logo Intel Czech Tradings, Inc., organizační složka

Ultrabook: nová kategorie tenkých a lehkých počítačů pro většinového uživatele

Ultrabook - Intel definuje novou kategorii tenkých a lehkých počítačů a plánuje do konce roku 2012 přesunout na tuto platformu 40 procent spotřebitelských notebooků. Intel současně představuje i novou generaci platformy pro netbooky, která nebude obsahovat ventilátor a je kódově označována Cedar Trail.

Viceprezident společnosti Intel Sean Maloney na veletrhu Computex prohlásil, že do konce roku 2012 bude 40 procent segmentu spotřebitelských notebooků používat zcela novou platformu Ultrabook. Ta uživatelům nabídne špičkový výkon, rychlejší provoz a vyšší úroveň zabezpečení v tenkém a elegantním provedení.

Ve své projevu na veletrhu Computex, který patří k největším veletrhům v počítačovém odvětví, Maloney nastínil další detaily významných změn v následujícím vývoji procesoru Intel Core, aby se tato nová kategorie počítačů stala skutečností. Rovněž zopakoval, že Intel bude usilovat o urychlení "systému na jednom čipu" (SoC), postaveného na procesoru Intel Atom pro netbooky, smartphony, tablety a další zařízení.

Ultrabook

Vizí společnosti Intel je nabídnout uživatelům zcela nový způsob práce s osobním počítačem a urychlit nástup nové třídy mobilních počítačů. Tyto počítače nabídnou kombinaci výkonu a funkcí dnešních notebooků a tabletů a společně s tím vyšší flexibilitu a úroveň zabezpečení, a to včetně tenkého, lehkého a elegantního designu. Ultrabook bude ovlivněn Mooreovým zákonem a technologií křemíku stejným způsobem, jakým tyto dva faktory ovlivňovaly vývoj tradičních počítačů v uplynulých čtyřiceti letech.

Sean Maloney popsal tři hlavní fáze ve strategii společnosti urychlit realizaci této vize. Ta se již naplňuje s uvedením nejnovější druhé generace procesorů Intel Core. Tato rodina produktů umožní výrobcům vytvářet tenký, lehký a přitažlivý design, který bude tenčí než 20 mm a jehož cena bude začínat pod 1000 USD. Počítače postavené na těchto čipech budou k dispozici již letos o Vánocích, kdy se na trhu objeví ultrabooky ASUS UX21. Seana Maloneyho na pódiu pak doprovodil generální ředitel společnosti ASUS Jonney Shih, aby představil zcela nový ultratenký notebook, postavený na bázi nejnovějšího procesoru Intel Core druhé generace.

"Mohu říci, že ve společnosti ASUS nadšení Intelu pro koncept Ultrabook plně sdílíme," prohlásil Shih. "Naši zákazníci požadují nekompromisní výkon v odlehčeném, lehce přenosném těle. Zároveň chtějí počítač, který na jejich požadavky bude reagovat dostatečně rychle."

Sean Maloney nastínil novou generaci procesorů přezdívanou "Ivy Bridge". Ta by se měla objevit na trhu v první polovině roku 2012. Notebooky postavené na technologii Ivy Bridge nabídnou úspornější provoz, lepší vizuální výkon, vyšší flexibilitu a zabezpečení. Ivy Bridge je první vysokokapacitní čip vyráběný 22nm technologií za použití revolučního designu tranzistoru Tri-Gate, který byl představen v květnu. Sean Maloney rovněž poukázal na komplementární technologie USB 3.0 a Thunderbolt, které jsou snahou společnosti Intel posunout platformu PC dál.

Po Ivy Bridge by se měla v roce 2013 objevit novinka kódově označovaná "Haswell", která je třetím krokem ke konceptu Ultrabook a nové definici notebooku v tenkém, lehkém a atraktivním designu. Generace Haswell nabídne zcela novou definici tepelného bodu, neboť mikroprocesor bude dosahovat pouhé poloviny dnešní hodnoty.

