logo Intel Czech Tradings, Inc., organizacní složka

Nová procesorová technologie Intel Centrino Atom umožňuje získat plnohodnotný přístup k internetu z vaší kapsy

Společnost Intel Corporation dnes představila pětici nových procesorů Intel® Atom a procesorovou technologii Intel Centrino® Atom™ pro mobilní internetová zařízení (Mobile Internet Device – dále jen MID) a další zabudovaná výpočetní řešení.

Výkonní pracovníci na Intel Developer Forum v Šanghaji načrtli plány vývoje špičkové technologie, které souhrnně nazvali jako iniciativu "Milliwatt to Petaflop".

Technologický balík obsahuje procesor Intel® Atom™ – kódově pojmenovaný Silverthorne – a jeden samostatný čip s integrovanou grafickou kartou pojmenovaný Intel® System Controller Hub. Tato kombinace dokáže nabídnout funkce a vlastnosti na úrovni stolního počítače, plnohodnotný přístup k internetu a dlouhou životnost baterie, a to všechno v zařízeních, která se vejdou do kapsy. Výrobci po celém světě plánují zařízení MID založená na technologiích Intel uvést na trh již začátkem letošního léta.

Zařízení MID jsou mobilní kapesní přístroje, které nabízejí plný a ničím omezený přístup k internetu kdykoli a odkudkoli. MID umožňuje uživatelům komunikovat, bavit se, mít neomezený přístup k informacím nebo produktivně strávit čas na služebních cestách. Předpokládá se, že tato zařízení budou představovat novou generaci internetových zařízení, která v sobě zahrnují přenosné přehrávače videa, navigační systémy, tablety a další produkty ze sféry spotřební elektroniky.

Procesorová technologie Intel Centrino Atom - kódově označovaná Menlow - zahrnuje vůbec první procesor Intel Atom - kódově Silverthorne. Atom procesor je zatím nejmenší, který společnost vyrobila, a světově nejrychlejší se spotřebou pod tři watty. Má rozsah1 TDP (Thermal Design Power) 0,65-2,4 wattů (oproti 35 wattům dnešních typických notebooků), 160-220 mW při provozu2 a 80-100 mW v klidovém stavu3.

Tyto dramatické úspory ve spotřebě jsou výsledkem kombinace několika nových technických procesů pro správu napájení, jako jsou Intel Deep Power Down Technology (C6), CMOS mód a Split I/O napájení. V kombinaci s unikátním a inovativním High-k přístupem v oblasti tranzistorů a pokročilým 45nm výrobním procesem jsou čipy vysoce energeticky efektivní, mají menší rozměry, umožňují prodloužit životnost baterie a díky nim je také možné tvořit menší a úhlednější zařízení.

"Dnešek je historickým dnem pro společnost Intel i celé high-tech odvětví, neboť představujeme náš vůbec první procesor Intel Atom spolu s dalšími doprovodnými technologiemi," řekl Anand Chandrasekher, senior vicepresident a generální ředitel divize Intel Ultra Mobility Group. "Spojením výjimečných inovací našich partnerských výrobců a dodavatelů softwaru měníme způsob přístupu k internetu a vůbec to, jak uživatelé internet doposud znali. Chystaná mobilní zařízení a některé dlouhodobé plány teprve ukážou, jak tato malá zařízení dokážou zprostředkovat plnohodnotný přístup k internetu."

Srdce nové generace mobilních internetových zařízení a ještě více

Internet se stává vše prostupujícím médiem, proto nadále roste touha uživatelů být neustále online prostřednictvím bezdrátového přístupu. Tento požadavek nutí výrobce k výrobě neustále nových produktů výpočetní spotřební elektroniky. Procesory společnosti Intel se staly páteřním prvkem všech počítačů s přístupem k internetu. Nová procesorová technologie Intel Centrino Atom uživatelům umožní neomezený přístup k internetu i na cestách.

Procesor Intel Atom bude vyráběn na frekvencích až do 1,86 GHz s podporou technologie Enhanced SpeedStep® a některé SKU budou podporovat technologii Intel Hyper-Threading. Tyto vlastnosti z něj činí vůbec nejrychlejší procesor světa se spotřebou pod 3 watty, který zároveň umožňuje rychlé připojování k internetu, rychlé načítání webových stránek a podporuje nejnovější webové technologie, jako jsou Adobe Flash a JavaScript.

Procesorová technologie Intel Centrino Atom zahrnuje také systémový Intel® System Controller Hub, vysoce integrované nízkonapěťové řešení zahrnující pokročilou 3D grafiku, video ve vysokých rozlišeních 720p a 1080i HD, hardwarově akcelerované dekódování full HD videa, Intel High Definition Audio a kombinaci nabídky široké řady připojení známé z počítačů a přenosných zařízení, jako PCI Express, USB vstup či slot SDIO. Krom toho je procesorová technologie Intel Centrino Atom navržena tak, aby výrobcům umožňovala podporovat bezdrátová připojení, jako jsou Wi-Fi, WiMAX, a zpřístupnit mobilní data.

