logo Intel Czech Tradings, Inc., organizační složka

Procesor Intel Xeon 7500

Nové procesory Intel Xeon jsou rozšiřitelné a servery tak lze osadit dvěma až 256 procesory, které nabídnou v průměru třikrát lepší výkon než stávající řada Intel Xeon 7400 a pyšní se více než 20 novými bezpečnostními funkcemi.

Intel představuje novou řadu procesorů s typovým označením Intel Xeon 7500. Během necelých tří měsíců tak společnost představila zbrusu nové procesory pro notebooky, stolní počítače a servery, které uživatelům nabídnou podstatně vyšší energetickou účinnost, vyšší rychlost a řadu funkcí, díky nimž budou počítače inteligentnější, flexibilnější a spolehlivější.

Dvacet starých serverů za jeden nový

Řada procesorů Intel Xeon 7500 nabízí kombinovaný škálovatelný výkon, vyšší spolehlivost a nižší celkové pořizovací náklady. Nové procesory urychlí přechod od vlastních systémů ke standardizovaným serverům postaveným na procesorech Intel. Díky těmto novým systémům mohou IT manažeři nahradit až dvacet starších, jednojádrových serverů o čtyřech čipech jedním jediným serverem s procesory řady Intel Xeon 7500, a to při udržení stejné úrovně výkonu. Zároveň tak lze ušetřit až 92 % odhadovaných nákladů na energii a dosáhnout návratnosti investice jeden rok díky úspoře energie, nákladů na chlazení a licence.

"Procesory řady Intel Xeon 7500 přinášejí vlastnosti serverů pro aplikace s nejvyšší důležitostí i do oblasti běžných systémů. Přinášejí největší posun ve výkonu, škálovatelnosti a spolehlivosti v historii serverů vyrobených společností Intel," prohlásil Kirk Skaugen, viceprezident pro architekturu společnosti Intel a generální manažer divize datových středisek. "Tato kombinace pomůže uživatelům dosáhnout zcela nové úrovně produktivity a urychlí přechod celého výpočetního odvětví od proprietárních architektur. Podařilo se nám zpřístupnit všem špičkové IT."

Nové standardy spolehlivosti a škálovatelnosti

Zákazníci, kteří si nemohou ve svém provozu dovolit neplánované prodlevy či zpoždění, například nemocnice nebo burzy, mohou využít více než dvacítky nových funkcí. Ty jsou zárukou obrovského zvýšení spolehlivosti, dostupnosti a údržby (RAS). Byly navrženy tak, aby zlepšily ochranu integrity dat, dostupnost výkonu a minimalizovaly případné prostoje a prodlevy.

Navíc jde o první procesor Xeon vybavený funkcí Machine Clerk Architecture (MCA) Recovery, tedy funkcí, která procesoru umožňuje spolupracovat s operačním systémem a virtuálním správcem počítače. Díky tomu je schopna opravovat jinak fatální systémové chyby. Tato funkce byla dosud k dispozici pouze u rodiny procesorů Intel® Itanium® a u procesorů RISC.

Řada procesorů Intel Xeon nabízí jedinečnou škálovatelnost, a to díky modulárním stavebním blokům, které jsou propojovány technologií Intel®QuickPath. Ta umožňuje vytvářet cenově velice úsporné a vysoce škálovatelné servery s osmi procesory, které nevyžadují speciální „správcovské uzly“ (node controller) k tomu, aby se jednotlivé části slepily dohromady. Společnost Intel rovněž spolupracuje s předními dodavateli počítačových systémů na nabídce „ultraškálovatelných“ systémů s 16 procesory pro firemní použití a až 256 procesory a podporou pro 16 TB (jeden terabajt je 1000 GB) paměti pro nejnáročnější systémy zajišťující provoz těch nejnáročnějších aplikací, jako jsou finanční analýza, numerická předpověď počasí nebo sekvencování genomu.