Urychlení přijetí procesorů Intel Atom

Sean Maloney se rovněž ve svém vystoupení věnoval klíčovým milníkům dalšího vývoje procesorů Intel Atom pro tablety, netbooky a smartphony. Procesor Atom předběhne Mooreův zákon, neboť během pouhých 3 let bude dosaženo posunu z 32 nm přes 22 nm na 14 nm. Toto nové tempo vývoje procesorů znamená, že každý rok bude na trh uvedena nová generace, která nabídne nižší únik výkonu z tranzistorů, nižší aktivní výkon a vyšší hustotu tranzistoru. Výkonné smartphony, tablety a netbooky tak nabídnou více funkcí a delší výdrž na baterii.

Intel tento měsíc dosáhl milníku 100 milionů vyrobených procesorů a již připravuje další generaci nazvanou Cedar Trail. To je vůbec první platforma pro netbooky, která vychází z intelovské technologie 32 nm. Nová platforma umožní vytvářet počítače, které budou extrémně tenké, nebudou obsahovat ventilátor a budou vybaveny novými funkcemi, jako je technologie Intel Rapid Start pro rychlý přechod z režimu spánku nebo Intel Smart Connect Technology umožňující aktualizovat počítač i v pohotovostním režimu.

Dále budou uživatelé moci využít funkce Intel Wireless Display a PC Synch, jež uživatelům nabízí možnost aktualizovat a synchronizovat dokumenty, obsah a média napříč různými zařízeními. Vedle toho se očekává, že nová platforma nabídne více než 10hodinovou výdrž na baterii při aktivním používání a týdny v pohotovostním režimu. Cedar Trail bude rovněž podporovat přední operační systémy, jako jsou Microsoft Windows, Google Chrome a MeeGo.

Vedle toho Sean Maloney představil přes desítku tabletů fungujících na třech různých operačních systémech. Všechny jsou dnes dostupné v provedeních s procesorem Intel Atom Z670. Nová platforma získala od svého uvedení na trh loni v dubnu přes 35 ocenění, přičemž dnes je na trhu již řada přístrojů a další budou uvedeny v průběhu roku.

Pozornost byla věnována též první specializované 32nm platformě pro smartphony a tablety označované jako Medfield. Ta byla optimalizována pro úsporný i vysoký výkon a nabídne dlouhou výdrž na baterii, multimédia, hry a práci s obrazem. Na ilustraci Sean Maloney ukázal vůbec první tablet na platformě Medfield s operačním systémem Google Android 3.0 (Honeycomb). Platforma bude uvedena do výroby během roku a vyrobené přístroje budou tenčí než 9 mm a lehčí než 0,75 kg. Do výroby se platforma dostane v první polovině roku 2012 a bude podporovat širokou škálu operačních systémů včetně systémů Android a MeeGo.

"Nové prvky ve vývoji procesorů Intel Atom společně s významnými změnami Intel Core podstatně posílí schopnost společnosti Intel nabízet kompletní hardwarová řešení, kdy uživatel bude moci volit z několika softwarových platforem napříč celým spektrem IT, a to od velkých serverů pohánějících aplikace cloud computing až po miliardy zařízení, která těchto služeb využívají," prohlásil Maloney.

Rychlá expanze formátu cloud computing

Maloney rovněž podotkl, že rostoucí počet lidí a zařízení připojených k internetu povede k nebývale rychlému rozvoji aplikací na bázi cloudu, zejména co se týče ukládání dat, synchronizace a zábavy. Společnost Intel je připravena jít s tímto trendem. Sean Maloney zdůraznil, že na každých 600 nových smartphonů nebo 122 nových tabletů připojených k internetu je zapotřebí jednoho intelovského serveru.

Rovněž zopakoval vizi Cloud 2015, tedy představu světa sestávajícího z provázaných, federalizovaných cloudů umožňujících firmám sdílet data bezpečně po veřejných i privátních cloudech. Tedy představu automatizovaných sítí, jež umožňují přesun pracovní zátěže mezi servery v datových centrech, čímž přispívají k efektivnějšímu využití; a v neposlední řadě představu cloudů, které dokážou rozpoznávat jednotlivá připojená zařízení a volit s nimi spojené typy aplikací a příkazů.

