logo Intel Czech Tradings, Inc., organizační složka

Nová procesorová technologie společnosti Intel zlepšuje klíčové vlastnosti mobilních počítačů

Procesorová technologie Intel® Centrino® 2 přináší do mobilních počítačů grafiku a video ve vysokém rozlišení - "HD-to-Go". Novinkami jsou také funkce lepšího zabezpečení a správy notebooků, zvýšení rychlosti, prodloužení životnosti baterií a rozšíření bezdrátového dosahu.

Společnost Intel představila produkty s mobilní procesorovou technologií Intel® Centrino® 2, která disponuje pěti novými procesory Intel® Core™2 Duo. Připravuje se něco kolem 250 inovativních návrhů notebooků pro firmy a domácí spotřebitele - včetně modelů s ideální kombinací výkonných procesorů, grafiky a bateriemi s dlouhou výdrží. Uživatelé se tak mohou těšit na jedinečný zážitek ze sledování videa ve vysokém rozlišení a zvýšení uživatelského komfortu práce s počítačem a internetem.

Intel dále uvedl nejvýkonnější dvoujádrový mobilní procesor na světě Intel® Core™2 Extreme, který běží na svižných 3,06 GHz.

Seznam letních novinek v oblasti mobilních technologií tím ale nekončí. Intel oznámil, že do 90 dnů hodlá představit osm dalších procesorů, mezi kterými budou vůbec poprvé i čtyřjádrové mobilní procesory. Dále představí druhou generaci produktů pro ultratenké a lehké notebooky. Celkově uvede na trh 14 nových procesorů, protože notebooky v prodejních statistikách předstihují stolní počítače.

Procesorová technologie Intel Centrino 2 a Intel® Centrino® 2 vPro™, známá pod kódovým názvem Montevina, zlepšuje prostřednictvím nových procesorů a čipsetů všechny hlavní funkce notebooků včetně výkonu a životnosti baterií. Obsahuje také rychlejší bezdrátovou technologii 802.11n (samotná technologie WiMAX bude k dispozici koncem letošního roku). Novinkou jsou také nové možnosti správy počítače pro firemní zákazníky.

"Když jsme v roce 2003 poprvé představili Intel Centrino, existovalo jen několik Wi-Fi hotspotů. YouTube videa a sociální sítě skoro neexistovaly. V kategorii „tenké a lehké“ se uvádělo pouze snižování hmotnosti a stolních počítačů se prodávalo výrazně víc než notebooků," řekl Mooly Eden, viceprezident společnosti Intel a generální ředitel skupiny zaměřené na mobilní platformy Mobile Platforms Group a dodal : "Dnes ve Spojených státech notebooky v prodejích předstihují stolní počítače a my razíme cestu zábavě ve vysokém grafickém rozlišení, propracovanějším online hrám, rychlejší širokopásmové bezdrátové komunikaci a snazší a bezpečnější správě, aktualizaci a údržbě notebooků firemních zákazníků."

Společnost Intel dále představuje pět nových dvoujádrových procesorů založených na tranzistoru high-k s kovovým hradlem, které jsou vyrobeny 45nm výrobní technologií. Tyto procesory disponují rychlejším kmitočtem FSB 1066 MHz a až 6 MB cache L2. Tři verze snižují příkon notebookových procesorů zhruba o 30 procent, až na 25 wattů. Další možností je využití technologie Deep Power Down, která výrazně šetří energii tím, že v okamžiku, kdy je notebook nečinný, vypíná některé komponenty procesoru, jakými jsou hodiny jádra nebo cache paměť.

Dále Intel uvedl čipset Mobile Intel® 45 Express a bezdrátovou síťovou kartu Intel® Wi-Fi Link série 5000, které jsou již v prodeji. V noteboocích budou k dispozici v červenci a srpnu. Intel Wi-Fi Link 5000 díky podpoře 802.11 draft-N umožňuje nejrychlejší možnou přenosovou rychlost současnosti – až do 450 Mb/s. Oproti starší technologii 802.11a/g to představuje pětkrát vyšší rychlost a navíc s dvojnásobným dosahem.

Přepínatelná grafika a nové možnosti energetických úspor notebooků s technologií Intel Centrino 2 dovolují na každém notebooku využívat integrovanou nebo přídavnou grafiku. Možnost výběru umožňuje dosáhnout vyššího 3-D výkonu nebo větších energetických úspor. 
Domácím uživatelům přináší procesorová technologie Intel Centrino 2 vysoký výkon a výdrž baterií, aby si na jediné nabití akumulátoru mohli vychutnat plnohodnotné Blu-ray video a video ve vysokém rozlišení (HDTV). Podobně si mohou užívat ničím omezené hraní online her, rychlejšího stahování hudby nebo ukládání videa.

