictví až po bezdrátové mobilní technologie. Do výzkumných projektů společnost Intel ročně investuje okolo 6 miliard dolarů.

Intel nastínil, jak mohou dnešní investice do výzkumu dramaticky ovlivnit vývoj technologií během příštích pěti let. Podle vedoucí technologického oddělení společnosti Intel Justina Rattnera se díky novým technologiím změní způsob, jakým lidé komunikují s počítačem.

Vizuální computing: automobily mohou vidět

Procesory, které bude v budoucnu vyrábět společnost Intel, ať už několikajádrové či mnohajádrové, povedou k masivnímu rozšíření paralelního computingu. Tento způsob souběžného zpracování dat umožňuje zpracovávat mnoho úloh najednou. Takové paralelní výpočty rozšiřují možnosti vizuálního computingu. „Dočkáme se tak dokonale realistického ztvárnění objektů v 3D prostředí či okamžitých analýz videozáznamů. Komunikace mezi lidmi a jejich přístroji bude přirozenější a snazší,“ řekl Pavel Svoboda.

Společnost Intel, společně s firmou Neusoft, předvedla speciální aplikaci, která dává automobilům zrak. Systém využívá kamery stejným způsobem, jakým člověk používá oči, a vícejádrové procesory přebírají roli mozku. Automobily budoucnosti tak získávají schopnost mnohem přesněji identifikovat ostatní, kriticky se přibližující vozidla nebo chodce. Mohou tak vyslat řidiči odpovídající varování nebo automaticky provést kroky nutné k zamezení nehody.

Snižováním spotřeby ke zlepšení životního prostředí

Vědci chtějí pokračovat nejen ve zvyšování výkonu procesorů, ale také ve výrazném snižování jejich spotřeby a energetické náročnosti. Specialisté z výzkumu a vývoje společnosti Intel zkoumají novou techniku správy napájení (power management). Ta by mohla zcela změnit způsob napájení budoucích počítačů založených na architektuře Intel.

Technologie blízké budoucnosti se nazývá "Platform Power Management" (platforma správy napájení). Průběžně monitoruje změny v činnosti počítače a inteligentně snižuje (nebo zcela vypíná) dodávku energie do těch částí systému, které zrovna nejsou využívány, například USB portů. První zkoušky této technologie ve stavu, kdy se počítač nachází ve stavu nečinnosti či je mírně vytížen, vykázaly energetické úspory převyšující 30 procent. "V průběhu několika příštích let vědci společnosti Intel předpokládají dosažení až 50procentní úspory - nehledě na to, zda je počítač nečinný či plně vytížený," dodal Pavel Svoboda. Nová platforma správy napájení by jednou mohla přinést výhody celé škále produktů Intel, od mobilních internetových zařízení (MID) až po servery s velkým výkonem.

Hlasové ovládání mobilních počítačů ulehčí práci

Ve světě roste poptávka po výkonných kapesních počítačích, které se co do možností využití vyrovnají laptopům nebo stolním počítačům. Vědci společnosti Intel proto zkoumají i technologie, které mobilním internetovým zařízením umožní komunikovat se svým okolím - vnímat ho tak, aby uživatel nebyl omezen ani malými rozměry přístroje.

Pro kapesní mobilní zařízení je velmi vhodné využívat například hlasové ovládání, které kompenzuje omezené vstupní a výstupní kanály dané velkostí přístroje. Vědci společnosti Intel předvedli hlasové rozhraní, schopné vytvořit spojení mezi dvěma mobilními přístroji a bezdrátovým displejem. Cílem bylo umožnit sdílení zdrojů a služeb. Zákazníci tak například mohou hlasem zadávat při prohlížení fotek z dovolené povely k synchronizaci svého mobilního zařízení s televizní obrazovkou.

Populární technologie budoucnosti mývají někdy skromné začátky

Oblast vývoje a výzkumu je pro společnost Intel velmi důležitá. Například současná novinka, procesor Intel Atom, který je určen pro pohon výkonných kapesních počítačů, má prapůvod ve velmi malém projektu s kódovým jménem "Snocone". Věnoval se návrhu nízkonapěťového procesoru založeného na architektuře Intel. Ze stejných laboratoří, kde v 90. letech vznikalo rozhraní USB, byly vyvinuty i technologie použité v procesorové platformě Intel® vPro™, která je určena pro vzdálenou správu podnikových počítačů.