Technické parametry procesoru Intel Atom a systémového Intel System Controller Hub pomohou vytvořit taková mobilní internetová zařízení, která budou vybavena řadou nových funkcí a vyráběna budou v celé řadě tvarů v kapesní velikosti. Procesory jsou rovněž navrženy pro miniaturní přístroje s integrovanými aplikacemi, jako jsou zábavní a informační technologie ve vozidlech (in-vehicle infotainment systems), přenosná zařízení pro prodejce a také náročnější výpočetní zařízení, například roboti pro průmyslovou výrobu. Při obdobném využití procesoru bude společnost poskytovat delší, sedmiletou záruku.

Společnost Intel právě uvádí pět nových procesorů Intel Atom a tři verze svého Intel System Controller Hub.

Gelsinger : Milliwatty na Petaflopy

Pat Gelsinger, senior viceprezident a generální ředitel divize Intel Digital Enterprise Group, během svého příspěvku uvedl, že díky procesoru Intel Atom budou čipy s architekturou Intel k vidění takřka všude - od mobilních internetových zařízení (Mobile Internet Device - MID) až po vysoce výkonné servery (High-Performance Servers - HPC). Oblasti HPC dominují procesory Intel Xeon. Tři z pěti nejvýkonnějších HPC systémů běží na procesorech Intel Xeon. V roce 2007 stála společnost Intel za dodávkou přibližně čtyř z pěti čipů pro trh s High-Performance servery. Procesory Intel pohánějí také jeden z nejvýkonnějších čínských systémů SINOPEC, který je využíván pro hledání ropy.

Gelsinger dále poskytl některé technické detaily k rodině procesorů příští generace s kódovým označením Nehalem. Ty se začnou vyrábět ve 4. čtvrtletí roku 2008 a určeny budou nejprve pro high-endové stolní počítače a dvouprocesorové serverové systémy. S rozšířením do dalších tržních segmentů se počítá někdy v průběhu roku 2009. Procesory Nehalem budou dodávány ve verzích se dvěma až osmi jádry. Gelsinger také s předstihem představil instrukční sadu Advanced Virtual Extension, kterou Intel plánuje využívat v rodině procesorů s kódovým označením Sandy Bridge, jež v roce 2010 na trhu nahradí právě procesory Nehalem.

Zástupce generálního ředitele IT centra čínského ministerstva železnic Honglin Zhang se připojil ke Gelsingerovi a hovořil o systémech založených na architektuře Intel a jejich klíčové roli při poskytování cenově efektivních, flexibilních a spolehlivých koncových zařízení. Další čínští činitelé z Pekingu probírali možnosti zajištění webového portálu nadcházejících olympijských her, který poběží na strojích poháněných procesory Intel Xeon. Nakonec se ve své řeči Gelsinger zmínil o vizi "Visual computing" společnosti Intel a zároveň zdůraznil, že je stále žádán větší výpočetní výkon, velká paměť, vylepšená grafika, dokonalejší 3D renderování, audio a video ve vysokém rozlišení i počítačové modelování. To vše vede k příjemnějšímu využívání počítačů. Kritickým bodem bude architektura s kódovým označením Larrabee, která bude zahrnovat mnoho jader Intel, novou architekturu paměti cache a novou instrukční sadu pro zpracování vektorových operací.

Perlmutter : Personalizovaná mobilita je na cestě

Na IDF vystoupil také výkonný viceprezident a generální ředitel divize Intel Mobility Group Dadi Perlmutter. Mluvil o sílící vlně personalizace, která se dotkne nových notebooků a netbooků, které přijdou letos na trh. Intel představí procesor příští generace „Montevina” Intel Centrino 2, který je určený pro notebooky v červnu. Montevina nabídne vyšší výkon a delší výdrž baterií.

Intel Centrino 2 bude první platformou od společnosti Intel, která nabídne integrovaný bezdrátový Wi-Fi a WiMAX přístup. Notebooky s tímto vybavením budou k dispozici v druhé polovině tohoto roku. Další možnosti platformy Centrino 2 zahrnují procesory a další komponenty, které budou díky miniaturizaci asi o 40 procent menší než v současnosti, a ideálně tak uspokojí poptávku ze strany výrobců menších kategorií notebooků. Perlmutter se podělil o detaily týkající se grafické kvality s vylepšeními v oblasti vizualizace, 3D grafiky a nativní hardwarovou podporou obsahu ve vysokém rozlišení za použití Blu Ray. Perlmutter předvedl technologii Intel Solid State Drive, která slouží jako náhrada dnešních pevných disků.