Rekordní výkon

Procesory Intel Xeon 7500 nabídnou dosud nejvyšší nárůst výkonu v dějinách procesorů Xeon. Nový procesor je průměrně třikrát rychlejší než jeho předchůdce, což bylo ověřeno napříč širokým spektrem testovacích platforem. Nový procesor dosáhl více než dvaceti světových rekordů v testech na platformách Cisco, Dell, Fujitsu, IBM, NEC a SIG.

Maximální virtualizace

Nová řada procesorů Intel Xeon 7500 reaguje na stále sílící trend, v jehož rámci IT firmy virtualizují aplikace s nejvyšší důležitostí, jako je například Enterprise Resource Planning. Nová řada procesorů nabízí až osmkrát větší šířku paměťového pásma a čtyřnásobnou kapacitu paměti než řada Intel Xeon 7400. Nové procesory nabídnou na čtyřsoketové platformě podporu až pro 1 TB (1 000 GB) paměti. Virtualizační technologie Intel obsahující jak nové funkce I/O virtualizace, tak Intel® Virtualization Technology (VT) FlexMigration umožňuje VM migraci napříč všemi platformami postavenými na mikroarchitektuře Intel® CoreTM. Je tak zaručena ochrana investic pro administrátory, kteří usilují o využití skupin virtualizovaných systémů pro lepší obnovu v případě nečekaného selhání, lepší vyvážení pracovní zátěže a rovněž optimální údržba.

Servery o dvou čipech nabízející optimalizaci nákladů

Nová dvoučipová rozšiřitelná platforma využívající procesory řady Intel Xeon 7500 se vyznačuje vysokou kapacitou paměti a je díky tomu ideální pro náročné databáze a virtualizační prostředí. Řada procesorů Intel Xeon 7500 je nabízena ve čtyřjádrových, šestijádrových a osmijádrových verzích, které mají díky technologii Intel Hyper-Threading dvojnásobný počet vláken. Levnější řešení pro dvoučipové servery s vysokými nároky na paměť nabízí řada Intel Xeon 6500.

Detaily produktu

Nová řada procesorů Intel Xeon 7500 podporuje až osm integrovaných jader a 16 vláken. Lze ji rozšířit až na 32 jader a 64 vláken na jednu čtyřčipovou platformu, anebo 64 jader a 128 vláken na osmičipovou platformu. Procesory se dodávají s kmitočtem až 2,66 GHz a s pamětí 24 MB Intel® Smart Cache, čtyřmi linky Intel QPI a technologií Intel Turbo Boost. Procesory dosahují TDP (Thermal Design Point) na úrovni od 95 do 130 wattů.

Procesor Intel Xeon X7560 s osmi jádry a 24 MB cache paměti je určen po paralelní, datově náročný provoz. Intel Xeon X7542 je frekvenčně optimalizovaný procesor o šesti jádrech. Dosahuje rychlosti 2,66 GHz a je určen pro vysoce náročné výpočetní aplikace zejména v oblasti vědy a finančních služeb.

Cena a dostupnost

Inovativní modulární rozšiřitelnost procesorů řady Intel Xeon® 7500 plně spolupracuje s čipovou sadou Intel 7500 Chipset a paměťovými moduly Intel 7500 Scalable Memory Buffer. Díky tomu umožňují originální OEM návrh a poskytují na běžném trhu se servery dosud nevídanou škálu patic, paměťových rozpětí, I/O, forem i funkcí zajišťujících stabilitu. Výrobci počítačových systémů i softwaru jistě využijí mnoha výhod pokročilých funkcí procesorů řady Intel Xeon 7500 a nabídnou vysoce inovativní řešení při podstatně nižších nákladech než v minulosti. Oproti předchozí generaci procesorů Intel Xeon 7400 se očekává, že výrobci nabídnou dvojnásobný počet návrhů. Od dnešního dne budou představovány první systémy postavené na procesorech Intel Xeon 7500/6500.

