logo Intel Czech Tradings, Inc., organizacní složka

Výkonné procesory a WiMAX přinesou do mobilních zařízení plnohodnotný internet

Počínaje tímto týdnem jsou dostupné čipové sady Intel® 4 Series určené pro běžné stolní počítače a dále procesory Intel® Atom™ kódově označené Diamondville, navržené pro nastupující třídu kompaktních, uživatelsky přívětivých zařízení připojitelných k internetu.

Víc než stovka produktů založených na technologiích Intel bude tento týden představena na Computexu, jednom z největších technologických veletrhů světa. Počítačové odvětví se přizpůsobuje sílícímu trendu tvorby, ukládání a sdílení videa ve vysokém rozlišení na PC, stejně jako dvojcifernému růstu v oblasti mobilních počítačů. Člen vrcholového managementu společnosti Intel Sean Maloney prohlásil, že výkonnější mikroprocesory a vysokorychlostní bezdrátové sítě WiMAX odstartují novou éru plnohodnotného internetu na mobilních zařízeních.

Maloney představil nové čipové sady, které umožní na obrazovce stolního počítače realističtěji vykreslit obrázky ve vysokém rozlišení (high-definition, HD). Kromě toho oznámil, že na trh byly uvedeny nové verze procesorů Intel® Atom™ určené pro novou třídu kompaktních, uživatelsky přívětivých zařízení nazývaných netbooky a nettopy. Cílem těchto přenosných počítačů je zprostředkovat plnohodnotný přístup k internetu.

"Sbližování mobilních počítačů, vysokorychlostního bezdrátového připojení WiMAX a výkonných HD technologií v sobě skrývají potenciál značného růstu," řekl Maloney, ředitel prodeje a marketingu společnosti Intel. "Jednotlivci – nikoli domácnosti – se stanou hnací silou nové etapy rozvoje, ve které bude každý člověk vlastnit jedno nebo více výpočetních zařízení. Lidé mají totiž přirozenou touhu být neustále on-line a vnímají personalizované mobilní technologie jako způsob, jak tuto touhu uspokojit."

Technologie Intel přispívají k růstu celého odvětví

Letošní nástup nové kategorie netbook počítačů povede k rozmachu mobilních počítačů. Letošní rok bude podle společnosti Intel prvním v historii, kdy se prodá více mobilních zařízení než stolních počítačů. Intel podpoří tento trend dodávkou pestré škály velmi výkonných, nízkonapěťových procesorů a dalších pokročilých počítačových technologií. IT odvětví tak bude moci uspokojit zvyšující se poptávku po mobilních zařízeních ve všech cenových kategoriích.

Maloney předvedl přibližně 100 procesorů a základních desek s čipovými sadami Intel® a dále netbooky a nettopy od výrobců, kteří vystavují na veletrhu Computex. Netbooky jsou kompaktní mobilní zařízení určená pro děti, začátečníky či případně uživatele, kteří chtějí mít počítač navíc. Na netboocích mohou spouštět nenáročné aplikace, poslouchat hudbu, pracovat s elektronickou poštou nebo surfovat po internetu. Na těchto počítačích je možné hrát i základní on-line hry, pracovat se sociálními sítěmi a uskutečňovat hovory prostřednictvím internetové telefonie, takzvané VoIP (Voice over IP).

Nové čipové sady Intel® 4 Series budou využívány ve stolních počítačích určených široké veřejnosti. Budou poháněny nejnovějšími 45nm procesory Intel® Core™2 Duo a Intel® Core™2 Quad. Maloney podotkl, že lidé chtějí mít uložena veškerá svá HD videa, fotografie, hry i hudbu v jediné "centrální knihovně" a přejí si, aby k ní mohli přistupovat i na cestách prostřednictvím přenosných internetových zařízení.

"Internet se začíná přizpůsobovat potřebám vysokého rozlišení multimédií," řekl Maloney. "Stolní počítače s těmito novými čipovými sadami vám umožňují vychutnat si, sdílet a chránit váš vlastní digitální život. Disponují výpočetním výkonem a grafikou potřebnou k naprosto plynulému přehrávání videa v HD, lepší 3D výkon a vylepšené možnosti ukládání."

WiMAX - síť pro mobilizaci internetové technologie Web 2.0

Maloney řekl, že všudypřítomná dostupnost internetu je potřebná především k novým možnostem využívání mobilního internetu ve všech oblastech – při tvorbě a sledování videa, hraní her či sdílení fotografií. Zdůraznil, že WiMAX udělá internet otevřeným, rychlým a mobilním. Společnost Informa Telecoms ohlásila, že operátoři v současnosti pracují na spouštění více než 281 pevných či mobilních sítí WiMAX.