Na závěr svého vystoupení Maloney zdůraznil klíčovou roli, kterou bude v transformaci výpočetní techniky hrát počítačový průmysl na Tchaj-wanu. Vyslovil se ve prospěch kolektivních inovací, které dovedou celé odvětví do nové éry, v níž počítače nabudou mnoha rozličných podob, stanou se dostupnějšími a proniknou do všech oblastí lidského života. "Počítačový průmysl na Tchaj-wanu sehraje v naplňování této vize důležitou úlohu," prohlásil Maloney.

Článek Intel Czech Tradings, Inc., organizační složka ze dne středa 1. června 2011

Další články od Intel Czech Tradings, Inc., organizační složka

BYOD v českých firmách stále s obavami

SDI řešení Intel zrychlují přechod do firemního cloudu

Připravte se na boj s bezpečnostními hrozbami budoucnosti

Bezplatné kurzy pro profesionální rozvoj s Intel Learning Studio

WiFi Free jen na vlastní nebezpečí

Nová IoT platforma pro chytrá a propojená zařízení

Počítače po práci nevypíná třetina zaměstnanců českých firem

Počítač Intel Education 2in1

Nové procesory Intel Xeon zrychlují zpracování velkého objemu dat

Počítače do kabelky preferují ženy v průzkumu Intel

Mobilní novinky od Intelu

Nová řada procesorů Intel Atom S1200

Ultrabooky s dotykovým ovládáním

Bezdrátová budoucnost: sítě v cloudu s rádiovým přístupem

Čtyřjádrové procesory třetí generace Intel Core

Intel SBA: počítačové řešení pro malé firmy

SSD 520: nejrychlejší a nejvýkonnější SSD disk Intel

Partnerství Intel a Motorola Mobiliy: zaměřeno na vývoj a prodej chytrých telefonů

Procesory Intel Atom: nové funkce a delší životnost baterie

Intel představuje dva nové šestijádrové a dvanáctivláknové procesory pro desktopy

Výpočetní technika pokořuje nové hranice

Ultrabook nabídne nejvyšší uživatelský komfort

Intel a Google spolupracují na optimalizaci budoucích verzí platformy Android

Ultrabook: novou kategorii mobilních počítačů podpoří fond Intel Capital

Česko propadlo sociálním sítím

Intel nabídne do konce roku 2020 výpočetní výkon na exaskalární úrovni

Ultrabook: nová kategorie tenkých a lehkých počítačů pro většinového uživatele

Literární soutěž o nejlepší sci-fi povídku zná své vítěze

Intel zveřejňuje Zprávu o firemní odpovědnosti za rok 2010

Čeští studenti excelovali na největší světové soutěži pro mladé vědce Intel ISEF

3D tranzistor Tri-Gate: úspory elektrické energie a zvýšení výkonu

60 let inovací ve vývoji tranzistorů

Finále celosvětové soutěže Intel ISEF s účastí českých studentů

Intel Challenge Europe 2011: přihlaste se do prvního kola soutěže

NAND Flash 20nm: nejvyspělejší technologie od Intel a Micron

Procesory Intel Xeon: nový standard pro high-endové počítačové aplikace

SSD 320 Series: třetí generace SSD disků Intel

Literární soutěž Intel na téma: Umělá inteligence za čtyřicet let

Intel SSD 510: nová řada SSD disků s podporou SATA s propustností 6Gbps

Intel Thunderbolt: technologie pro nejrychlejší připojení osobního počítače

FAB 42: nová továrna Intel v Arizoně

Intel a PRE společně budují moderní energetické sítě

Intel Medfield: nový procesor pro mobilní telefony vyrobený 32nm technologií

Intel zjednodušuje datová centra

will.i.am: ředitel pro kreativní inovace Intel

Technologické trendy roku 2011

Intel představuje novou řadu SSD disků Intel 310

Intel Anti-Theft: kladivo na zloděje notebooků

Intel Atom E600C: první konfigurovatelná řada procesorů

SSD disky Intel: ceny klesají