Mezi výrobci jsou zastoupeny společnosti Bull, Cisco, Cray, Dell, Fujitsu, Hitachi, HP, IBM, Inspur, NEC, Oracle, SGI, Supermicro a Quanta.

Ceny procesorů řady Intel Xeon 7500 a 6500 jsou v rozpětí od 744 do 3692 dolarů při odběru 1000 kusů.

Další články k tématům - 7500 - cache - Cisco - Dell - Fujitsu - IBM - intel - NEC - paměti - procesory - servery - výkon - Xeon - Kirk Skaugen

Článek Intel Czech Tradings, Inc., organizační složka ze dne čtvrtek 1. dubna 2010

Další články od Intel Czech Tradings, Inc., organizační složka

BYOD v českých firmách stále s obavami

SDI řešení Intel zrychlují přechod do firemního cloudu

Připravte se na boj s bezpečnostními hrozbami budoucnosti

Bezplatné kurzy pro profesionální rozvoj s Intel Learning Studio

WiFi Free jen na vlastní nebezpečí

Nová IoT platforma pro chytrá a propojená zařízení

Počítače po práci nevypíná třetina zaměstnanců českých firem

Počítač Intel Education 2in1

Nové procesory Intel Xeon zrychlují zpracování velkého objemu dat

Počítače do kabelky preferují ženy v průzkumu Intel

Mobilní novinky od Intelu

Nová řada procesorů Intel Atom S1200

Ultrabooky s dotykovým ovládáním

Bezdrátová budoucnost: sítě v cloudu s rádiovým přístupem

Čtyřjádrové procesory třetí generace Intel Core

Intel SBA: počítačové řešení pro malé firmy

SSD 520: nejrychlejší a nejvýkonnější SSD disk Intel

Partnerství Intel a Motorola Mobiliy: zaměřeno na vývoj a prodej chytrých telefonů

Procesory Intel Atom: nové funkce a delší životnost baterie

Intel představuje dva nové šestijádrové a dvanáctivláknové procesory pro desktopy

Výpočetní technika pokořuje nové hranice

Ultrabook nabídne nejvyšší uživatelský komfort

Intel a Google spolupracují na optimalizaci budoucích verzí platformy Android

Ultrabook: novou kategorii mobilních počítačů podpoří fond Intel Capital

Česko propadlo sociálním sítím

Intel nabídne do konce roku 2020 výpočetní výkon na exaskalární úrovni

Ultrabook: nová kategorie tenkých a lehkých počítačů pro většinového uživatele

Literární soutěž o nejlepší sci-fi povídku zná své vítěze

Intel zveřejňuje Zprávu o firemní odpovědnosti za rok 2010

Čeští studenti excelovali na největší světové soutěži pro mladé vědce Intel ISEF

3D tranzistor Tri-Gate: úspory elektrické energie a zvýšení výkonu

60 let inovací ve vývoji tranzistorů

Finále celosvětové soutěže Intel ISEF s účastí českých studentů

Intel Challenge Europe 2011: přihlaste se do prvního kola soutěže

NAND Flash 20nm: nejvyspělejší technologie od Intel a Micron

Procesory Intel Xeon: nový standard pro high-endové počítačové aplikace

SSD 320 Series: třetí generace SSD disků Intel

Literární soutěž Intel na téma: Umělá inteligence za čtyřicet let

Intel SSD 510: nová řada SSD disků s podporou SATA s propustností 6Gbps

Intel Thunderbolt: technologie pro nejrychlejší připojení osobního počítače

FAB 42: nová továrna Intel v Arizoně

Intel a PRE společně budují moderní energetické sítě

Intel Medfield: nový procesor pro mobilní telefony vyrobený 32nm technologií

Intel zjednodušuje datová centra

will.i.am: ředitel pro kreativní inovace Intel

Technologické trendy roku 2011

Intel představuje novou řadu SSD disků Intel 310

Intel Anti-Theft: kladivo na zloděje notebooků

Intel Atom E600C: první konfigurovatelná řada procesorů

SSD disky Intel: ceny klesají