"Mobilní WiMAX je tím správným řešením a jsem rád, že se to děje právě teď," dodal Maloney. "Většina lidí se bude k internetu připojovat prostřednictvím bezdrátových sítí a ty proto musí zvládat Web 2.0 technologii. To znamená, že musí mít k dispozici široké pásmo pro velmi rychlé obousměrné posílání dat z i do příslušného zařízení."

V týdnu počínaje 14. červencem společnost Intel představí také procesory a některé čipové sady pro svou mobilní počítačovou platformu příští generace Intel® Centrino® 2, kódově nazývanou Montevina. Ta je určena pro vysoce výkonné přenosné počítače. Ostatní čipové sady a bezdrátové produkty budou uvedeny začátkem srpna.

Společnost Intel vyvinula integrované WiMAX/Wi-Fi řešení s kódovým označením Echo Peak. Bude volitelnou technologií pro notebooky založené na procesorové technologii Intel® Centrino® 2. Společnost Intel se bude snažit zpřístupnit přenosná zařízení s technologií WiMAX ve Spojených státech ve druhé polovině letošního roku. Zvýšení počtu systémů a sítí WiMAX se očekává v roce 2009.

Článek Intel Czech Tradings, Inc., organizacní složka ze dne středa 4. června 2008

Další články od Intel Czech Tradings, Inc., organizacní složka

BYOD v českých firmách stále s obavami

SDI řešení Intel zrychlují přechod do firemního cloudu

Připravte se na boj s bezpečnostními hrozbami budoucnosti

Bezplatné kurzy pro profesionální rozvoj s Intel Learning Studio

WiFi Free jen na vlastní nebezpečí

Nová IoT platforma pro chytrá a propojená zařízení

Počítače po práci nevypíná třetina zaměstnanců českých firem

Počítač Intel Education 2in1

Nové procesory Intel Xeon zrychlují zpracování velkého objemu dat

Počítače do kabelky preferují ženy v průzkumu Intel

Mobilní novinky od Intelu

Nová řada procesorů Intel Atom S1200

Ultrabooky s dotykovým ovládáním

Bezdrátová budoucnost: sítě v cloudu s rádiovým přístupem

Čtyřjádrové procesory třetí generace Intel Core

Intel SBA: počítačové řešení pro malé firmy

SSD 520: nejrychlejší a nejvýkonnější SSD disk Intel

Partnerství Intel a Motorola Mobiliy: zaměřeno na vývoj a prodej chytrých telefonů

Procesory Intel Atom: nové funkce a delší životnost baterie

Intel představuje dva nové šestijádrové a dvanáctivláknové procesory pro desktopy

Výpočetní technika pokořuje nové hranice

Ultrabook nabídne nejvyšší uživatelský komfort

Intel a Google spolupracují na optimalizaci budoucích verzí platformy Android

Ultrabook: novou kategorii mobilních počítačů podpoří fond Intel Capital

Česko propadlo sociálním sítím

Intel nabídne do konce roku 2020 výpočetní výkon na exaskalární úrovni

Ultrabook: nová kategorie tenkých a lehkých počítačů pro většinového uživatele

Literární soutěž o nejlepší sci-fi povídku zná své vítěze

Intel zveřejňuje Zprávu o firemní odpovědnosti za rok 2010

Čeští studenti excelovali na největší světové soutěži pro mladé vědce Intel ISEF

3D tranzistor Tri-Gate: úspory elektrické energie a zvýšení výkonu

60 let inovací ve vývoji tranzistorů

Finále celosvětové soutěže Intel ISEF s účastí českých studentů

Intel Challenge Europe 2011: přihlaste se do prvního kola soutěže

NAND Flash 20nm: nejvyspělejší technologie od Intel a Micron

Procesory Intel Xeon: nový standard pro high-endové počítačové aplikace

SSD 320 Series: třetí generace SSD disků Intel

Literární soutěž Intel na téma: Umělá inteligence za čtyřicet let

Intel SSD 510: nová řada SSD disků s podporou SATA s propustností 6Gbps

Intel Thunderbolt: technologie pro nejrychlejší připojení osobního počítače

FAB 42: nová továrna Intel v Arizoně

Intel a PRE společně budují moderní energetické sítě

Intel Medfield: nový procesor pro mobilní telefony vyrobený 32nm technologií

Intel zjednodušuje datová centra

will.i.am: ředitel pro kreativní inovace Intel

Technologické trendy roku 2011

Intel představuje novou řadu SSD disků Intel 310

Intel Anti-Theft: kladivo na zloděje notebooků

Intel Atom E600C: první konfigurovatelná řada procesorů

SSD disky Intel: ceny klesají