logo Intel Czech Tradings, Inc., organizační složka

Na Invexu byl představen nejrychlejší osobní počítač v Česku, poháněný třemi miliardami tranzistorů

Společnosti Intel, Comfor, NVIDIA a další partneři na veletrhu Invex/Digitex představili nejmodernější počítačovou technologii, která bude tento rok uvedena na český trh. Hlavní novinkou je počítačový čip Intel Penryn, jenž disponuje nejvyšším možným výkonem pro osobní počítače !

Dosažení úctyhodného výkonu systému umožňují čtyři výpočetní jádra procesoru a více než tři miliardy tranzistorů, obsažených v čipu a třech výkonných grafických kartách. Superpočítač rovněž zvládne ty nejnáročnější 3D aplikace a počítačové hry, a to i díky grafickým kartám od společnosti NVIDIA. Představen byl také energeticky nejúspornější počítač, ECO PC, jenž spotřebuje méně energie než obyčejná žárovka. Součástí expozice byla ukázka unikátního designu osobních počítačů nejen pro hráče a "Digitálního obýváku". Ten představuje multimediální počítačové centrum X-Play, které umožní pracovat, hrát hry či zvládnout jakoukoli práci s multimédii.

Nejvíce tranzistorů pohromadě – nejvyšší výkon

Počet tranzistorů v počítačových čipech se podle takzvaného Moorova zákona zdvojnásobuje zhruba každé dva roky. Zároveň s tím razantně roste výkon a možnosti počítačů. Ty požadují stále náročnější uživatelé, kteří chtějí využívat nejmodernější technologie, hrát graficky propracované hry a pracovat s multimédii, třeba zpracovávat domácí video ve vysokém rozlišení. Poptávka však roste i po dalších funkcích, například po zabezpečení počítače a spolehlivém bezdrátovém připojení k internetu. Podstatná je též snaha uspořit energii. Společnost Intel, výrobce počítačových čipů a komponentů, vychází tomuto trendu vstříc a na tuzemský trh začne koncem roku dodávat nejnovější generaci procesorů Intel® CoreTM 2, označovanou jako Penryn.

Nejvýkonnější osobní počítač kombinuje procesor Intel® CoreTM 2 Extreme s trojicí grafických karet NVIDIA GeForce 8800 Ultra ve verzi Extreme od společnosti XFX. Karty jsou vzájemně propojeny unikátní technologií NVIDIA SLI, jež zajišťuje maximální možný výkon pro provoz 3D aplikací a her v novém operačním systému Microsoft Windows Vista. Celkový teoretický výkon počítače dosahuje hodnoty 2 Teraflops a celkem obsahuje více než tři miliardy tranzistorů. Takový výkon by například stačil k výpočtu 3D scény v rozlišení až 4x větším než současné FULL HD rozlišení.

"Dnes jsme poprvé představili nejrychlejší procesor v České republice Intel® CoreTM 2 Extreme postavený na jádře Penryn. Čip obsahuje čtyři jádra o rychlosti 3 GHz a má vyrovnávací paměť 12 MB, což je v průměru třikrát více, než mají současné průměrné čipy," řekl Pavel Svoboda, tiskový mluvčí společnosti Intel. Čip je sestaven z 820 milionů tranzistorů a je vyroben novou, 45nanometrovou technologií. Velikost 45nm si lze představit následovně – do lidského vlasu by se na šířku vešly dva tisíce 45nanometrových tranzistorů.

Nová, 45nm výrobní technologie ve srovnání s předchozí generací zhruba zdvojnásobuje hustotu tranzistorů v čipu, což umožňuje buď zvýšit celkový počet tranzistorů, a tím zvýšit také rychlost, nebo snížit rozměr procesoru. Menší rozměry tranzistorů se odrážejí i v nižší spotřebě, což snižuje aktivní příkon zhruba o 30 procent. Malé rozměry, nízká spotřeba a špičkový výkon dělají z procesoru Penryn takřka univerzální čip pro všechny druhy výpočetních zařízení - od kapesních internetových počítačů až po špičkové servery. Procesory Penryn jsou mnohem šetrnější k životnímu prostředí nejen díky nižší spotřebě, ale i vzhledem k použitým materiálům.

Nejúspornější počítač – ekologické PC

ECO PC potřebuje pro svůj provoz čtyřikrát méně energie než standardní počítač. Navíc se skládá z ekologicky šetrných komponentů s minimálním obsahem olova. "Ekologický počítač spotřebuje méně energie než padesátiwattová žárovka," řekl Pavel Svoboda, tiskový mluvčí společnosti Intel.

Běžný stolní počítač v průměru vyplýtvá téměř polovinu spotřebované energie, v případě serverů jde o třetinu. ECO PC dosahuje nižší spotřeby díky volbě energeticky nenáročných komponentů. Například pevný disk typu SSD spotřebuje dvacetkrát méně energie než běžně používané pevné disky. Dalších úspor bylo dosaženo použitím integrované grafické a zvukové karty. "Zatímco ECO PC spotřebuje měsíčně energii v hodnotě 19 korun, běžný počítač spotřebuje prakticky šestkrát více energie – 172 korun," řekl Martin Kuchař z magazínu Hwmag.cz, jenž se na projektu spolupodílel.