Firemním uživatelům nabízí Intel Centrino 2 prostřednictvím technologie vPro rozšířené možnosti správy počítačů a nové bezpečnostní funkce. V době, kdy společnosti notebooky nahrazují stolní počítače, potřebují disponovat vzdálenou diagnostikou a možností aktualizovat a opravovat počítačové systémy přes bezdrátovou síť. Byla rovněž integrována vylepšená správa s AMT 4.0, která povoluje bezdrátový management počítače i v době, kdy je ve spánkovém režimu.

Dále Intel Centrino 2 obsahuje funkce vzdálené konfigurace systému a podporu standardů správy nové generace (WS-MAN a DASH 1.0). Součástí je i funkce, která zaměstnancům umožňuje iniciovat komunikaci s IT oddělením i mimo firemní firewall.

OEM partneři a Channel system builders přinesou na trh téměř 250 systémů.

WiMAX nabírá tempo

Koncem roku Intel zahájí ve Spojených státech (zatím) dodávku svých vůbec prvních kombinovaných WiMAX/Wi-Fi modulů, které jsou součástí Intel® WiMAX/Wi-Fi Link 5050 Series. Jde o volitelný doplněk pro budoucí notebooky, který je založený na technologii Intel Centrino 2. WiMAX je 4G širokopásmová bezdrátová technologie, založená na internetové technologii, doplňující Wi-Fi sítě.

WiMAX také poskytuje výrazně širší hlasové a internetové pokrytí. Na rozdíl od sítí Wi-Fi umožňuje WiMAX odstranit z měst „drátové technologie“ a snadno připojit k internetu i uživatele na cestách. Na rozšíření WiMAX sítí Intel pracuje s poskytovateli služeb po celém světě. První sítě budou uvedeny do provozu v U.S.A.

Článek Intel Czech Tradings, Inc., organizační složka ze dne středa 16. července 2008

Další články od Intel Czech Tradings, Inc., organizační složka

BYOD v českých firmách stále s obavami

SDI řešení Intel zrychlují přechod do firemního cloudu

Připravte se na boj s bezpečnostními hrozbami budoucnosti

Bezplatné kurzy pro profesionální rozvoj s Intel Learning Studio

WiFi Free jen na vlastní nebezpečí

Nová IoT platforma pro chytrá a propojená zařízení

Počítače po práci nevypíná třetina zaměstnanců českých firem

Počítač Intel Education 2in1

Nové procesory Intel Xeon zrychlují zpracování velkého objemu dat

Počítače do kabelky preferují ženy v průzkumu Intel

Mobilní novinky od Intelu

Nová řada procesorů Intel Atom S1200

Ultrabooky s dotykovým ovládáním

Bezdrátová budoucnost: sítě v cloudu s rádiovým přístupem

Čtyřjádrové procesory třetí generace Intel Core

Intel SBA: počítačové řešení pro malé firmy

SSD 520: nejrychlejší a nejvýkonnější SSD disk Intel

Partnerství Intel a Motorola Mobiliy: zaměřeno na vývoj a prodej chytrých telefonů

Procesory Intel Atom: nové funkce a delší životnost baterie

Intel představuje dva nové šestijádrové a dvanáctivláknové procesory pro desktopy

Výpočetní technika pokořuje nové hranice

Ultrabook nabídne nejvyšší uživatelský komfort

Intel a Google spolupracují na optimalizaci budoucích verzí platformy Android

Ultrabook: novou kategorii mobilních počítačů podpoří fond Intel Capital

Česko propadlo sociálním sítím

Intel nabídne do konce roku 2020 výpočetní výkon na exaskalární úrovni

Ultrabook: nová kategorie tenkých a lehkých počítačů pro většinového uživatele

Literární soutěž o nejlepší sci-fi povídku zná své vítěze

Intel zveřejňuje Zprávu o firemní odpovědnosti za rok 2010

Čeští studenti excelovali na největší světové soutěži pro mladé vědce Intel ISEF

3D tranzistor Tri-Gate: úspory elektrické energie a zvýšení výkonu

60 let inovací ve vývoji tranzistorů

Finále celosvětové soutěže Intel ISEF s účastí českých studentů

Intel Challenge Europe 2011: přihlaste se do prvního kola soutěže

NAND Flash 20nm: nejvyspělejší technologie od Intel a Micron

Procesory Intel Xeon: nový standard pro high-endové počítačové aplikace

SSD 320 Series: třetí generace SSD disků Intel

Literární soutěž Intel na téma: Umělá inteligence za čtyřicet let

Intel SSD 510: nová řada SSD disků s podporou SATA s propustností 6Gbps

Intel Thunderbolt: technologie pro nejrychlejší připojení osobního počítače

FAB 42: nová továrna Intel v Arizoně

Intel a PRE společně budují moderní energetické sítě

Intel Medfield: nový procesor pro mobilní telefony vyrobený 32nm technologií

Intel zjednodušuje datová centra

will.i.am: ředitel pro kreativní inovace Intel

Technologické trendy roku 2011

Intel představuje novou řadu SSD disků Intel 310

Intel Anti-Theft: kladivo na zloděje notebooků

Intel Atom E600C: první konfigurovatelná řada procesorů

SSD disky Intel: ceny klesají