"Stovky vědců společnosti Intel v úzké spolupráci s dalšími technologickými společnostmi, vědci, univerzitami a vládami způsobí během příštích pěti let významné změny," řekl vedoucí technologického oddělení společnosti Intel Justin Rattner. Vzorové projekty, které je možné v muzeu dnes zhlédnout, v kombinaci s dvojnásobnými investicemi do vědy a výzkumu, urychlí vznik nových objevů. "Zdokonalí zdravotnickou péči, zlepší životní prostředí a podpoří pokrok v oblasti vizuálního computingu. V neposlední řadě také přinesou požitek z bezdrátového internetu v jakémkoliv zařízení, které si sami vyberete, ať už jste kdekoli na světě," uzavřel tiskový mluvčí společnosti Intel Pavel Svoboda.

Článek Intel Czech Tradings, Inc., organizacní složka ze dne pondělí 16. června 2008

Další články od Intel Czech Tradings, Inc., organizacní složka

BYOD v českých firmách stále s obavami

SDI řešení Intel zrychlují přechod do firemního cloudu

Připravte se na boj s bezpečnostními hrozbami budoucnosti

Bezplatné kurzy pro profesionální rozvoj s Intel Learning Studio

WiFi Free jen na vlastní nebezpečí

Nová IoT platforma pro chytrá a propojená zařízení

Počítače po práci nevypíná třetina zaměstnanců českých firem

Počítač Intel Education 2in1

Nové procesory Intel Xeon zrychlují zpracování velkého objemu dat

Počítače do kabelky preferují ženy v průzkumu Intel

Mobilní novinky od Intelu

Nová řada procesorů Intel Atom S1200

Ultrabooky s dotykovým ovládáním

Bezdrátová budoucnost: sítě v cloudu s rádiovým přístupem

Čtyřjádrové procesory třetí generace Intel Core

Intel SBA: počítačové řešení pro malé firmy

SSD 520: nejrychlejší a nejvýkonnější SSD disk Intel

Partnerství Intel a Motorola Mobiliy: zaměřeno na vývoj a prodej chytrých telefonů

Procesory Intel Atom: nové funkce a delší životnost baterie

Intel představuje dva nové šestijádrové a dvanáctivláknové procesory pro desktopy

Výpočetní technika pokořuje nové hranice

Ultrabook nabídne nejvyšší uživatelský komfort

Intel a Google spolupracují na optimalizaci budoucích verzí platformy Android

Ultrabook: novou kategorii mobilních počítačů podpoří fond Intel Capital

Česko propadlo sociálním sítím

Intel nabídne do konce roku 2020 výpočetní výkon na exaskalární úrovni

Ultrabook: nová kategorie tenkých a lehkých počítačů pro většinového uživatele

Literární soutěž o nejlepší sci-fi povídku zná své vítěze

Intel zveřejňuje Zprávu o firemní odpovědnosti za rok 2010

Čeští studenti excelovali na největší světové soutěži pro mladé vědce Intel ISEF

3D tranzistor Tri-Gate: úspory elektrické energie a zvýšení výkonu

60 let inovací ve vývoji tranzistorů

Finále celosvětové soutěže Intel ISEF s účastí českých studentů

Intel Challenge Europe 2011: přihlaste se do prvního kola soutěže

NAND Flash 20nm: nejvyspělejší technologie od Intel a Micron

Procesory Intel Xeon: nový standard pro high-endové počítačové aplikace

SSD 320 Series: třetí generace SSD disků Intel

Literární soutěž Intel na téma: Umělá inteligence za čtyřicet let

Intel SSD 510: nová řada SSD disků s podporou SATA s propustností 6Gbps

Intel Thunderbolt: technologie pro nejrychlejší připojení osobního počítače

FAB 42: nová továrna Intel v Arizoně

Intel a PRE společně budují moderní energetické sítě

Intel Medfield: nový procesor pro mobilní telefony vyrobený 32nm technologií

Intel zjednodušuje datová centra

will.i.am: ředitel pro kreativní inovace Intel

Technologické trendy roku 2011

Intel představuje novou řadu SSD disků Intel 310

Intel Anti-Theft: kladivo na zloděje notebooků

Intel Atom E600C: první konfigurovatelná řada procesorů

SSD disky Intel: ceny klesají