Digitální obývák

Multimediální počítačové centrum X−Play zastoupí v domácnosti hned osm přístrojů spotřební elektroniky - spojuje zábavu, multimédia, vyspělý audio-video systém a výkonný počítač. "Systém nabízí výkonné technologie Intel, mechaniku pro vypalování a přehrávání disků nové generace BluRay a grafickou kartu NVIDIA pro kvalitní přehrávání filmů v BluRay kvalitě. Součástí je i velkokapacitní pevný disk," popsal Martin Wanke, marketingový ředitel prodejního řetězce Comfor. Multimediální systém X-Play umožňuje sledovat televizi, nahrávat filmy, přehrávat DVD, pouštět hudbu přes MP3 přehrávač, vytvářet vlastní digitální fotoalba, poslouchat rádio, surfovat po internetu nebo hrát počítačové hry.

Design – potěšení pro oko

Počítač nemusí být nutně schovaný pod stolem. Může se stát i výstavním designérským kouskem. Společnosti Intel a NVIDIA představily limitovanou řadu designově unikátních počítačů určených nejen pro počítačové „fajnšmekry“. Počítač je postaven na procesoru Intel Core 2 Quad a grafice NVIDIA GeForce 8800 GTX.

Z A J Í M A V O S T I

Jak jsou vlastně 45nanometrové tranzistory malé a výkonné ?

Článek Intel Czech Tradings, Inc., organizační složka ze dne středa 24. října 2007

Další články od Intel Czech Tradings, Inc., organizační složka

BYOD v českých firmách stále s obavami

SDI řešení Intel zrychlují přechod do firemního cloudu

Připravte se na boj s bezpečnostními hrozbami budoucnosti

Bezplatné kurzy pro profesionální rozvoj s Intel Learning Studio

WiFi Free jen na vlastní nebezpečí

Nová IoT platforma pro chytrá a propojená zařízení

Počítače po práci nevypíná třetina zaměstnanců českých firem

Počítač Intel Education 2in1

Nové procesory Intel Xeon zrychlují zpracování velkého objemu dat

Počítače do kabelky preferují ženy v průzkumu Intel

Mobilní novinky od Intelu

Nová řada procesorů Intel Atom S1200

Ultrabooky s dotykovým ovládáním

Bezdrátová budoucnost: sítě v cloudu s rádiovým přístupem

Čtyřjádrové procesory třetí generace Intel Core

Intel SBA: počítačové řešení pro malé firmy

SSD 520: nejrychlejší a nejvýkonnější SSD disk Intel

Partnerství Intel a Motorola Mobiliy: zaměřeno na vývoj a prodej chytrých telefonů

Procesory Intel Atom: nové funkce a delší životnost baterie

Intel představuje dva nové šestijádrové a dvanáctivláknové procesory pro desktopy

Výpočetní technika pokořuje nové hranice

Ultrabook nabídne nejvyšší uživatelský komfort

Intel a Google spolupracují na optimalizaci budoucích verzí platformy Android

Ultrabook: novou kategorii mobilních počítačů podpoří fond Intel Capital

Česko propadlo sociálním sítím

Intel nabídne do konce roku 2020 výpočetní výkon na exaskalární úrovni

Ultrabook: nová kategorie tenkých a lehkých počítačů pro většinového uživatele

Literární soutěž o nejlepší sci-fi povídku zná své vítěze

Intel zveřejňuje Zprávu o firemní odpovědnosti za rok 2010

Čeští studenti excelovali na největší světové soutěži pro mladé vědce Intel ISEF

3D tranzistor Tri-Gate: úspory elektrické energie a zvýšení výkonu

60 let inovací ve vývoji tranzistorů

Finále celosvětové soutěže Intel ISEF s účastí českých studentů

Intel Challenge Europe 2011: přihlaste se do prvního kola soutěže

NAND Flash 20nm: nejvyspělejší technologie od Intel a Micron

Procesory Intel Xeon: nový standard pro high-endové počítačové aplikace

SSD 320 Series: třetí generace SSD disků Intel

Literární soutěž Intel na téma: Umělá inteligence za čtyřicet let

Intel SSD 510: nová řada SSD disků s podporou SATA s propustností 6Gbps

Intel Thunderbolt: technologie pro nejrychlejší připojení osobního počítače

FAB 42: nová továrna Intel v Arizoně

Intel a PRE společně budují moderní energetické sítě

Intel Medfield: nový procesor pro mobilní telefony vyrobený 32nm technologií

Intel zjednodušuje datová centra

will.i.am: ředitel pro kreativní inovace Intel

Technologické trendy roku 2011

Intel představuje novou řadu SSD disků Intel 310

Intel Anti-Theft: kladivo na zloděje notebooků

Intel Atom E600C: první konfigurovatelná řada procesorů

SSD disky Intel: ceny klesají