V pohledu do budoucnosti Perlmutter nabídl krátké nahlédnutí na chystanou platformu Intel pro laptopy s kódovým označením Calpella, jež by se měla na trh dostat v roce 2009. Koncem letošního roku představí společnost Intel technologii Intel® Anti-theft, která bude sloužit jako doplnění současných řešení pro zabezpečení dat od různých výrobců počítačů a dodavatelů softwaru. Technologie se soustředí na oblasti asset recovery, theft managementu a ochrany dat a bude dostupná ještě letos.

Perlmutter dále předvedl dva přenosné počítače nazvané „netbooks“ a hovořil přitom o strategii společnosti zaměřené na tuto objevující se třídu dostupných a uživatelsky přívětivých laptopů. Tato jednoduchá a levná internetová zařízení budou poháněna speciálně pro tento účel vyvinutou novou nízkonapěťovou architekturou. Chystané procesory Intel Atom Diamondville, které vzniknou ze spojení unikátních tranzistorů a inovativního výrobního procesu, jsou rovněž perfektně vybavené pro uspokojení této nové tržní příležitosti.

Článek Intel Czech Tradings, Inc., organizacní složka ze dne středa 2. dubna 2008

Další články od Intel Czech Tradings, Inc., organizacní složka

BYOD v českých firmách stále s obavami

SDI řešení Intel zrychlují přechod do firemního cloudu

Připravte se na boj s bezpečnostními hrozbami budoucnosti

Bezplatné kurzy pro profesionální rozvoj s Intel Learning Studio

WiFi Free jen na vlastní nebezpečí

Nová IoT platforma pro chytrá a propojená zařízení

Počítače po práci nevypíná třetina zaměstnanců českých firem

Počítač Intel Education 2in1

Nové procesory Intel Xeon zrychlují zpracování velkého objemu dat

Počítače do kabelky preferují ženy v průzkumu Intel

Mobilní novinky od Intelu

Nová řada procesorů Intel Atom S1200

Ultrabooky s dotykovým ovládáním

Bezdrátová budoucnost: sítě v cloudu s rádiovým přístupem

Čtyřjádrové procesory třetí generace Intel Core

Intel SBA: počítačové řešení pro malé firmy

SSD 520: nejrychlejší a nejvýkonnější SSD disk Intel

Partnerství Intel a Motorola Mobiliy: zaměřeno na vývoj a prodej chytrých telefonů

Procesory Intel Atom: nové funkce a delší životnost baterie

Intel představuje dva nové šestijádrové a dvanáctivláknové procesory pro desktopy

Výpočetní technika pokořuje nové hranice

Ultrabook nabídne nejvyšší uživatelský komfort

Intel a Google spolupracují na optimalizaci budoucích verzí platformy Android

Ultrabook: novou kategorii mobilních počítačů podpoří fond Intel Capital

Česko propadlo sociálním sítím

Intel nabídne do konce roku 2020 výpočetní výkon na exaskalární úrovni

Ultrabook: nová kategorie tenkých a lehkých počítačů pro většinového uživatele

Literární soutěž o nejlepší sci-fi povídku zná své vítěze

Intel zveřejňuje Zprávu o firemní odpovědnosti za rok 2010

Čeští studenti excelovali na největší světové soutěži pro mladé vědce Intel ISEF

3D tranzistor Tri-Gate: úspory elektrické energie a zvýšení výkonu

60 let inovací ve vývoji tranzistorů

Finále celosvětové soutěže Intel ISEF s účastí českých studentů

Intel Challenge Europe 2011: přihlaste se do prvního kola soutěže

NAND Flash 20nm: nejvyspělejší technologie od Intel a Micron

Procesory Intel Xeon: nový standard pro high-endové počítačové aplikace

SSD 320 Series: třetí generace SSD disků Intel

Literární soutěž Intel na téma: Umělá inteligence za čtyřicet let

Intel SSD 510: nová řada SSD disků s podporou SATA s propustností 6Gbps

Intel Thunderbolt: technologie pro nejrychlejší připojení osobního počítače

FAB 42: nová továrna Intel v Arizoně

Intel a PRE společně budují moderní energetické sítě

Intel Medfield: nový procesor pro mobilní telefony vyrobený 32nm technologií

Intel zjednodušuje datová centra

will.i.am: ředitel pro kreativní inovace Intel

Technologické trendy roku 2011

Intel představuje novou řadu SSD disků Intel 310

Intel Anti-Theft: kladivo na zloděje notebooků

Intel Atom E600C: první konfigurovatelná řada procesorů

SSD disky Intel: ceny klesají